其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
同男朋友一齊咗4年佢都好似冇乜計劃過將來/結婚
問起佢就話覺得結婚好大壓力,
唔知係咪家庭背景對佢都有啲影響啦
但係有時都真係幾灰。。。開始對將來冇乜憧憬甚至覺得睇唔到將來咁
所以想問吓係咪大部分男人都覺得結婚好大壓力所以會逃避呢?定係純粹佢唔夠愛我?
利申兩個都係20中
2中男人都未玩夠 事業步都未起 好多連之後做乜都未諗定
結婚之後又係無限洗費
廿中男人結婚黎做乜鳩
如果你好想結婚嘅話
咁你就要同佢講清楚
唔係拖到去最後佢先返枱嘅話,大家冇意思
妖那星 睇到呢個post已經覺得好大壓力
利申冇女友
有….
D女奉旨要條仔大搞求婚
擺酒又要條仔比 禮金又要比
比完不突止仲要買樓

原來想屌個閪
組織下家庭係咁辛苦
緊係啦
結婚個重擔落哂個男人到
又要買樓 比首期 比禮金
女人零付出
我有講過唔洗擺酒,屋企人都唔會要求話要好多禮金果啲。純粹係想組織家庭唔係為咗做咩大龍凰比人睇
我儲錢仲多過佢㗎不嬲唔靠男人
食飯都係AA開
香港地 凈係一個樓價問題
已經令好多人唔敢諗結婚 唔敢諗生仔
咁可能條仔其實係冇諗過結婚
好多男未到30 都未必會諗
認真,除非好有錢就話啫,正常打工仔經濟條件唔算好嘅有壓力好正常,唔想分手就溝通多啲睇吓佢有咩顧慮,唔係話我無乜所謂唔明佢擔心乜嘢就唔當一回事
條女一講起結婚我就開始焦慮
講緊係佢鳩噏突然彈一句出嚟
我就可以今晚唔洗訓

利申廿頭
20中,啱啱畢業就話結婚,毛都唔知生齊未,on99
咁係你將「組織家庭」睇得太輕易
本身想屌閪就淨係屌閪啦
感建分啦
廿中真係唔同你諗結婚
你真係好想結婚嘅話,同齡唔會啱你
咁如果唔洗大搞,唔擺酒唔禮金,淨係細細地屋企人間食餐飯,同另一半一齊夾錢買樓。咁又點睇?
作為男人 我可以答你其實男人唔想結婚得3個原因
1. 錢 (擺酒 首期 or 為結婚而要慳錢儲錢)
2. 煩 (唔想經歷繁文縟節 e.g. 擺酒)
3. 心理未ready(仲想自由自在唔困身 唔想咁快要睇長輩面色 處理婆媳關係 思考生唔生仔 結婚之後搬去邊)

功利啲咁講,結婚對男人黎講係百害而無一利既行為。付出同收益唔成正比,吃力不討好。
拖多你幾年你仲大壓力
急咩
我有講過唔洗擺酒,屋企人都唔會要求話要好多禮金果啲。純粹係想組織家庭唔係為咗做咩大龍凰比人睇。

幾年後,肯去簽紙就得。
之前識個3張幾女居然話結婚有壓力
點解一定要結婚?
20中多數結得都係奉子成婚 要男人20中就成熟仲難過叫隻豬上樹
娶個老婆最少洗50萬

影婚相3 萬, 擺酒30萬, 禮金10 萬, 金器 10 萬, 去旅行 5 萬

咁就冇左半份首期, 做女人果邊剩係買對金手鈪就袋袋平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞