一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
我識大把healthcare professional 一年都唔知有冇睇過一份paper,尤其公立個班
成日都以為學個時的野最update
過左10年世界已經大變

唔係professional 就一定岩,要睇個人
所以我一開始咪話成班人優質碳水同精緻碳水都唔識分,carbs 佔比最高依然係主流嘅diet

至於你話五穀同蔬果位置調換係acceptable,蔬果營養密度的確高,同埋都冇違反地中海飲食原則
老實講,你嘅見解都唔係好有料,唔少邏輯都錯
去公開考試係咪要寫維生素
其實食物金字塔唔係用營養成份去擺位
而係常見食物

如果睇營養成份
直接睇建議攝取量就可以
咁多年都應該無變過一定係carbs 最多

而金字塔本身就算五穀同蔬果兩欄內容都有變更
最初五穀類多放當時常食嘅白米白麵包
依家會強調wholegrain
蔬菜會建議多色
果汁都會加unsweetened 建議

至於最底尾二應該放乜
本身金字塔個食用份量就好模糊
例如一塊麵包同一隻蕃茄比 邊個係多邊個係少
問唔同人可能有唔同答案
仲要視乎食物本身嘅大細種類
想傳遞其實只係一種若干嘅概念 並非絕對相對性

有啲版本將蔬菜放埋落底層
又或者將五穀放上一層
在我嚟睇目的在於提醒今天常見食用過少蔬菜嘅人多於一個硬性指引
你前面講乜,食物金字塔係用建議食用份量擺位,最底食咪最多,最簡單睇食物個size就夠
more plz
我比較想知你吞咗幾多次
其實唔需要同佢講咁多
佢講咁耐都係用自己做reference
所有唔係佢講既野都係錯

叫佢quote reference 又唔quote
講講下又話自己都咁食
你食就一定岩咩

唔硬性既,不過醫院學校軍隊看護設施都會跟到足姐d食品廠仲有好多油水搵tim
或者可以話食物金字塔唔係一個純科學
加咗政治考量落去
順手叫你食多啲carb嚟處理糧食危機
個個要食咁多肉就唔夠分
豆腐、雞蛋呢啲蛋白質唔應該食咁多?
操開gym嘅人好似係蛋白質作為每日主要營養來源

有啲人話豆腐可以當主食嘅
傻閪樓主,學人講科學
開定(2)都得
得一格仔菜 仲要雪藏貨俾我都唔食 佢地痾得出屎都算叻
武漢肺炎可防可控,不會人傳人
Cathode ray tube咪證明真空都導電囉
我諗導電嘅意思係當你apply electric field嗰時會有current I.e. J=σE
cathode ray tube只係射啲電子出去
唔會係主要營養來源
係比普通人食多啲姐
碳水同脂肪點都係最大嘅能量供應
營養來源冇講錯既
碳水脂肪係傾向能量來源
2樣野黎
但就咁雞胸好似都冇乜營養
要營養攝取應該係其他野?
例如雞蛋蔬菜水果內臟
如果跟你講法咁冇病係醫得好,所有病都只係控制,病人唔係好返只係未返發

典型唔承認主流飲食結構會引致糖尿,要spin做改飲食同斷食只係控制

本身醫糖尿既方法錯先會有錯覺係2型糖尿冇得逆轉

建議更新下知識
冇見過係你見識少
仲停留緊係saturated fats係萬惡既層面,唔識進步
同埋食saturated fat唔會製造多d LDL,成個消化吸收過程都冇呢個機制,研究上只係只一邊降低LDL(黎自plant sterol),但比人屈到係saturated fats增加

醫生有專業操守,LDL高=唔好個前提已經錯,用黎解釋理由都錯
[但因為出發點好所以佢冇錯]
就係你呢d諗法搞到d醫生咁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞