一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
唔係小說
只係成日聽到腦細胞唔會regenerate
如果佢preset係得咁多腦細胞嘅話,死咗嘅有嘢頂替好正常?
可能有部分係用嚟做reserve?

可能又係一個錯嘅科學知識
呢個真係cls,喺太空連香港都睇唔到,唔通長城會闊得過香港可以睇到
差唔多啱 但唔好用物質波matter wave事實上matter wave 同蒒定鄂方程Schrodinger equation 無關 後者講緊嘅係Probability wave
我都係讀到後期深d嘅量子力學先知有分別
那有reserve ,人死左就死左
生老病死對於population 嚟講係好事嚟
雖然我好唔想死
https://arxiv.org/abs/1709.10340

我都廢事同啲識少少嘅人講太多
會all爛屎
電子同電荷係兩回事, 咁都要我教?
物理PhD?
讀多幾年再同我講中子星我研究論文就係做中子星
In neutron star MOST particles are neutron, but still having neutrino proton and electron
每一樣食物都有營養
西方醫學都未有太多草藥、essential oils嘅研究
久唔久得D藥廠自己出嘅研究

iherbs都有大把

中藥係D理論特別奇撚怪姐,其實佢唔好講咩五行寒底熱底應該會好D
物理害人不淺
過咗11點就係捱夜
都話一導電就會比殘留質子簡併左粒電子, 直至中子星完全消失電荷, 完全消失電荷就代表冇超導性
死咗嘅腦細胞*
去到老年D腦細胞用得7788咁就function唔到,然後死
agger, 點解唔可以信人類係自有永有?點解係死要造神?
咪撚on9 啦你估中子唔會變返做質子電子呀
chemical equilibrium黎
Urca process 聽過未
係中子星上面談chemical equilibrium
無論你咩病永遠既熱氣,內濕,腎虛combo
陰盛陽衰,金木水火士缺一不可乜乜乜
聽講一種說法係,一開始腫咗係要用冰敷,因為可以減少血液去個度,從而無咁腫

之後就要用熱敷,因為受傷部位要修復,就要新陳代謝,促進血液循環有助加快修復
https://arxiv.org/pdf/1803.00662.pdf

你真係連中子星 chemical potential , chemical beta equilibrium 都唔識 仲同我討論中子星
地球暖化→氣候變化
基本上任你UP
跟住就拎數據黎打飛機
電話藍光傷眼

之前睇過一個知道分享既MythBust Post,電話入邊既藍光其實比太陽仲小,擋藍光不如擋下太陽仲好
食維他命B雜係咪比佢更"有用" ?????????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞