一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
火加歌就等於我
你繼續努力開發大腦其餘部分啦,尤其係前額葉
就係泛指緊75%消毒火酒 但啲上一代將生理鹽水同消毒火酒兩個用法溝埋嚟用
“北半球sink盆去水旋轉方向,同南半球相反” (其實sink 盆尺度太細,形狀結構水龍頭方向等影響更大)

打巴有無reference?

https://youtu.be/1rTrGqs5zK4 咁依個係烏干達做嘅實驗係咪proof到其實係無錯
你要學人講科學呀嘛? 有論點就攞出嚟講, 唔好講咗去第二度。 叫人去死話人on 9 但係又講唔出點解就收皮啦。
上帝粒子係希格斯玻色子
量子場論講係描述粒子之間嘅相互作用
地皮要自己踩住先可以買
買賣只可以經銀行
人腦係做唔到multi tasking
jm9
冇錯,只係task與task之間快速切換專注力
lm
所以十幾年前小學常識已經改做地球係球體
好撚仆街
唔知白廢左幾多科學家嘅人生
熊貓係熊科
小熊貓先係小熊貓科
你miss咗個point,咁低efficiency嘅嘢一定會被淘汰,因為頭頂有90%嘅肉係多餘
錯鳩曬

藍鯨腦9公斤都唔鳩識寫字啦

睇比例㗎,個身體大就background run得多嘢
唔通你以為因為佢無手?

聽過人大無腦未
我覺得呢個講法唔係好決定性

佢講得啱,正如你唔使跑快過老虎只要跑快過隔離個人就可以避免被食

既係如果人腦真係10%
只要其他物種只有5%人類一樣會係king of the jungle

進化會引出最合理而唔係最佳答案因為無所謂最佳答案

人體有啲部分如聽覺嘅器官係好無效率但係phylogenetic 上最合理

當然10%係無中生有,但佢個答案係logical
仲舊過弦理論,好多弦理論數都係用量子場論計
食物金字塔係班垃圾鬼佬發明㗎喎
如果大腦90%嘅肉係無用,咁就會出現有人個腦係89%無用,88%肉無用…你唔能夠淨係同其他生物比,人同人之間都會競爭
幾時覺得人同人無競爭
個真正原因係有background 嘢要run ,例如呼吸,平均,特別係2/3時間兩腳步行嘅人類嚟講係特別用Cpu 先至得出表意識唔佔大腦主要運作嘅statement ,佢個final answer 係錯但佢個效率說上嘅logic 係幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞