一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
冇記錯的話 人體內係有呢個將AA轉做fatty acid 既 pathway, 但係好似話冇乜發生
漏電頂多痛一下,自己會縮
等放火
係嫁,證唔到10%啱,都證唔到100%啱
所以我係question返樓主憑咩講10%就係錯
樓主就係咁嘅人
我係
係熊科
聽過人講係貓科
你錯晒wo Ching
照你嘅邏輯唔你舉例唔應該係兩隻手嘅人冇被淘汰 而係有十隻手但淨係用兩隻嘅人都唔應該被淘汰 但現實你唔會見到人類有十隻手

仲有人類歷史入面捱餓嘅時間都好長
假如真係如偽科學所講人類用得10%嘅大腦 而其餘90%係長期閑置 白白浪費能量 咁絕對會有足夠嘅選擇壓力去淘汰咗呢批人淨底可以更高效利用大腦嘅人
呢個係針對啲死肥仔嘅口號嚟
打4針防重症死亡
利用 PET scan 之類既方法可以發現人類已經運用晒大腦既所有部位

另外
1. 如果只運用10%既腦力係啱 咁係咪即係有10%既部位係冇用? 咁傷害到腦部既意外應該會有90%既案例係對個人冇影響 然而 實際上係咪咁就唔洗我多講

2. 如果只用10%既大腦就夠 點解咁多年既演化冇演化成一個只保留有用部份 能量消耗更少既大腦?

呢啲起碼可以反證到你嗰個毫無科學根據既弱智10%理論
人類環境已經發展到天生殘障都可以有後代
部份地區更加有愈笨實嘅人生得愈多嘅趨勢
所以唔洗諗住可以喺智慧或者體格方面有進化架喇
如果大腦有89%係多餘 咁點演化出嚟已經係一個問題一個咁核心同重要嘅器官如果冇足夠嘅競爭優勢點會特化做咁 呢個先違反邏輯
現代嘅話我同意

而家嘅演化趨勢係越外向越淫蕩越單細胞越傾向多生仔 所以人只會越嚟越蠢
建議你追完post 先
關我撚事
你有冇望返上面?唔係講緊10%部份,係講緊10%能力

要講案例都有大腦受到傷害而冇影響嘅例子,你要講演化,咁點解演化咗咁多年都仲有大腦部位受傷而冇影響功能?
追咗 係你從根本忽略咗同族之間都有競爭
你試下搵啲m到女人去飲下凍飲
大腦多少都有可塑性,某個位受損有其他神經細胞接手

正如人一個腎都可以正常運作,有兩個腎某程度係犧牲效率換取反脆弱性
我唔係針對樓豬 上面大量
公仔麵高鈉有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞