一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
打乜嘢雷
試下咁樣去理解

我當啲電子係人 而電子有嘅能量係錢
因為啲錢有個最細嘅單位 我當係1亳
咁所以 啲人有嘅錢係discrete嘅 即係冇得話我多你0.001蚊 然後隔離嗰個又話多我0.0001蚊咁
呢樣嘢就係量子力學當中 量子嘅意思

然後 我喺一個社會到畫條貧窮線
條線就叫fermi level
窮過條線嘅人 就係窮撚 我哋叫佢哋屬於valence band
有錢過條線嘅 就屬於conduction band

我依家先定義條貧窮線做300蚊先

喺metal入面 我當佢哋只可以有
$50 $120 $150 $200 $230 $ 300 $3300 …
咁一個正常嘅社會 大部分人都係窮撚
但係都有少少人係有錢仔
如果我每人派100蚊畀佢哋 咁本身得200蚊嗰班都會變有錢人
咁嘅情況 我哋會話metal有high electrical conductivity

而喺insulator入面 啲人只可以有
$10 $25 $40 $60 $150 $400 $510…
而且冇人係有錢人
咁如果我每人派$100蚊會點
就係冇事發生 因為佢哋每人拎多100蚊
就會違反咗個discreteness 即係佢哋唔可以拎
$10 $25 $40 $60 $150 $400 $510以外嘅金額

你會發現 如果我哋畫個圖
喺metal嗰個情況窮撚同有錢人嘅有嘅錢係痴埋一齊
所以窮撚變有錢人係好易
相反 喺insulator嘅情況 我派完糖都冇用 窮撚都仲係窮撚

但係如果我依家話 唔係 我要每人派$250
咁你會發覺 就算喺insulator嘅情況 都有一少部分窮撚會變有錢人 咁呢個金額就叫breakdown voltage
所以點解樓上巴打們會話電壓夠大 就咩都係conductor

當然啦 我skip咗好多細節 有興趣嘅可以再了解多啲
根本就無氣候危機,無人為氣候變化,馬爾代夫無陸沉,北極熊數量無跌過,澳洲大堡礁仲係史上最茂盛。

現時氣候的確變暖,理由係1970年代時地球啱啱係小冰河時期高峰,咁離開冰河時期咪會變暖。

而二氧化碳同氣候嘅關係唔係咁大,寒武紀時有紀錄係達數千ppm 二氧化碳,但都無生態災難。

中世紀時係全球最熱,都同二氧化碳無關。

詳細資料可以睇以下影片。
https://youtu.be/WiL5fTkAc0c
2型糖尿病人斷食,1日1/2餐,2日1餐,唔洗定時食
可以逆轉糖尿病
諗起小學性教育話你當年出到世係因為游得最快,第一個搵到卵子,其實呢個都係錯

最先抵達嘅精子其實穿唔過卵子嘅外殼,實情係一堆精子圍住卵子,用蛋白酶去溶解外殼,蛋白酶用完就會力竭而死,經過大量精子犧牲,其中一個精子死好彩可以穿過外殼同卵子結合。

所以你出到世唔係因為你游得最勁,你只係運氣好成功尾刀
微波爐食物有輻射,食得多對身體有害
有句野你睇下啱唔啱, 你估下你身體識唔識分果餐係早餐定午餐
北歐冬天兩點就天黑
夏天夜晚11點仲係天光
地球係平
而家個武漢病毒研究中心,都係美國有俾錢。所以疫症早期,多國科學家已經否定係實驗室洩漏,但所有講法,以實驗室洩漏最為可信。

科學家一樣係人都,一樣會收錢賄賂,一樣會講大話。
科學係咁架啦不嬲係後者推翻前者
北極南極極晝極夜添長住咪出晒事
對於免疫力弱嘅人有益
對於正常免疫力嘅人冇乜益處
水係會導電
正常點都會有雜質
不如掉返轉 點證明冇100%
你呢個討論其實係無意義 因為你提出一個冇科學根據既假設 然後要求人地去證明呢個假設係錯
例如我話 人其實可以飛天遁地乜都得 其他人話唔得都好 我一句"你哋點證明唔得可能你哋對人體了解得唔夠"
咁既討論有乜嘢意義
呢個post好撚多勁多正評 但係睇到拗晒頭嘅comment
cls

不嬲個分區係講緊啲區會對某隻味sensitive啲 唔係講緊淨係對一隻味有感覺

好似retina嘅light sensitive cell都有唔同分佈 條脷上面嘅receptor cell有唔同分布都係合理
有啲答案冇得相反架喎
打你老母雷
蛋白質由氨基酸構成,氨基酸又可以拆返去做葡萄糖,你做運動先會係增飢,我都講咗個前題係唔做運動
唔緊要,真理係愈辯愈明,上面已經有人講咗
性交可以轉運
最重要係要keep住humble
唔好一副自己啱晒 人哋錯晒嘅態度 最後原來係自己理解錯 咁樣好撚柒
不過我細個幼稚園老師真係同我講條脷唔同區試唔同味,我返到屋企仲特登試係咪真,其實好多人都誤解咗份研究然後傳開咗
簡單D講 好似人咁
一定有個價令你做某樣野
唔做只係唔夠錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞