其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
佢個歲數都未到想結婚
你明唔明
少囉
冇錢咪大壓力囉
屋企比唔到首期買樓 點夠膽諗結婚呀
俾啲臭雞分身家你話大唔大壓力
個老婆生仔咁辛苦,生個仔又超辛苦,又傷身,個仔跟男家性。即係幫男家延續後代。
連登仔就不停講10萬蚊禮金都唔值。
連登仔真係嫁唔過
身邊好多朋友,都係老婆想生
老公唔想

但老婆生完又要埋怨個老公唔幫手
睇下香港既入息中位數,再睇下男家既家庭背景,就算有啲男人真係叻仔搵得多,不過要一個人carry 全家(長期病患,經濟支柱),儲錢已經難,結婚個開支仲要咁大,點會唔大壓力,我幾相信經濟問題係主要結婚壓力

利申單親屋邨仔,捱咗好多年捱到開間鋪,阿媽身體唔好冇做嘢,屋企人有一位係智障人士,仲有一個家姐,收入唔多,唔好話講結婚,拍拖都好難,邊有咁多女仔接受到要陪一個男仔捱仲要有機會take care 埋自己屋企人
如果想生仔 都可以早d結既

但男人20幾歲有幾多個有錢買樓娶老婆
上一個ex 要結婚大搞,聽撚到都煩
後尾屌過就散左算
搞掂自己先啦香港
自己一個人住,屋企人走哂
姨媽姑姐都係叫我旅行結婚算
省返d時間同錢買樓
到咁上下年紀想屋企多個人幫手
見你識煮飯識做家務又可以一齊供樓

完全同意
供就唔洗供, 好在父母走留左2個單位
但反而想有個人陪下自己,可以分享下生活
可以間中扑下野
結好易姐
但生仔真係要諗下
個男搵得唔多錢,又要養埋佢,仲要湊埋個仔,屋企家務只有自己一個做,我都唔明女人點解要結婚
唔簡港女咪冇咁大壓力
其實成個wedding都係鬥緊架
由一開始鬥求婚邊個搞得有驚喜啲感動啲、之後鬥戒指邊個大啲、pre wed邊個影靚啲、到婚禮邊個場grand d、婚紗邊個靚啲

呢堆野男人好多時碌ig fb見到都係睇完就算,但女人(部份)睇完之後會得閒唔小心漏口風爆一兩句出黎呀邊個呀邊件婚紗好靚、粒戒指好大呀bla bla bla
真人真事有兩個fd都係咁,聽到女方漏口講左兩句,
就日諗夜諗,最後走左去買左一隻大啲既鑽戒,另一個就搵個個好grand既場搞著件超貴婚紗果陣我仲屌柒佢洗撚買咩不過都係屌唔住
佢地兩個唔識,但都係覆左我一句:廢事隻老虎日後日鵝夜鵝,你知啦啲女人會記一世
都係果句,其實男方心臟大聽完一概咪理,做返自己真係無壓力架,但兩性關係同人際關係上比你既心理壓力會驅使你去做啲自己完全唔想做,甚至覺得戇鳩既野
啱啊,香港講生存,邊到係講生活
生真係諗好多野
如果想1個以上就最好快d 完成
唔係辛苦個女人
飛咗個男仔仲好過啦,仲諗住結婚
我都唔明,除非假膠
巴打要加油,成功之後就係到你選擇其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞