一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
一早追晒啦 條傻仔搞唔明人哋嘅logic就突個頭話人哋logic錯你仲撐佢
打壓抹黑新技術在商言商間間公司都會做
特別直流電投資左咁大當時亦都唔係咁差你做老細都死撐
佢兩個之間交雜亦都唔係做戲講到咁多

同埋愛迪生自己並無將燈泡既改良完全歸功自己
佢都俾credit個實驗室頭
專利產權咁緊係歸公司架啦
至於佢自己本人亦都肯肯定係發明天才
留聲機好多原理今日仲用緊
睇幾篇content farm文屌到人一文不值真係太痴線
冇衝突
如果講演化,諗點解未退化之前
應該問
生物嘅大腦係由冇到有演化出嚟
點解無端端會演化出一個用唔著嘅大腦
再因為用唔著而退化
小學無教,應該係細個睇課外書學到五個肺葉 左二右三
個miss當時話,其實係想問人體有幾多個肺,估計係佢出題字眼用錯,然後又無估到小朋友知
咁緊係啦問題係人腦唔會有90%未開發吖嘛
有料
大個bio如何
負碌5**
嚴格黎講HDL同LDL都唔係膽固醇,全名係high/low density lipoprotein,只係入面裝既其中一樣野係膽固醇

之前body check個醫生同我講肉同蛋既膽固醇食左會變LDL,魚既就會變HDL,但海鮮類(蝦膏/蟹膏)又叫我唔好食

聽完得啖笑,錯到離哂譜
雷劈落樹vs雷劈落電塔係講緊咩?
真心想學野
可能佢個原因解釋得唔啱 但係個行動本身其實係啱的
你搞清楚心血管病除左膽固醇仲有咩野會有影響+每個風險佔比幾多+所謂膽固醇塞血管既假說合唔合理,之後先再講佢個行動岩唔岩
佢講既咩肉會變LDL,魚既就會變HDL係錯 但進食紅肉的而且確會上升LDL既ratio 主要原因係紅肉generally high in saturated fat 而魚嗰D相反
咁食少D紅肉降低LDL 有咩問題
真咩?
問題係單一指標LDL(LDL-C)對心血管既影響接近0
而且飽和脂肪令上LDL-C上升唔係絕對,好睇研究同乜野比較只係另一邊降LDL-C/本身intervention前既飲食影響

所以先叫你搞清楚發生緊咩事再落判斷
LDL-C細分都有好多種,入面small dense果種先反映緊問題,但食飽和脂肪唔影響呢種
以前做gym係咁食,屋企人係咁阻止我食

on99
但係佢話醫生講既嘢係錯 我補充返個行動可以achieve到個醫生想做既嘢(降低LDL)應該冇錯掛唔肯定
而且我早排做asm嗰陣記得有針對LDL 既research係話降低LDL level 可以reduce risk of CVD 同埋all-cause mortality
再深D既就唔知了
其實係連帶話埋個醫生對LDL既認知都係錯笑個認知+個曲解+無知

只針對LDL可以做到好多唔同結論既research,因為LDL高/低係唔同環境(主要係insulin resistance, metabolic flexibility, triglycerides level)出黎個影響係唔同
高LDL total mortality更低既研究有唔少,所以先話單一LDL指標冇意思

建議再讀多d,對自己有幫助
i see i see 因為之前學+做asm嗰陣冇做到太深 冇留意到其他factorssss 愛你啾咪
撳咗正評
一夫配一妻天經地義
https://youtu.be/E3rIezx06C0

有性趣可以聽下 不過好撚長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞