其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
真係後生,當年我女朋友都係講係咁講,一到埋牙同四太長老落真傾就係另一套
最後都要埋單洗左幾十個
在乎未來:有壓力
不在乎:冇壓力

大把人結婚生仔後都吃喝玩樂
睇你咩心態
我朋友結婚 兄弟姊妹係真心朋友
仲開心過對新人
唔係擺酒就等於做戲搞大龍鳳嘅
擺酒黎講,一係唔搞,一係就大搞
大搞先會回到本,可能有賺

四大長老一定有是旦一邊出事
仲有抽居屋 輪宿舍公屋
搵次好好地坐低同男朋友開心見誠傾吓呢樣嘢,了解下佢點諗,可能係經濟原因/未定性/其他因素

我自己當初就係無同ex好好傾過,以為拍咗咁耐拖就要「負責任」咁俾名份佢,所以頂硬上,後尾發現大家步伐唔一致,好彩冇結婚
老老實實 好多時個壓力都係來自女方家長
一時又話個寶貝女嫁要收翻多啲禮金嫁得風光
一時又話細搞俾人見到唔好睇
一時又話餅卡要買多啲啊 最少二百張
一言不合就話啊乜太乜太嫁女 人地啊收左十幾萬禮金 我收得你算平算少喇
買樓唔買近女家 我個女第時翻屋企咪好遠

得罪講句 賣女定嫁女
其實係,樓主想結婚無問題,佢男友唔想結婚都無問題
當發現步伐唔一致就係時候分道揚鑣,搵各自嘅幸福
加多個麻煩外母 包你仲頭痛
好黑暗咁講仲有第4,唔想同佢結婚(隔離嗰個唔係所謂對的人)
拍拖同結婚兩回事嚟,我會形容拍拖係一齊做同一個project,唔夾可以隨時講拜拜,結婚就係一世嘅project(假設唔離婚嘅話),有人講過決定結婚前就係俾雙方諗清楚要唔要講拜拜嘅最後機會
最弊有時啲長老真係想做俾外人睇
呢種心態認真難頂
等你有左再努力搵錢

成件事勁無planning,聽落似係比你逼住求其敷衍個答案出黎

但又講真,25歲仔好難要求人生仔養家…一係你交待下雙方資產收入乜情況

你講果d樓呀生仔呀大問題過擺酒好多囉,擺個酒當真係好似連登仔講廿萬,你交半年租都無左啦生仔更加唔洗講

正路25歲都係出黎做得兩三年野,就算係撈得唔錯既半專業人士都係勉強夠養自己,除非你自己好搵到carry翻佢啦,唔係邊有人敢講25歲有能力組織家庭

係咁而比個參照你啦,我身邊三十歲前敢出黎同另一半同居既(識六七對左右),兩個總收入起碼9萬,大多數都過十萬 你地到數未?
冇人笑wor 比左一半首期坐咩艇
班女人好唔理性嫁,樓市升升跌跌佢地都係覺得結婚都係要買樓先有安全感
結婚洗費 租金供樓 衣食住行
200萬左右 男方全數支付wo
通常反駁論點就係:有咩事起上嚟另一半可以幫你簽字
基本
@樓主????

你本身個質素50分 要求返個50分或以上有咩問題
朋友有能力
又冇供樓壓力
純粹想分擔生活
最後要照顧埋個老婆

做野好實事
其實唔大搞,都預要洗十萬左右
四大長老覺得唔擺酒已經讓步
傳統野基本上都要照做
禮金,過大禮,汁茶,行禮,請親戚食飯
計計埋埋都唔少野
我拍左7年,但中間好少傾到結婚後既問題,到想結婚果時先大家詳細傾,但原來大家想法吾同,好大壓力,最後分埋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞