其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
唔值錢點解咁多人簡後生仔拍拖?
全部人揀中年有事業既呀叔咪得囉
老婆先岩
上面諗清楚
真人真事
朋友龍珠fans, 結婚之後個女破壞左好多figure
朋友鍾意單車, 佢老婆次次都鵝鳩佢改單車
朋友外母果面互屌親戚,外母明明唔岩都要女婿支持
結婚冇壓力

但同港女結婚先大壓力
應該係唔夠愛
係夠既話唔駛你提佢都會主動提
以家好左好多 ,加上佢隻貓搬埋過嚟
佢開心好多 有啲老爺奶奶唔接受寵物
你per month 搵多度
有d 會係回番最少等價既金器
傳統野
基本都係外母vs 奶奶
酒席 禮金 買樓邊樣唔係壓力
唔講最恐怖既買樓首期,酒席禮金加埋30萬起步價
佢一個月儲到一萬都要2年半仲要只係門檻
大部分後生仔22歲畢業邊儲到1個月1萬
而家先要25講撚到35緣唔出咁
下下就話好灰佢係唔係唔愛我,屌我睇個post都覺得好能煩好大壓力,我三兩日俾條女煩一次愛唔愛我都唔會想同佢結婚
最感恩係大佬同佢老婆唔在意兩老留低俾佢地果2個單位
仲叫我同家姐1人1個分左佢
但條件係唔可以賣,只可以租出去
簡而精,樓主究竟有冇從男方嘅依d角度思考過同樣嘅問題
好簡單做老姑婆/搵人埋單 二選一姐
現實好多係18 22果陣揀冇錢mk 到30想洗底又揀返內向毒撚埋單(講緊有d事業儲到下錢果班)
食得咸魚抵得渴 你到30可以繼續揀mk架 佢地又唔制 又唔可以有情喝水飽
曾經條女後生時 嫌我悶 唔靚仔 冇180之類 俾個良心佢當狗肺 到我捱出頭(做生意)唔知係咪見我有d錢 揸靚車 就搵我傾返計(幾年冇聯絡)仲想chur我出黎食飯傾計 各位巴打真係要向埋單說不
2樣都有,只係愈近愈恐懼,恐懼婚後生活既轉變,身份唔同左,又覺得以後做咩同要同老婆交代,多左束束縛,好多不確定因素
身份改變係會有壓力架
任何事都有正負兩面
睇下你地點去面對架姐
正如我d fd 話
我改變唔到四大長老要擺酒架喇
唯有食飽d 享受強姦
加油呀
咁我都住過海外,有冇對換港幣嘅金額
我對比返本土
一聽就知條女樣靚身材正
但冇完全內涵個堆啦
十幾歲開始同女朋友一齊,一開始講結婚覺得好幸福好期待,依加廿頭,業都未畢一聽到佢問我幾時同佢求婚就好大壓力🤢
要個男嘅比又屌人死港女
好啦AA完仲要女嘅儲錢仲多過個男嘅
都可以比你屌天經地義
不如你講埋唔同女人結婚,貼埋大床係免費雞先叫好女人
好心啦死毒撚
唔好大大聲咁撚cheap 啦
成年人食飯自己俾錢唔係天經地義係乜?
樓主儲得多唔多錢多過男方根本唔關事
佢又無交代過兩個各自家庭背景,收入幾多
有人可能要俾好多家用,還學債
樓主講話自己唔使靠男人
但原來只係自己食飯俾錢
就算你睇返佢#481樓個回覆,佢都係話自己結婚會俾一半
香港好多女仔講到自己點自主獨立,唔靠男人,女權抬頭
但其實咪又係俾傳統父權思想框住
點解求婚一定要男方求?
佢想結,夠錢,覺得對方適合咪向男友求婚
相反男方表示好大財政壓力有擔憂
樓主何曾諗過包底?
佢愛男友愛到想過人世,但最多都係cap咗俾一半
我想問有幾多男人諗同女友結婚時會諗只係俾一半?
女家幫幾多係後話
但大部分男方事前一定會自己俾壓力自己要計惦條數
男方都係父權受害者
我打咁大段都係想樓主諗下
對一個佢諗住過世嘅愛人
我當對方係單單因為財政壓力而唔敢結婚,可能都好苦惱
而樓主嘅offer就係我會俾一半,我唔靠男人
愛?有幾愛啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞