一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
唔想生仔全部都係精神病
以前小學考試有題問人體有幾多個肺葉
我答5個,個miss 交叉咗我,話答案係2個
返屋企俾老母睇份卷,老母即刻上網搵reference,第日返去俾miss 睇,先加返分
其實呢d所謂腸菌係correlation定causation?
好多diet其實只要移除process food腸菌就會改善,唔係好關肉唔肉事
比較想睇下冇process food下肉為主/甚至全肉(任何植物都唔食)既腸菌會係點

有推廣緊全肉飲食既醫生/營養師(eg. dr.paul mason, dr. Robert cywes, judy cho)
都有report話病人食全肉後腸菌大幅改善,甚至仲好過vegan
肺活量變差 應該冇錯?
唔係致癌 而係一個risk factor
做運動可以減肥

其實係將脂肪細胞縮細而唔係冇咗
呢個第一次聽@@
感覺上都好合理 應該都算後天獲得
話哂呀媽個閪入面都好多乳酸菌係入面
但係生仔個時間無飲人奶咁長 可能飲人奶會培養得多D
純9up
10% Human 作者 Alanna Collen係書到寫佢老婆剖腹產,佢攞條毛巾塞入佢老婆個陰道,再用條毛巾抹初生BB全身
吸你老母
飲管呀
lm
同香港地少人多一樣
政府賣地未停過
鹽既致死量低過某d曱甴藥
鐵蛋果類真係會
細個日日去ok買鐵蛋3蚊一粒真空包裝
連續食左兩三個星期單邊睪丸發炎
Voltage difference-> E-field
Current flow ->Magnetic Field
呢兩樣野砌埋一齊就有power flow
三言兩語好難解清楚
有興趣可以去睇下maxwell equation
100%啦
辣嘢會刺激喉嚨黏膜,煎炸嘢更加會刮損喉嚨
是撚但啦 教得小學都係個啲 教院垃圾啦
撚識咩
分區係講緊嗰個區易感受嗰種味多啲 唔係話其他味感受唔到
個miss都幾廢吓,你話學生問你答錯都情有可原,出卷都唔查吓答案啱唔啱
打飛機打得多會腎虧。
食多d飯對身體好
可能性低

如果腦效率無selection 咁唔應該會係10%而係好diversity 嘅percentage

人類之所以係懷胎10月都係因為早產同遲產都死忘率高,如果腦效率係around 10%咁應該係stabilising selection

中間嘅係無selection,上面係stabilising selection
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞