其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
唔係,廿中有plan結婚
男人結婚後少了時間,自由,多了責任。

廿中無家底 無能力 未玩夠點解要結?

女仔價值因時間損耗,男仔因時間上算,所以男女伴侶相差5-10年係最好
唔生細佬就米結婚,8,9成會離
在香港,男人正常都要三十幾四十先事業有啲起息,你等唔等到?
所以搵個老婆細十年以上好容易
個男人如果有責任心,努力工作,你覺得好的先考慮結婚啦,唔系就自己辛苦,離婚機率超高
唔好為結而結,你仲快後悔過男人,到時結局只有一個
而家簽張紙都要過千啦
佢只係想屌你西咋 跟本唔想埋單
呢啲好老婆嚟

覆返樓主 你同你男友傾傾聽下佢壓力係邊先啦 如果佢乜鳩都講唔出 剩係話好大壓力 唔想搞嘅 多數都係諗到要結婚架喇 如果係錢銀問題嘅咪計劃下儲錢 有心要結嘅好多問題都有辦法拆 係唔想結嘅 咩問題都話搞唔掂
女家洗幾千蚊呀?

我又係上個月尾結 ,好簡單咁都用左20萬
20中結你老尾咩
我當事業有成/收入ok都好
20中既男人 好多都仲係少爺仔
唔好話照顧你 照顧自己都有問題
搬埋出黎 分分鍾意外生多件咪大獲

30歲再諗啦
其實宜家都好多人遲婚
30頭-中先結
女就多數大約30
結婚對男人有咩好處 你不如講下
我唔知巴打你定義下我咁講算唔算
實際上兩個人一結婚除左身心交俾對方
時間同錢都真係同對方Share左,尤其香港婚前協議無乜用
結婚當然想兩個人開開心心,無爭執無錢銀得失啦
但香港地離婚率都唔低,記得都有三四成
自己未必係淨返果六七成
咁就要諗萬一兩個人走到咁上下唔啱,會面臨啲乜野困局
一黎係有機會成人講既分身家,然後仲有好多人忽視左離婚後好多婚內習慣忽然無左,又變返自己一個,可能四十歲面臨離婚下既壓力同日子變化
我覺得係一種計算,但算唔算利益資本主義婚姻我唔敢講
交稅可以用二人家庭,有資格抽居屋,如果月入冇超標。
咁叻你咪出多d去結婚囉
香港結婚無壓力?你講笑咋掛
叫雞算啦
巴打我另外覆左佢,你可以睇下我點解咁講
識人淨簽紙,支出係得隻鑽戒,過大禮同間屋
不如問點解只有男人有壓力
有諗過 但係未有樓 得幾十萬 同埋唔會鐘意大搞
佢應該係講緊註冊同律師費

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞