其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
我儲咗筆錢等跌市買樓俾自己

依家我男朋友日日同我講結婚嘅嘢

終究都係錢問題
咁我都要,我未婚妻都中哂
但係以前八十年代香港好多廿中結晒婚生晒仔
30k一定月月清
我試過捉條女入去舖頭我揀衫比佢試,果然靚到痴左線。但佢死都唔肯著出街 所以無買

所以佢都唔會為左著多幾套禮服/婚紗而大攪,真係慳唔少
有人拎枝槍隊住你要揀依條女?
Beta到咁 唔蝦你蝦邊個
條路自己揀 一邊話舊屎好難食一邊自己猛咁食
仲要覺得自己係受害者
廿中都算後生,起碼30,事業有成先考慮
其實更多係心態未ready問題
好多男仔未過30歲都好抗拒結婚
明明做仔返屋企家務唔駛做,咩都唔駛理
水電媒交幾多佢地都未必知
除時屋企洗衣機咩牌子點樣用都未必答到你
突然叫佢升級做老公
無啦啦要學做家務同打理自己頭家
仲要見到靚女都無得再溝
內心仲係一個大細路點會想結婚
同埋想結婚的男人邊得黎咁多真愛
好多都計過度過
到咁上下年紀想屋企多個人幫手
見你識煮飯識做家務又可以一齊供樓
計完條數有so
可以降低生活成本未娶你囉
約出黎傾得唔得,話哂依加唔係賣女。如果男女主角都唔想大搞,個父母應該都受掛定還是個女話想細細地屋企人食飯算,個父母點都堅持要幾枱咁?
唔係覺得係事實
由你計劃結婚一刻開始已經有壓力

冇見過男人係開開心心搞婚禮
咪係,單身嘅話都幾有信心15年左右可以勉強財自
識煮飯 係生存技能之一

男人一樣
最基本煎蛋炒菜都唔識?
咁去韓燒 BBQ 又識 啲野熟未?
廿尾 結左幾年
真係好大責任
結婚 唔為生 法律野
唔好結
香港地結婚 搵男人笨
信我
好真 仲有 你要記住 由結果下開始世上咩女都唔關你事

係依個年代 好難維持到咁長既愛
好多人 都係好快換愛 未必唔係好事
結婚有d多余
其實你可以考慮反求婚
無話一定男同女求
社會壓力嚟都係啲迂腐思想
男人唔娶係俾人叫「鑽石王老五」
女人唔嫁係俾人叫「攝灶罅」
最好就由呢一代開始清除呢啲萬惡偏見啦
我係就算有本錢去搞都唔想搞,跟本唔L值
你另一半點睇 佢ok嘅絕對無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞