一人一個由細聽到大嘅錯誤科學知識

1001 回覆
1489 Like 96 Dislike
科學性質就係科學知識唔會永恆不變,有新證據成立改變原來的知識,但有一部分係謬誤
題外,所謂既地中海飲食實際係唔存在,地中海國家飲食文化實際上係食好多肉
但佢地有個共通點係好少加工/包裝食物,而傳統方法腌製既肉類(火腿/莎樂美腸)係好健康

所以重點唔係佢地食咩,而係佢地冇食咩
一年有365日
聽講過雞蛋成份都係唔會太多變化 轉左飼料只係雞嘅身形改變
補充
上面提既短鏈脂肪酸其實生酮飲食入面,用脂肪做能源果陣既其中一個產面(會叫ketone bodies/beta hydroxybutyrate/short chain fatty acid)

大腦用呢隻脂肪酸既效率會高過用葡萄糖

好神奇地生酮短鏈脂肪酸會比主流醫學話係唔好既野,而食纖維出既就係好

vitamin k呢樣...我唔知腸菌提供係k1定k2
兩者用途差唔多,但k2係體內遁環時間比k1長,而且k2生物利用率同吸收率都高d

咩食物多vitamin k2?
肉類/海鮮/蛋/發酵食品(納豆/泡菜/酸菜/芝士)
因為要fit返食蛋對身體冇影響+維持返高膳食膽固醇會塞血管既講法
唯有spin到咁
一日要飲八杯水
仲有葉吸二氧化碳呼氧氣
葉本身就同人一樣會呼吸
只係光合作用果時代謝走二氧化碳嘅rate勁d
以大腦入面負責語言能力嘅部份為例,點證明一個人嘅語言能力已經開發咗100%?
地球係圓
唔關直流定交流好事,你睇吓佢當年點樣打壓同抹黑Tesla先

仲有好多發明其實係出錢買起人哋專利,再叫公司員工做研發,但啲人講到愛迪生獨自發明過千樣嘢。例如電燈,實際係愛迪生有間實驗室,大家分組測試唔同材料做燈絲,啲人吹到愛迪生自己堅持不懈試晒所有材料。同人打官司,買人電燈專利又唔講
佢只係一個仆街既商家佬
刷牙前/後要用水浪口
漱口水可以代替刷牙
Resistor 不等於insulator
如果要一個insulator 通電
都已經唔係用V=IR解釋到
insulator breakdown 唔係用V既角度去諗
係E field strength
絕對真空 無介質 應該幾大電壓都通唔到電
年年驗身令你放心
豉油洗傷口

以為有同事十幾歲信老人家點

最後玩到細菌感染
唔好咁近睇電視 會有輻射
點樣用E field strength講解絕緣手套breakdown?
依條公式本身唔完全套用到所有地方
唔係信唔信問題,而係屈人一定要跟佢做法
一定要食早餐
你老母個閪就redundancy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞