其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
香港嘅話應該係
以前會覺得結婚係要令到對方可以過啲好日子
無論係物質上定精神上
唔想佢好似自己爸媽咁為咗生活而捱苦
扣扣埋埋,你仲想點,平時食飯搭車,一個月都5千起Per 1,都未講話要養車,根本係香港係生存多過生活,離晒譜
條仔快撚d斬欖
你唔大搞想可能佢想呢
我啊哥就係咁
廿中事業已有成 無靠父幹下有樓有車 性經驗極豐富
我有時覺得係佢咁早打爆機先有28歲前結婚嘅諗法
自己老豆老母搞唔惦 唔識睇餸食飯就唔好撚結
睇下到時邊個急
男人三十前結婚都係on9
咁快鎖死自己人生
其實你咁有PLAN同諗法咪同你條仔講
佢唔想咪試下了降下原因
了解完接受唔到就可能要分都無辦法
接受到咪同佢約個期睇下幾時結
就係咁多

你開個咁嘅POST淨係金錢上已經有N個SCENARIO影響到結婚會唔會構成壓力, 我諗唔使我講你都知
所以你係咪開個POST來睇下連登仔女點打大交
講真
橫掂都要食飯
請下請下就200人㗎啦
你list條數出黎 我想睇
我細佬兩大兩細同佢老婆夾埋搵50000以下都生活到 最近跌市仲買左樓唔駛再做租租
大佬,兩邊都仲有屋企人要比家用
我都想知結婚對男人有乜好處?
四大長老每月吸你40000?
係就無野好講 你加油
如果結婚都話壓力大,咁生仔點算?
咁幾時結
快D頂撚左個壓力佢唔好害其他男人
呢D口吻都頂到做老公同做兵分別都唔大
點解一定要結婚?
唔結婚就代表唔愛?
呢個認同,我有去睇過下
淨係租果度都萬5,另一半唔洗比家用咩?少個崩都問你做乜撚
講真2個加埋少過5萬都好大壓力
仲有拍拖拍得耐少少唔諗結婚,都係男人唔啱
女人成日聲稱自己係感性動物,需要咁多情感上嘅滿足。
但係同另一半相處,反而係男人比女人更感情用事,女人仲現實過男人。

唔係話唔使考慮現實,不過首先應該關心對方精神層面嘅需要。
做人世有好多更深層次嘅因素,但係好多人搞到好似返工做野咁。
結婚後對婚姻有咩期望同要咩lifestyle,呢類更長遠嘅問題就唔理。
反而一黎就講budget, schedule, implementation,爭在未拎埋個KPI出黎計分,仲市儈過老細,成件事變成一單交易咁。
咁搞法連"美滿婚後生活"呢個希望都破壞埋,只會令人覺得結婚等於一份冇終點嘅工作,仲點會想結婚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞