其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
你比錢咪無壓力

你查下一卡鑽戒幾錢,禮金公價,同樓價咪知壓力大唔大
好多因素睇既 本身你兩個有冇諗住要小朋友?
兩個既背景點樣樣,同屋企關係好唔好,係咪傳統家庭? 好多野都會影響到。
有啲傳統啲既男仔係會想有一定既經濟基礎先會去作出承諾,比你揀你都會係想聽佢真心講既一兩個承諾,好過三幾日就應承你呢樣個樣但從來唔會實踐掛?
拍拖唔係淨用一齊左幾耐去衡量,係睇你地經歷左幾多野,感情有幾深同穩定,可能到依家佢未有一個位係認定左你係同佢行一生既人。唔係話唔再鍾意/唔再愛,係未到個個點。
屌閪同結婚係有衝突嘅行為黎
四年都未諗就難搞啲
不過都要問下係經濟問題定未玩夠
兩個差好遠
咪就係,要求愈來愈多,得一想二
一陣又話人地有乜要乜要跟小小
嚴格上金鈪都唔洗比錢買,女家可以攞返老母個啲出嚟用
好簡單
你拎佢身份證之後去婚姻註冊處申請簽紙結婚
好似九百幾蚊
然後乜都唔駛做
我諗十個男人,十個都肯結婚

男人最怕結婚嘅所謂儀式感
最怕女人乜都一世人一次
總之而家唔結住
唔滿意你咪走囉
一聽到要組織家庭
首先首期兩份夾都要每人起碼50萬
之後供一層濕鳩樓兩份夾每月都起碼一萬
再加埋生活費 保險 再草小小錢
冇30k根本就完全唔諗呢樣野
唔怪女人,佢地都受社會壓力,最好男不娶女不嫁變成潮流
好多人本身basic plan
之後個老婆呢度又upgrade
嗰度又upgrade
次次都話,一世人一次
都唔爭在加少少錢
最後酒樓變酒店
鮑片變鮑魚
30張相變100張相
兩套衫變六套衫

奶奶外母又話要換多套衫
又話想幫佢地化埋妝

屌你老母,你搞埋佢啦
你出錢啦
依家講就咁講啫
因為你依家先20中呀嘛
去到差唔多30歲嗰陣你屋企人仲係咁講先算啦
少年你太年輕了
30K 只會夠你生存
你睇就好似所有野好靚結婚好美好
講到尾全部都係錢堆砌出黎
結一結即刻冇幾廿萬
諗到依到你覺得佢心情會點呢?
咁要諗下大家 其實岩唔岩
好大壓力 早啲計劃見到條路會好啲
前提兩個人都想結既 應該會有安全感啲
如果結前一年先諗 應該日日鬧交都似
除非屋企有贊助

當年拍左一年拖開始儲錢 我大份 佢細份
初頭無目標 純粹想儲一百萬先 可能用黎投資
之後諗結婚 就愈黎愈慳同大壓力

最後求完婚都儲多 兩年先結
不過成功搬屋 裝修 結完 仲有錢淨
慢慢plan囉 急乜
30前結就得啦
定你想生
咁結婚洗費你比囉
分手囉個男人唔岩你
咁係因為女人咩都唔會負責

對女人結婚嚟講只係遇到一個適合嘅伴侶 想同對方過一世 就可以結 感性行先

但對男方係要組織家庭 伴隨嚟嘅責任 現實生活情況好多嘢要煩 好多唔係單單感情可以解決到嘅問題

唔係話女人唔會諗 但普遍只係諗得好表面 稍為複雜啲嘅問題已經會下意識將個責任拋返畀男人
正常20中邊有可能夠結婚錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞