其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
壓力係大 但最終原因都係未想娶你
結婚影婚紗相沒問題

但要洗半份首期去搞場大龍鳳就免喇

老馮要人用人情夾條數出黎咁厚面皮既野
出嚟做嘢儲錢廿幾歲俾到首期都唔係易事
好果個咁岩俾你揀左咪冇壓力
感情台幾多結婚壓力post
40頁出到幾十個post
唔止呢個問題 行去人生下一個階段乜嘢人都會覺得好大壓力
特別係男人係下一個階段仲要係負責絕大部分責任嘅咁就更加大壓力
見好多巴打都提出左偏重於男人嘔突到仆街既case
咁我分享下我已經算好過好多人,而又準備結婚既男人點睇
我就30,條女細我兩年
近兩年我人工先至由17>30>35>42
條女份工因為疫情得返pt,打左少少人情牌幫佢搵埋工12->18
以60K月收入計,其實係香港地真係唔多,好在我屋企出左首期
但你都見而家個巿咁撚樣,供樓每月都無20k,淨返又要洗又要儲已經碌撚

結婚方面:
因為層樓寫埋老婆名(一齊供),講好禮金門面過10萬,完數歸還
除左第一圈外完全唔撚洗請屋企人,請70個朋友,加埋二十幾萬
再加埋其他濕碎野成三十萬以上
但已經講緊所有野都係自己兩公婆決定晒,有咩野唔鍾意我會直面反對收皮,都覺得咁洗錢法好大壓力

實際應用係你身上,你條仔廿中,當25大學畢業出黎做野
正正常常非專科做得唔錯兩萬幾蚊?儲得幾多錢?
又,做野方面都未企穩就話要照顧好老婆,組織一頭家係幾大承擔
但自細男仔其實唔會好有憧憬有頭家,呢件事對佢黎講好陌生
亦都有巴打講出,對男方黎講其實係無啦啦揹好多野上身但亦不見得有咩重大利好,點叫佢結婚講真?

所以,係你失望同灰之前,易地而處諗下點解要結婚
如果要結,你自己係咪真係可以帶黎幸福俾佢?
唔好成日諗,男人應該同我結婚俾幸福自己,而忽視男人係段婚姻同關係入面過得開唔開心,幸唔幸福,咁只會迫對方走、結到婚都唔開心
有咩攤開黎問下對方生活點,充份理解左對返處景同諗法先,始終男人收埋啲野收得好深,多數都係自己容忍多

希望幫到你,如果真係唔啱,對方無想法咪好好地分開
純講結婚
唔講小朋友or買樓
唔講咩以後照顧你一世

簽個名 兩家人食餐飯
大家接受到咪無壓力
否則都係麻鳩煩

你當你公司要你搞annual dinner
要受氣 仲要自己貼錢
你係到問班群腳仔把撚咩

Btw, 廿中講乜尻結婚,香港地有父幹就話姐
因為真係好大壓力
生活模式都會好大轉變
只係簽張紙
應該無問題
唔係 拍拖已經夠大壓力
你淨係想屌閪就叫雞啦 講到屌閪唔洗付出咁
巴打你兩個咪好彩,互相有生活同心景提升
好多時唔係加嘛,所以男人先怕結婚
唔會要求好多禮金
你地搵幾多?
我都係因為依啲問題分手
我搵38k ex搵得18k
好似靠哂我咁
最後分手
未玩夠呀
結婚要諗埋離婚?
邊度有跌
我28半,都未準備好拍拖結婚養小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞