其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
你試吓買戒指求婚然後話你俾洗費 禮金同樓
如果佢咁都拒絕即係唔愛你
點解結婚就等於有將來?

我同女友一齊十年
大家都不想結婚
因為覺得反正結婚也不能保證甚麼
何必浪費金錢又麻煩
我哋一樣都討厭要應酬對方朋友家人
始終結咗婚過時過節都難免要帶另一半見人

而且雙方分開住自由自在
一齊住又不見得開心啲吖
無束縛既生活先係最開心

我哋心目中既「有將來」
係賺多啲錢改善生活質素
可以早啲退休
大家有事一起商量
有困難一起面對就夠了
而不是要用結婚去證明

我覺得結婚只係女人想有人依靠
某程度上是一種自私
如果佢迫我結既
我都會既
但不情願囉,當交功課囉
我好感激佢無咁做
個下咪回到本
屌你啲朋友啊 唔知乜鳩親戚有份嚟 人地下次擺酒 大壽你去出席包返封禮咪一樣要嘔返出嚟
未找數
https://youtu.be/_3_ZuPBkl2g

睇完呢條片你會有更多諗法
佢就咁講結婚,定其實自己有冇諗過往後問題?一野彈俾男方諗

樓主話一齊4年 ,如果外母係極貪錢 麻煩就大9獲
你第一句都講左重點,大家都唔想結
每人家用各5k up
每人基本食 交通各5k

首期100萬 當買400萬樓假設借300萬,20年
未計息每月還12xxx ,計埋多幾千
基本開支40k

無需比家用30k
你啲朋友係咪連登仔
連登仔嘅世界觀係
買到樓一定要父幹 如果唔係打份牛工買乜撚樓
租樓嘅正戇鳩 幫人供樓
結婚不買樓 結來幹甚麼
你將呢幾個觀念加埋一齊睇 佢地點會結到婚
巴打有個好女友
緊係壓力大啦 結婚又錢 買樓又錢
好多你呢啲case都係
結唔成 你會同佢分手
跟住佢可能一年內就同第條女結婚
所以我覺得 只係唔想同你結
1. 你地細 廿歲廿中
2. 熱愛網絡文化 以連登為重
3. 以為自己有market男 其實只係個boy
其實男人唔係抗拒結婚,而係抗拒做啲漫無目的嘅project。
廿幾歲就想結婚嗰班,多數都只係答到你一句"想組織家庭"。
你話想30歲前生仔,甚至只係迎合屋企長輩。咁我起碼係當中搵到意義,先有得繼續諗值唔值得為呢個目的而結婚。
淨係得句"想組織家庭",見唔到結婚嘅共同目標。咁點解要搞咁多野,改變現狀去增加咁多責任俾大家?點有信心去take the leap of faith?
唔好話男人
我真絲20中都仲浦緊club
正常大學畢業都差唔多20中
你唔係有父幹啱啱做嘢L有錢租樓買樓
同男家一齊住無自己小天地慘過乞
你咁想結婚趁仲有青春就分手搵個起碼30以上既男人
咪當你去到30嗰陣先分手等於幫人教仔教老公
樓上講果d擺酒買樓果d的確係一層大既壓力黎,但睇翻回覆相信樓主都有份分擔一半以上

但除此之外,我覺得另一層壓力係來自大家對已婚人士既期待,覺得結左婚就要成熟穩重,唔會再當你靚仔靚妹咁,甚至會期待你幾時生仔組織一個「完整家座」

身邊識唔少case,就算係女人都唔想咁早結婚(想三十打後),當中不乏傳統男方carry曬洗費既組合

同埋講到尾,呢個時代好多人都係騎牛搵馬,身邊果個值唔值得承諾大半世,二十中要決定真係唔易,就好似叫你去買層要供三十年既樓,但淨係比你諗兩個鐘落決定咁

仲有,男人真係相對等得起,同一個背景性格既人,做女仔二十中開始急,比條Jer佢可能就三十歲先急

依家咩年代 洗費都係兩份架啦
應該問點解要結婚?
離婚分居又麻煩
結婚擺酒又麻煩又嘥錢
如果同埋居, 其實做嘅嘢同結咗婚做嘅嘢已經無分別
點解要去介意嗰一張紙嘅承諾呢
如果要分開,就算結唔結都要分架啦
都幾撚中二
男人同男人講呢啲
:大哥 打機咩 我地以前網吧咁咩….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞