其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
最大壓力係要擺酒,結婚其實好閒
8歲已經睇通
但做到本能上反抗有幾多個
好多comment我統一再講吓
我哋雙方&雙方父母都係覺得唔擺酒完全冇問題
娘家都唔係貪錢老母,之前家姐結婚都淨係收咗兩三萬禮金。
同男朋友都有討論過生小朋友嘅問題,佢都想生但係一諗到要搬出去住好大洗費就有卻步
之前都有問過佢如果我有咗咁點算佢話咁到時就真係要再努力啲搵錢了
所以如果我哋結婚最大嘅錢銀壓力就係將來買樓/租樓/生仔囉,你話擺酒禮金嘅壓力就唔會有啦
但係以上嘅野我都會一齊比一半
同玩唔玩夠未都大關係
起碼3前玩夠哂讀齊書閱歷豐富工作穩定心理成熟生理健康先初步考慮結婚同生仔
咁你地打算買樓定出去租先 兩樣野咁唔同
我有朋友疫情個段日子結婚,真係洗左一球

戒子都廿萬,個陣放寬左,間開兩個大廳,30,40圍,個陣上限好似兩百零三百人?個到都洗左50幾萬,去歐洲影相,5萬,當日又搵攝影師跟全日,3,4萬,過大禮禮金乜乜春春,請兄弟姐妹食飯開會book 場租野,加埋真係一球

當然戒子買細粒d 咪平好多囉,唔去外地影相咪平d 囉,真係要搞大龍鳳,要洗一球好易。
都係唔睇呢個post 算,唔係我驚會做傻事
睇你頭兩段都知咩料
你朋友都起碼中產以上 生活無憂 直接講 都係有錢人啦
買戒指20萬 擺30 40圍 已經唔係普通人會做既野
反對單方面改變感情現狀
你幾歲先?
嫌佢又話你拜金
老實講
你男朋友搵幾多 你搵幾多
依家一齊住定點
拍左幾耐
你肯比一半唔係重點
重點係佢ready好未,佢想唔想比、比一半對佢有冇壓力
唔好覺得你出一半好偉大人地就要應承你,而家係你想結婚多過佢想結婚
你要同佢傾下點解你想結婚,將來大家想生活係點
每樣支出有plan有計過數未?
唔係淨係好浪漫咁講句「我會出一半」就解決到
唔會發生係我身上啦 因為知對方窮我根本就唔會一齊 我只係講身邊既例子
我自己結婚,唔計買樓開支,大約計埋洗左廿幾三十萬吧,我只係想講,要洗一球好易,但好多人都冇咁既能力但又想要好似人地咁乜都要,結果大家結婚開支越黎越多。

最緊要大家有共識,有錢唔洗煩,無錢要妥協,冇錢而條女又多多要求唔肯分擔又唔妥協,真心建議中出即飛。
條仔連搬出去都淆,實際各自搵幾多?
跟住依家D女仲要男人煮埋飯, 做埋家務
其實廿中既男人真係好少講通常錢又唔係搵得特別多 工又未必返得穩定 通常廿尾 有同輩家庭壓力先諗
做全職老母以為自己大曬
個老公搵錢講到好易咁
我都有幾個男性朋友廿中已經結,全部都係醫護界,因為,結婚要錢。
唔關錢事,簽張紙有幾貴?! 多數心理關口,個人未想定落黎

我之前EX都試過咁,最後分手;之後佢同左第二個一齊而佢阿爸病,咁就結左婚仲生埋仔。可以解釋可能佢唔夠愛我,又或者係時間唔岩,不過如果我當時仲同佢一齊,我都覺得佢未必會轉變

你個情況,我建議分
出去識下其他人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞