一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
叫得dielectric 就係導電架啦
有啲叫topological insulator 嘅野太深唔講了
好似話係室温擺過夜開始先會有一定嘅致癌野,擺雪櫃嘅話可以擺耐好多
生生地先有益,完熟黃冇咁有營養

精加卵就等於我
唔係點呃你錢
之前睇過一個濕鳩精品咖啡課程
8堂3000蚊
但係內容9成都可以google出來的…
最後嗰一成係教你點飲咖啡
唔洗sorry 我都成日睇錯人地啲comment
趁多人睇分享啲好少人知嘅野

鑽石係實溫傳熱仲快過金屬好多
如果係1字頭係點計
一周射九次定九週射一次
咁依家科學家話
人腦一般用左幾多能力???
有無科學文章/新聞證明你講既野??

不過有一樣野係事實.人體有自我限制功能.
因為無限制功能,人體會出現嚴重後遺症,甚至死.
antivirus 唔係不嬲都係搵方法訓練人自身嘅免疫系統咩
即係隻毒同你身體細胞結合之後嘅步驟
講啲唔講啲,同一個研究有講埋某啲區對某啲味真係敏感啲
無計自旋係一個普通人難以理解嘅野

係電子嘅世界 自轉360度係會唔同左
點證明用咗幾多%?
點解10%係錯,100%就係啱?
點計出嚟?
如果係真, 香港咁多人返夜更.
米死九晒.

(機場貨運, 保安, 24小時on call 技術員,....)
連埋其他嘢食會唔會吸收好D?
好似薑黃素溝黑椒咁
咁話佢有毒仲係唔係你標題講嘅錯誤科學知識?
到而家都理解唔到咩叫1/2自旋
唔係有“多餘”就一定會被淘汰。 被淘汰係因為有其他物種優秀過佢, 喺競爭下被淘汰。
只要無出現用到20%大腦嘅“人類”, 咁喺無競爭之下得10%腦嘅人類都唔會被淘汰。即係點解2隻手嘅人無被淘汰? 因為10隻手嘅人無出現一樣。
或者其他就算用到90%大腦嘅其他動物, 都係唔夠得10%腦嘅人類聰明, 咁人類一樣唔會被淘汰。
通倒電 每個compound系特定温度都有個equilibrium 不過水系液體果時傾向ionize嘅tendency都好低
燒燙傷用牙膏
燒燙傷用牙膏
同上面味覺同相關

以前成日講人嘅五味係 "甜 酸 苦 辣 鹹"

但事實上真嘅五味 係 "甜 酸 苦 鹹 鮮"

味精提供嘅係 "鮮" 味, 所以點解覺得落左會好食啲就係因為多左一味 而鮮呢味同埋鹹味係兩唔同嘅樣野黎,
所以落味精都會落鹽, 出街食啲野落太多鹽嘅鹹味又會比鮮味蓋過, 久而久之結果食多左太多鹽都唔會有感覺, 變左唔太健康
聽過係用盡100%去睇落得10%
google陰極射線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞