一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
水煮白烚健康
實際上 蒸>=微波 焗>>>煎炸炒燴>>>>炆>>>>>>>>>>>水煮白烚
好似係
咁啲人又唔係話佢太多protein
係唔知乜鳩膽固醇
你呢個應該係最最originally 嘅來源?屌原來已經錯到我以為啱嘅都係錯
True 啲on9家長逼細蚊仔每日三餐唔肚餓都要照食野諗返起其實好癲
諗起美國轉用myplate去表示每個人每次應該食幾多 但我冇詳細望 有興趣可以上去睇
水冇毒就係錯誤科學知識
即係鳩噏
地球人口爆炸論
事實上人口增長隨住社會發展
出生率係會不停下降
幾多國家人口已經係負增長緊
只係講野咁簡單既動作已經用超過10% 既神經細胞
Sor
咩原理
我想問下
人嘅腦細胞會死㗎嘛
所以佢一開始整多啲出嚟係咪後備咋
即係有D人大腦傷咗,突然識講第二種語言咁。個腦某D位死咗link唔到,就去link其他部位

利申:純幻想,無科學根據
呢個係你中三物理堂無聽書姐
其實飲紅酒D人係想令空氣進入,捲脷索D酒入去咁
紅酒氧化就會唔同味
唔關用咩部位飲喎

D人搖酒杯都係同一原理
一日冇追po跳到噉深嘅
什麼科幻小說來的
食紅蘿蔔補眼
電子都冇點樣做超導體, 一導電粒電子就簡併埋
因為人類生存嘅方式係tribunal?
弱者永遠有人照顧
我見有講法係咁
The 10% myth may have begun in the early 1900’s when the neurosurgeon Karl Lashley removed portions of the brains of rats who were trained to navigate around a maze. He found that he could damage areas of the cerebral cortex and the rats were still able to perform the task correctly, as well as behave normally. The greater the area of damage, the more impaired the rats were at the task. However, these deficits could be recovered through additional maze training and time.

Lashley proposed the principle of “equipotentiality”, meaning that different areas of the brain can carry out the same functions. He added to this the principle of “mass action” – in which the brain acts as a whole in many types of learning.
所有粒子都係波粒二象性,換句話講由粒子構成的所有物質亦都係波粒二象性,所以有物質波的概念
只係質量大到肉眼可見的物件佢嘅不確定性趨近於零,所以幾乎睇唔出波的特性,但係當尺度拉近到原子、電子甚至夸克單位的時候,波的特性就會好明顯
去到原子級別的模型都已經冇辦法直接觀測去驗證,只可以通過實驗側面咁觀測佢嘅特性,所以原子入面真正係咩樣係冇人知,不過就咁用粒子樣展示的模型最方便理解咁解
lm
咪撚搞笑啦 無電子點樣有磁場呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞