其實係咪男人都覺得結婚好大壓力?

1001 回覆
1203 Like 110 Dislike
因為錢嘅問題搞到呢代啲人想結都唔敢結
警世Post
逼唔黎,如果你認定係呢個男人,28歲再諗啦,先25歲急甚麼
貧賤夫妻百事哀是真事
咁咪由樓主你去求婚,主動籌備婚禮同埋開支,計完數就自動波攞一半錢出嚟,咁你男朋友咪唔會有壓力囉
而家你緊係聲大大話自己唔洗靠男人,但係到真係落手落腳去做之際你就會卻步,覺得你係女人你想畀男人照顧
actions speak louder than words
社會俾太多責任同重擔男性
對住你有好大壓力
除非女方比到啲男方覺得賺咗嘅嘢佢
家庭背景(好有錢/家庭溫暖/女方家人已經話會比首期)同埋 國藉
平反,結婚只係洗咗十萬內
無過大禮、無旅行、無擺酒、無pre wedding
其實雙方有共識嘅話,結婚可以好平

男人又唔好用哂"錢"呢個point 唔想結婚
定係未搵到一個值得你洗咁多錢嘅另一半呢
自己相處落就知有好多爭執用錢可以解決到
咪係
可以好平

係個男人係咪愛你認定你姐
嫁唔出俾人笑嘛
其實乜撚都扯去gay到真係咁撚好笑咩
睇上面主要係兩樣野囉
面子同埋其實唔想比人管著
咁係個老婆濕鳩 唔識做project manager
控制個客嘅期望 望住盤數做人
又要tum 掂兩老
個老婆搞得掂呢壇嘢 budget 內完成仲有賺
咁咪持家有道娶得過囉
就係咁簡單

唔好賴哂落所有女人到
你乜都冇搞都用咗10萬內 想知你洗咗去邊
先唔評論後者。面子嘅話,如果唔係搞到千萬世紀大婚禮咁,唔搞同比嗰幾十萬搞個普通大龍鳳,其實一樣都係好快無人會記得你

心態未ready真係會結得唔開心
所以啲女人咪撚逼婚
等唔到就好止蝕離場
痴撚線 咁係你搵著個唔識理性諗嘢嘅女人
唔係全部女人係咁
不如睇下自己咩資質
搵到個咩質素嘅女人先啦
娶個老婆簽張紙就得啦 洗鬼50萬
唔係被逼,會有男人主動求婚既

唔係臭西港女囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞