一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
其實香港都有?
電腦火牛隻腳有啲黑黑地色好似燒黑咗就應該係證明有火花?
電壓夠大所有野都導電

家居電壓好低,你唔會隔空被電死
因為低電壓下空氣唔導電
但當電壓夠高,空氣就會導電
所以先會有行雷閃電
準確啲講係絕緣體喺一般情況下都唔通電
空氣本身都唔通電,但都係有閃電嘅存在
愛迪生真係大仆街黎
Bohr's Model
一般人唔撚知絕緣體物質分子都有電荷可以做induced dipole通到electric field
蘋果有豐富鐵質
感冒唔好食雞
鑽石無遊離電子都可以導電?
同話GM good會食壞人差唔多
見過套紀錄片話某款GM蕉幫到個島嘅農民生計
但有班人係咁抹黑話會食壞人,仲引用啲所謂權威、學者嘅研究
但原來班學者同賣organic food嘅公司有 connection,啲研究收錢做嘅
套嘢比較印象深刻嘅位係,雖然所有證據都顯示GM food冇害之餘仲幫到農民,同埋啲所謂學者根本信唔過,但啲activists依然好似邪教徒咁深信organic一律係好,GM一律係差
我估你地講緊Nernst equation?
我都有諗過
如果只係用10%, 點解人類一直進化仲要保留其餘90%
聽都未聽過
https://www.youtube.com/watch?v=cw92V-0lYBM
肝臟權威唔使食補肝品
72歲港大教授黎青龍飲酒兼夜瞓 我個肝仲幾好
上一個宇宙嘅神覺得玩撚完 之後就整個宇宙大擠壓 連自己都壓死埋
然後就有依個宇宙嘅大爆炸同神
凍飲無益 - > 呢個完全零根據,但係廣泛咁深入民心

喉嚨痛係熱氣 -> 西醫角度,喉嚨痛係喉嚨黏膜損左,有細菌入左去

夜訓肝唔好 -> 肝病權威黎青龍已經解釋過,完全無關係,肝係24小時運作

打J有害 -> 戒J先係有害,合理次數的打J對身體身心都好,台灣有醫生列過計算方法:用男人年齡的十位數去乘以9,例如30歲男性,3x9=27,每2週射精7次

食素健康-> 完全錯誤,營養物攝取不均勻,同埋齋菜好多重油重調味
現代都市人已經唔知乜叫真正肚餓
大多數人只係習慣咗
留意下個背景牆同塊布差唔多色,其實只係睇唔到你以為冇野鳩跑
根據我睇知識channel嘅理解 粒子係集中嘅波 或者用超弦理論嚟理解 係振動嘅弦
人腦100%開發曬,叻就係叻,笨7就係笨7

依家世界地圖嘅比例其實係唔啱
因為地球係球體
而世界地圖係平面
俄羅斯實際好似冇咁大
詳細唔係太記得
等人補充
鉛筆 錫紙 電單車
其實又唔可以話錯嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞