其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
點1球
真心求教
咪撚乜柒都拉去女權啦 你幾撚時有見過女權撚咁講?
唔洗鑽,已經平好多好多,整埋Platinum 都係幾千蚊攪掂
無人同你反駁,比多個角度大家討論下咁解
頭一兩個Point都算 第三個點拆
如果無金錢上的考慮 當 party搞係好玩
我諗係得香港係咁
有父幹,有地方住
你都識講20中
如果有讀大學就啱啱畢業幾年
出邊大把女大把世界
會唔會係咁唸唔開同你結婚
你真係覺得男人會為左你放棄20-30歲既青春咩?
天真
就算真係會 結完一個屈尾十 又出去玩 你咪一鳩樣

咦 唔同 有身家分

咁你明點解男人唔想結未? 百害而無一利 鍾意一齊生活既感覺? 同居就得啦 真係愛既 同張婚書唔會有咩唔同
其實睇條女管得嚴唔嚴,平時有冇上去男方屋企食飯,見面見得多就評估到第時麻唔麻煩

有啲女唔想人買玩具打機睇波出去蒲。我嗰個就無所謂,量入為出有交帶就ok
我9年
米撚逼啦屌你老母,灰你老母咩,結婚真係簽張紙咩靜係樓要準備,禮金要準備,工作要穩定,婚禮擺酒要準備,籌備期間好似打兩份工咁,米撚見到人地結婚就恨嫁逼鳩你自己條仔先得ga。
唔大肚真係唔好結婚,

尤其講明唔生嗰啲,無啦啦上身養個女人過世做咩。

大咗肚起碼煩少呢樣嘢
今年去左好多場wedding,聽返佢地講結婚routine總結得出最主要壓力都係錢,結婚前後都係一堆洗費,不過淨係出錢唔夠,好多時都要幫手搞呢搞路
結完之後仲要諗後續野就係同居,買唔買樓生唔生仔呢啲就optional,講到底都係一堆大既支出,有錢真係可以煩少好多野

其次你無錢結/結得寒酸要面對既問題都係對心理上既野,其實男方心臟夠大既話,可以一律無視晒佢架不過你知大部份男仔都係要面要自尊,唔想比人睇低,所以種種野壓落黎之下,好多人都係要跟社會大方向果套咁行
跌條撚咩,係有跌小小既,一樣都係貴到仆街
不過最trap既係今日無擺酒日後嘈交拎返出黎講⋯

你肯講清楚我估條仔有d經濟能力,夠30+歲都會肯同你結既⋯
cls 廿頭結乜撚嘢婚⋯
佢搞世紀婚禮 報紙會留一頁
同意你, 佢地根本只係包裝自己 美化自己
好多人一諗到個生活模式改變就唔係好想面對,跟住就會一直拖
我講得最緊要女人同個男人講清楚點解想結婚、婚後期望生活係點,啲生活模式習慣開支等等
唔好睇得電視多以為婚後生活會好浪漫
亦都唔好以為男人未玩夠/唔成熟所以想拖住你
好多女方提出結婚個要求,再話唔大搞可以慳返冇咁大壓力可以放心結啦,但之後呢?
其實男人唔係白痴大把野煩,你要理解佢再同佢一齊解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞