LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

keep住帶夜晚都唔夠,會哨

上排牙齒愈黎愈出
依家唔算好明顯
但牙醫有話好大機會哨得更加

你本身第一次箍時有冇剝牙?
點解會愈箍愈哨咁驚,
有冇搵第2個牙醫睇下。

本身其實無乜點哨
係牙唔齊
諗住遲啲睇下第二個牙醫問下
唔該大家

睇錯左
本身有剝牙 好似上面2隻

上面係邊2隻?

太耐之前 唔太記得
應該係門牙隔離

如果無mok就會走位?

我見人講過,
如果啲牙唔齊,
唔剝只係磨牙,係大機會走位。
不過都係啲網友自己講。
(係台灣美妝公社見過有人問)
剝完牙之後有咩注意事項
見到有人話如果有食物殘渣係入面會搞到佢發炎
但係而家個位好似潭血池咁唔係好敢搞佢
清潔嗰陣應該要點做

24小時唔可以漱口,
當晚唔可以刷牙同食熱嘢囉。
仲有唔好lam個傷口。
你唔係剝咗好幾日喇咩?
如果真係有嘢食係入面,
我問過醫生可以輕輕“浪”下個口,
但係唔好太大力,驚再流血。
我第2定第3日開始已經會用無牙膏嘅牙刷輕輕刷下個傷口,照用漱口水。
第4定第5日開始有用番水牙線,
有時用得唔好直接射落個傷口到,
都係流少少血轉頭無事。
我一次過剝4隻都無事

一直諗緊箍唔箍好 因為最唔滿意係上排門牙突左出黎 如圖
如果哩個情況係咪要mon牙 因為咁大個女未mon過牙 好驚

我仲衰過你都唔洗mok

我仲衰過你都唔洗mok

咁都好啲 但咁既情況要箍幾耐到 諗住箍隱適美

我仲衰過你都唔洗mok

答你唔到 要問下牙醫

我仲衰過你都唔洗mok

照呢張相睇應該唔洗剝都夠位,大概15個月內
原來一早講左夜晚有戴

上排牙齒愈黎愈出
依家唔算好明顯

點解會愈箍愈哨咁驚,
有冇搵第2個牙醫睇下。

本身其實無乜點哨
係牙唔齊
唔該大家

睇錯左

呢個牙醫唔係之前幫你箍牙個牙醫?
正常如果唔剝咁箍,
箍完係有機會哨啲,
因為通常唔齊都係因為啲牙唔夠位所以郁咗。
但係你如果之前剝過2隻,
應該唔會帶住固定器都郁嫁?!
因為我都係啱啱先開始箍,
你都係問多幾個醫生意見會好啲。
你本身已經剝咗2隻,可能磨牙都可以解決到。

牙就一定有剝
但個牙醫話要重新箍
我諗我都係見多幾個牙醫好啲
原來一早講左夜晚有戴

上排牙齒愈黎愈出
依家唔算好明顯

點解會愈箍愈哨咁驚,
有冇搵第2個牙醫睇下。

本身其實無乜點哨
係牙唔齊
唔該大家

睇錯左

呢個牙醫唔係之前幫你箍牙個牙醫?
正常如果唔剝咁箍,
箍完係有機會哨啲,
因為通常唔齊都係因為啲牙唔夠位所以郁咗。
但係你如果之前剝過2隻,
應該唔會帶住固定器都郁嫁?!
因為我都係啱啱先開始箍,
你都係問多幾個醫生意見會好啲。
你本身已經剝咗2隻,可能磨牙都可以解決到。

牙就一定有剝
但個牙醫話要重新箍
我諗我都係見多幾個牙醫好啲

係啦,睇多幾個醫生問咗意見再諗啦
剝完牙之後有咩注意事項
清潔嗰陣應該要點做

24小時唔可以漱口,
仲有唔好lam個傷口。
你唔係剝咗好幾日喇咩?
如果真係有嘢食係入面,
我第2定第3日開始已經會用無牙膏嘅牙刷輕輕刷下個傷口,照用漱口水。
都係流少少血轉頭無事。
我一次過剝4隻都無事

仆街啦
我當晚已經食粥
夜晚又刷牙(冇刷傷口)同漱口水
剝完牙之後有咩注意事項
清潔嗰陣應該要點做

24小時唔可以漱口,
仲有唔好lam個傷口。
你唔係剝咗好幾日喇咩?
如果真係有嘢食係入面,
都係流少少血轉頭無事。
我一次過剝4隻都無事

仆街啦
我當晚已經食粥

驚發炎咪食消炎止痛藥囉,
再唔係去睇醫生。
但係無發燒無痛無腫就應該無咩事。
剝完牙之後有咩注意事項
清潔嗰陣應該要點做

24小時唔可以漱口,
仲有唔好lam個傷口。
你唔係剝咗好幾日喇咩?
如果真係有嘢食係入面,
都係流少少血轉頭無事。
我一次過剝4隻都無事

仆街啦
我當晚已經食粥

驚發炎咪食消炎止痛藥囉,
再唔係去睇醫生。
但係無發燒無痛無腫就應該無咩事。

正常剝完牙唔係會同你講點處理嫁咩,
點解你咩都唔知
再唔係打電話去診所問下啦。

我仲衰過你都唔洗mok

照呢張相睇應該唔洗剝都夠位,大概15個月內

唔該哂你地 可以去做下功課去邊箍
岩岩搵返我箍牙個醫生剝左下排智慧齒
見到佢搞緊Invisalign open day

上個月終於決定左箍隱適美
早2日印完牙模 醫生話大概等1個月先有第一個箍
跟手同我講想我mock 左下排2隻橫生智慧齒(未生出黎而且近骨位同神經線)
話驚我箍箍下會生出黎,影響我箍牙既情況
開我價4千一隻,仲諗緊mock 唔mock 好
有冇巴絲都有咁既情況,箍箍下出智慧齒?
剝咗左邊牙第四日
左邊鼻翼、鼻樑側邊附近/面啲位都好似比原來凸出少少
同右邊面比硬係有啲唔對稱咁
是否正常
好驚佢打麻醉打得唔好搞到咁
跟手同我講想我mock 左下排2隻橫生智慧齒(未生出黎而且近骨位同神經線)

4000差唔多啦,下排牙腳長d難剝d,而且你又要開刀
剝咗左邊牙第四日
左邊鼻翼、鼻樑側邊附近/面啲位都好似比原來凸出少少
同右邊面比硬係有啲唔對稱咁
是否正常
好驚佢打麻醉打得唔好搞到咁

左右面唔對稱好正常,
應該係睇番啲感覺睇下仲有冇麻,痺,味覺等等。
皮膚口腔牙肉有冇咩唔同。
擔心都係去問下醫生啦。
lm
想問下有無巴絲打箍過黎永輝牙醫 覺得佢手勢好唔好同埋箍得靚唔靚

個醫生都有send 張x光俾我,叫我可以出去問下其他意見

今朝岩岩妤完

今朝岩岩剝完

係張x光片睇,我隻牙都好深好近骨

我朋友係咁呀,箍箍下生智慧齒
好似係會停左先, 剝完再keep返帶之後既箍
不過唔會停好耐,一個月內乜都好返啦啲傷口

我自己就係箍完帶固定器既時候上排想生智慧齒
摸到牙肉突突地先去照x光再剝

不過我牙醫都有話最好就剝左智慧齒佢既
費事佢無啦啦生出黎頂住啲牙,

不過我自己因為箍完,我就會等佢真係想生先去剝
想問下有無巴絲打箍過黎永輝牙醫 覺得佢手勢好唔好同埋箍得靚唔靚

只係想講唔好去深水埗個間
去箍另外個間 未箍過佢 手勢好唔好就唔知 但覺得佢唔hea 同埋以前有巴打講過 有好多學生都係箍佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞