其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
其實係咪女人都覺得結婚先叫一起?

係女人眼中另一半係咩?
一張結婚證書重要係邊個位?
除左所謂法律上嘅名份之外,有同無呢張證書真係咁影響到兩個人嘅相處咩?
咩結婚, 咩節日慶祝, 全部呢啲咁儀式感嘅野真係有必要?
無左真係兩個人相處唔到?
如果你當初同佢一齊係為左呢啲儀式感,要黎同父母交代,要收到大家為你兩個嘅祝福, 搞個場結婚大龍鳳比全世界睇
咁你真係早日放過佢,去搵啲趕住結婚同老母交代嘅「好仔」

其實結左婚都一樣要離就離,咩結左婚會有安全感有保障真係得啖笑
其實兩個人一齊相處,個男仔要偷食係唔關結唔結左婚事,反而諗下自己每日都對住呢個人,點解佢變左心自己都發覺唔到, 要去諗咁多呢啲儀式感嘅野不如去諗下點樣令到大家嘅感情昇華/持續.

儀式感呢啲野,有就係bonus, 無唔代表要被人否定,
陽春麵有陽春麵嘅好食, 唔係下下都要落重味精,擺好晒盤先叫花左心思
有幾多細水長流嘅愛情係會落重味精整色整水
大佬呀 結個婚生個仔 我要走去孟加拉緬甸咩唔通⋯
我又同你計下數,就當唔擺酒

3隻戒子 平極都3萬
過禮海味利是餅咭 2萬
禮金,金器 呢樣最少都10萬
租衫化妝影相平平地都8000

你要cut成點先cut到可以幾千搞掂?
男人30歲結婚 35歲事業穩定有樓有車再生最完美

先廿中講乜春 10年後先算啦
上面堆留言 如果肯租樓嘅 已經收咗一半人聲
如果只係唔想曬錢同怕麻煩 去簽張紙有幾難?

唔肯簽,只係imply 左大家驚到時要分開,要多一個「離過婚」既標籤

大家未決定同對方共度一生,上到黎不記名討論區咪老實d囉我地又唔係你另一半
女人青春有限 依句屈機
可能喺外地會好啲嘅,香港生活環境太逼人
識個舊同事同個鬼妹拍左兩年拖就結婚,佢"嫁"埋去去埋美國生活
結婚壓力好多都係攪既過程同埋擺酒,結完根本冇壓力
其實都合理 差唔多
依家香港30K
真係生活方面嘅FG收入

冇5蚊都都好難有D錢剩…..
男人個d就唔叫青春
但唔會俾壓力佢咩?一直唔敢問
同樓主同case
資源?點結?
一年變50萬??
條仔三十up就話
樓主已經覆唔到個post 成班已結/未結/唔想結/男權/女權入晒黎爆閘
呢啲咪就係你自己都比個固有觀念挷住左囉,個個結婚都要你以上寫哂嘅所有野? btw 純粹比多個角度大家諗下婚姻到底係咩回事,係咪所有野都係必須?我寧願將啲錢洗落個女人生活度都好過用黎做場大龍鳳
喂 咁你無得講啦
咁你咁計 你唔擺 你係咪唔去人哋婚禮先
咁你咪淨付出仲on9
到你殘嗰陣咪搵過第二件囉
搭程車去簽紙
$20

平時鳩up港女 講2句咪算
唔好以為全香港女仔都港女咁小朋友啦
廿幾歲人未定、事業未起、賺得唔多,好難make up 個mind結婚,-係被逼/敷衍

利申:三十幾先結
不如你追故
睇哂樓主comment再round up
唔洗咁心急答題嘅…
有時間有時間…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞