一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
嗰陣miss解釋話 冇預計到小學level知道人有五個肺葉
咁佢出呢題嚟做乜柒
呢個而家都仲有營養師咁認為先顛
其實之前有的人講過係各國政府為左減輕食物短缺問題而做出黎
因為carbs有飽肚感
所以可減輕糧食消耗
健康wfc
吞香口膠會黐住條腸而死
細個唔小心吞咗攪到我寫咗一個晏晝嘅遺書

仲有話食唔乾淨碗飯大個嘅另一半會成面豆皮
豆皮係想d小朋友珍惜食物姐
我想知細個成日見人揸嘅紅藥水係咪真係有止血作用
其實係d政府用呢個理由spin走食品廠同官員間既利益衝突同勾結
咁真空管點解要真空
適量葡萄酒對心臟好、飲完會易瞓啲

世界大話
藍光傷眼
Poynting vector
我有好多錯誤嘅常識都係小學老師灌輸畀我
係到中學鍾意睇科普書先矯正返
brotein
其實個名應該叫不確定原理好啲,因為其實唔太關觀測事

在量子力學裏,不確定性原理(uncertainty principle,又譯測不準原理)表明,粒子的位置與動量不可同時被確定,位置的不確定性越小,則動量的不確定性越大,反之亦然。[1]:引言對於不同的案例,不確定性的內涵也不一樣,它可以是觀察者對於某種數量的資訊的缺乏程度,也可以是對於某種數量的測量誤差大小,或者是一個系綜的類似製備的系統所具有的統計學擴散數值。

不確定性原理主要有三種不可行表述:[15]:1[註 1]

順序測量不確定性原理:不可能在測量位置時完全不攪擾動量,反之亦然。
聯合測量不確定性原理:不可能對於位置與動量做聯合測量,即同步地測量位置與動量,只能做近似聯合測量。
製備不確定性原理:不可能製備出量子態具有明確位置與明確動量的量子系統。
很多學者主張,追根究柢,這三種表述等價,可以從其中任意一種表述推導出另一種表述,然而,在這方面的論述,並不很明確。
thanks 巴打 好文章
南北半球嘅科里奧利力的確會影響去水轉向
但係 喺sink盤上面 外在因素太大
並唔係一個好嘅例子去展示科氐力
我有無理解錯?
前者係發明鎢絲電燈泡,瓦特係改良蒸氣機令到變得更實用
如果唔係呢條仆街,分分鐘已經研究到預防/治療阿茲海默症嘅方法

呢個聽完好mind fk 抹身都得?應該係bb出黎個時個口到吸收?
利申 科學白痴
食橙食埋核
頭頂會生棵橙樹
留名
子非樹,焉知樹之痛?
作者話最好係自然分娩,假如剖腹產呢個做法係次佳,母親陰道嘅細菌對初生嬰兒建立細菌群落有好大影響,可以抑制壞菌

btw書名10% Human指人類細胞只有一成,人體身上細菌細胞有九成,但據我所知個比例其實係大概1:1,而且書入面啲論點都唔係主流且有爭議性
人體膽固醇有8成係肝自製
靠食物攝取嘅只有2成
所有膽固醇都無分好壞 係膽固醇進入咗血液之後,先會變HDL或LDL 姐係好壞膽固醇
所以你去買啲標榜好膽固醇嘅 其實係fake9你
結果係連成面豆皮嘅另一半都搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞