其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
邊個話
係架,無話咁做係錯,最緊要自己開心又負擔到
我自己結婚都會有自己某啲堅持,咪比錢做囉

最睇唔過眼嘅位係有人又要做又要嘈,同佢講可以慳嘅位又講到唔做唔得為世所逼咁比社會綁架左又要唔認
不過樓主真係可以試下
翻屋企同男朋友講我地結咗婚喇
今日拎咗你身分證去登記結婚
有冇諗過其實未必係錢問題
男人唔想同你結婚 你貼埋大床都冇用
其實好多野都係你情我願 夾唔到咪分有幾閒啫 講到底都係自己俾另一半(情緒)同社會綁架左咪係度喊苦喊忽囉 路係自己揀既 人又係自己揀既 又要揀又要怨 真係好垃圾
請問邊度多?
上面好多人都係討論錢嘅壓力,冇人話要型

本身想屌鳩下樓上d 人成日話條女要求搞大乜乜柒柒
但都係慳番啖氣好過
就算條女唔要求呀
真正大boss 根本就係4大長老
雙方都真心大壓力呀
我每一日都好想撻訂是鳩但去簽紙先斬後奏
你永遠唔知4大會有咩新花款黎比你挑戰下
每次傾婚禮就好似mystery box 咁
又唔撚係出錢但又咩都要incharge
你以為你控制到自己老豆老母咩
sorry 就算平時佢地幾開通都好
一到結婚又會short 撚左
唔講唔知以為佢地先係主角
雙方係孤兒咪唔洗睇面色
當年個ex又係呢個歲數,拍得幾個月已經日屌夜屌(言語上嗰隻),成日搭句"你咁樣我點放心第時你會照顧到我"。
我聽到都打個突。乜原來同佢一齊,我就要成個工人咁照顧佢衣食住行,解決佢人生所有問題?

呢啲女根本冇真正自立。
對佢地黎講,結婚唔係搵老公,而係搵老豆。
求婚戒18萬,對戒3萬
巴打女友好女仔要珍惜
咁你仲唔求婚等咩
結婚又係將來?你用結婚嚟定義將來咪壓力大囉。
例如
橫掂都係結婚計劃取個後生啲嘅
半份首期帶係手 你老婆真係威
黑妹我岩啊
反向證明唔係個個消費得起
搵大陸 東南亞女先係平民消費
普通家庭黎講…
呢種歲數結婚,對於想生小朋友黎講真係對相方好
女方又可以有仔趁嫩生,中年男方經濟條件較後生好
咁樣對相方都有利,總好過揾同齡結婚
當然唔諗生仔就例外啦!
有冇可以結婚做到一意孤行mode 既巴絲
可以比我參考下
無錯,
大家以搞結婚係地獄, 過咗就以後無事
其實仲有個18層地獄(生小朋友)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞