LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
無無聊聊打下自己由中一箍到中四既經歷
天生彭牙又爆牙又大隻又唔齊
重之張佢排牙個樣key落我到就係我中一嗰時既樣

咁由於我真係爆得太勁,所以前後mok左6隻牙,上左2粒骨釘。
前後用左老母3萬幾銀
咁箍牙最痛苦係療程啱啱開始既時期,係真係feel到有刀拉梗啲牙同食唔到野。
當年真係食足一個星期老人餐,smoothie ,yogurt ,粥,通粉就變左我呢四年每次見完醫生既主食
到中期入骨釘,要每晚拉橡筋真係好痛苦又好煩又成日唔記得搞到拖長左個療程
入骨釘個感覺好奇怪,feel到有野吉左入嚟,同牙醫既力但又唔太痛
我嗰個牙醫話因爲嗰個位冇乜神經缐就廢9時同我打麻醉 叫我忍下
到左後期折左牙箍要帶牙套嗰時,我張嗰個臨時牙套整唔見左好多次
最誇張嗰次係係郵輪到唔見搞到人地要抄垃圾去幫我搵返
重出左通告話小心唔好dum左客人既牙套
到左正式嗰個嚟到,我就因為太7同好麻煩就淨係訓教先帶
Anyway~我下個月就正式完成成個療程
牙套都唔洗帶
好處就係會瘦
但!箍左呢四年真心有好大變化!
比識左勁內既朋友話我由外星人變正常人
因為箍返好啲牙所以我個下巴,同面型尖左好多。
個箍完一年因為暴食又變返包面⋯⋯
條腰得返24吋
但箍完既一年就急升至26吋⋯⋯

重有一樣野就係唔知關唔關箍牙事但我就係由中一mok左牙開始箍既時候就開始出智慧齒⋯⋯⋯⋯而且係龜速咁出,出到而家都只係上排牙出曬下排牙出左一半⋯⋯

我智慧齒係菲臘牙科剝哂4隻,
以前有牙醫肯幫我寫轉介信去剝。
4隻加埋都唔係300蚊真係抵到喊
我都唔求減肥,
係最近照鏡愈黎愈覺得自己有少少倒及先再想去整。
(呢個想法其實圍繞咗最少10年)
恭喜你下個月就甩難,
牙套即係固定器?我以為要帶一世

可唔可以問下點先會轉介

剝智慧齒先收呀,
箍牙已經唔收。
如果你問點轉介去剝智慧齒,
咪問你睇開個牙醫肯唔肯幫你寫轉介信,通常都肯。
我以前睇嗰個幫我寫免費,
隔幾年我老公想剝搵佢寫信就收1舊水一封信
我老公個次係發緊炎去睇,再問可唔可以寫轉介信。
轉介信要同醫生講寫明俾菲臘牙科收,
之後fax俾佢地,同姑娘確認收到信後,
隔幾個月就會覆幾時見醫生睇下收唔收做教學病人,
免去倒塔咁早去門口排隊嘅程序

咁由於我真係爆得太勁,所以前後mok左6隻牙,上左2粒骨釘。
前後用左老母3萬幾銀
咁箍牙最痛苦係療程啱啱開始既時期,係真係feel到有刀拉梗啲牙同食唔到野。
當年真係食足一個星期老人餐,smoothie ,yogurt ,粥,通粉就變左我呢四年每次見完醫生既主食
到中期入骨釘,要每晚拉橡筋真係好痛苦又好煩又成日唔記得搞到拖長左個療程
入骨釘個感覺好奇怪,feel到有野吉左入嚟,同牙醫既力但又唔太痛
我嗰個牙醫話因爲嗰個位冇乜神經缐就廢9時同我打麻醉 叫我忍下
到左後期折左牙箍要帶牙套嗰時,我張嗰個臨時牙套整唔見左好多次
牙套都唔洗帶
好處就係會瘦
條腰得返24吋

重有一樣野就係唔知關唔關箍牙事但我就係由中一mok左牙開始箍既時候就開始出智慧齒⋯⋯⋯⋯而且係龜速咁出,出到而家都只係上排牙出曬下排牙出左一半⋯⋯

求醫生名 我睇咗兩間都話我冇得搞(骨性哨)
有都要6皮⋯⋯

骨性香港醫生好似通常都唔搞咁,一係就好貴。
睇下你敢唔敢去愛康健搞,
有個youtuber骨性哨去箍緊。
youtube search愛康健就睇到條片。

前後用左老母3萬幾銀
牙套都唔洗帶
好處就係會瘦
條腰得返24吋

我智慧齒係菲臘牙科剝哂4隻,
以前有牙醫肯幫我寫轉介信去剝。
4隻加埋都唔係300蚊真係抵到喊
我都唔求減肥,
係最近照鏡愈黎愈覺得自己有少少倒及先再想去整。
(呢個想法其實圍繞咗最少10年)
恭喜你下個月就甩難,
牙套即係固定器?我以為要帶一世

可唔可以問下點先會轉介

同問

我覆咗係樓上,你睇睇
準備脫智慧齒

預備冰袋啦
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下
準備脫智慧齒

我岩岩幾日前都剝完,唔洗10秒..
等我仲緊張左成朝
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下

怕痛就食定止痛藥啦,
唔怕痛唔食都得。
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下

怕痛就食定止痛藥啦,
唔怕痛唔食都得。

月尾再脫左邊
準備脫智慧齒

我岩岩幾日前都剝完,唔洗10秒..
等我仲緊張左成朝

我個隻複雜d
下面個隻打橫生要開刀鑽lone先攞到出黎
上面個隻啪一下搞掂
30 歲先泥整會唔會太遲

有心唔怕遲 好似係
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下

怕痛就食定止痛藥啦,
唔怕痛唔食都得。

月尾再脫左邊

我脫哂4隻喇,
下面2隻橫牙,
係菲臘牙科剝腫到豬頭咁

29歲準備去揮個手
預要帶一世固定器
今日第一次見牙醫 都未決定係咪佢度箍就俾咗千一蚊檢查費
大家牙模係幾時整?第一次就整好似好奇怪
今日第一次見牙醫 都未決定係咪佢度箍就俾咗千一蚊檢查費
大家牙模係幾時整?第一次就整好似好奇怪

我consult果時淨係照左X-ray冇印牙模
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下

怕痛就食定止痛藥啦,
唔怕痛唔食都得。

月尾再脫左邊

我脫哂4隻喇,
下面2隻橫牙,
係菲臘牙科剝腫到豬頭咁

而家個口合唔埋 弱智咁
啲血水M到咁流出黎
準備脫智慧齒

預備冰袋啦

Done 右邊上下

怕痛就食定止痛藥啦,
唔怕痛唔食都得。

月尾再脫左邊

我脫哂4隻喇,
下面2隻橫牙,
係菲臘牙科剝腫到豬頭咁

而家個口合唔埋 弱智咁
啲血水M到咁流出黎

啲血係咁流要咬棉花喎,
唔好吐口水,有血水都要吞落肚。

依家無錢cool,下年出黎做野先cool

好驚我咁既情況,無醫生幫我cool,隻爆牙生得好高。有無人咁既情況,醫生幫你cool?
求救
呢幾日排牙特別痛
開頭以為個箍開始幫我拉緊
點知頭先發現門牙好鬆 好似就甩 點解會咁

快啲打去診所到問啦

佢地依加lunch time
要等到2點
好驚好不安

牙肉痿縮?
直踩上門check啦

我都試過啊,痛邊隻鬆邊隻 似係郁緊佢所以鬆,過左排就無事
你唔好再郁佢啦,問完話埋我知咩事

好驚我咁既情況,無醫生幫我cool,隻爆牙生得好高。有無人咁既情況,醫生幫你cool?

我有個fd都係咁,佢剝左隻爆牙,箍年幾就搞掂
準備脫智慧齒

你係咩事脫?
牙醫都有問我脫唔脫,但我唔敢 所以佢話中線會有少少對唔齊

我仲要爆兩隻
求救
呢幾日排牙特別痛
開頭以為個箍開始幫我拉緊
點知頭先發現門牙好鬆 好似就甩 點解會咁

快啲打去診所到問啦

佢地依加lunch time
要等到2點
好驚好不安

牙肉痿縮?
直踩上門check啦

我都試過啊,痛邊隻鬆邊隻 似係郁緊佢所以鬆,過左排就無事
你唔好再郁佢啦,問完話埋我知咩事

我都試過,過兩三日無事

爆牙都係恆齒?

你啲牙除左爆牙之外
好靚好白
準備脫智慧齒

你係咩事脫?
牙醫都有問我脫唔脫,但我唔敢 所以佢話中線會有少少對唔齊

如果唔脫智慧齒,
佢又繼續生出黎嘅話,
有機會頂到你箍好啲牙嘅位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞