LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
食食下野隻大牙突然間勁痛 唔知發生咩事
dklm 今日第一日隱適美 成排牙就甩咁

我家戴緊第一個箍唔辛苦喎
上果下一啲都唔痛 係訓醒覺成排牙好酸軟
但一星期已經冇感覺
第二個箍開結要上attachment 唔知會唔會好痛

我都戴緊第一個箍差唔多一星期
頭一日都無乜感覺,第二日開始黎料,尤其係除同戴
都唔緊要,仲要戴完咬埋粒膠先最痛,不過過左幾日似乎適應左就好少少
我都係第二個箍要上attachment,預左會痛,不過更加驚個箍好難除

上左attachment,初初好難除 有次一整完,我除唔到,一大力成粒甩左

我都覺得咬個粒膠先最痛 唔咬就冇咩野
attachment成日驚好易甩 食野就住就住
同想問attachment位置有冇話係令到隻牙轉邊個方向?定只係令個牙套更加貼
dklm 今日第一日隱適美 成排牙就甩咁

我家戴緊第一個箍唔辛苦喎
上果下一啲都唔痛 係訓醒覺成排牙好酸軟
但一星期已經冇感覺
第二個箍開結要上attachment 唔知會唔會好痛

我都戴緊第一個箍差唔多一星期
頭一日都無乜感覺,第二日開始黎料,尤其係除同戴
都唔緊要,仲要戴完咬埋粒膠先最痛,不過過左幾日似乎適應左就好少少
我都係第二個箍要上attachment,預左會痛,不過更加驚個箍好難除

上左attachment,初初好難除 有次一整完,我除唔到,一大力成粒甩左

我都覺得咬個粒膠先最痛 唔咬就冇咩野
attachment成日驚好易甩 食野就住就住
同想問attachment位置有冇話係令到隻牙轉邊個方向?定只係令個牙套更加貼

應該係貼啲?我都冇問過
食野未試過甩,試過除牙套甩,都試過一整完唔小心咬到甩左啲碎
咬膠一緊就痛,但我箍左兩年,10次都唔知有冇咬過 通常自己咬緊佢就算
今朝去左拆箍上下排牙痴左鐵線。下星期印模整固定器

拆完洗番就完? 會唔會理下d黑三角牙肉個啲

拆完磨完再洗。之後無啦。黑三角無得搞架喎

我問過愛康健個醫生,
佢話黑三角可以磨少少,
等佢搵拉埋啲無咁覺。
唔知係咪真係得

應該係
我都有磨
雖然我磨嗰陣個醫生無講點解要磨
但我估計係因為咁

我無喎不過得1個位有黑三角

勁大個黑三角
今日拆左下排 之後佢整左幾粒仔加條線係牙後面(6隻)做固定器 話要3年
請問倒及牙係咪要做手術

唔太嚴重可以就咁箍 好似係
有冇巴絲有落過骨釘
箍完要戴幾耐固定器?
如果要戴一年, 大約幾耐覆一次疹?

固定係箍完先帶
話明箍完仲洗乜覆診

頭一年全天候帶(其實同箍多年無咩分別)
之後長期夜晚訓覺帶
我係大陸細鋪箍左一年幾
進度一般般
幾時先可以食返香口膠啊

細舖我唔敢去
所以淨係去咗愛康健睇。
上網睇人民醫院好似都ok,
但係我星期六放工先去,應該無籌。
你你問醫生你個case要箍幾耐?
終於係梁醫生到上左箍
問左佢骨針
但佢話我唔洗
無問到價
流程
1.上箍(未上門牙粒粒)
2.覆診
3.分兩次剝
剝牙要分開比
$600隻
尋日上左箍 成日比條鐵線尾吉到好痛 牙又無力 仲要箍30個月

mok智慧牙係咪冇last day 想去排

智慧齒無last唔last day,
你可以揀倒塔咁早去排隊,睇下收唔收,
或者睇下有冇醫生肯寫轉介信俾你去剝。
有轉介信傳真俾佢地就可以,
我唔記得信上面要寫咩資料,
你要打電話去詢問處問番
不過最近剝智慧齒好似無期,
我老公都等咗差唔多一年先剝到一邊2隻,
另一邊未有期唔知幾時先有得剝。
我早兩年幾個月就剝哂4隻。

你要打電話去詢問處問番

下 咁耐既 你地幾點去一弓
去到嫁

你要打電話去詢問處問番

下 咁耐既 你地幾點去一弓

佢啲期係跟學生課程,
聽過啲姑娘講好似話無堂就要等。
我無去排隊呀,我同老公都係搵醫生寫轉介信去剝。
上網睇過啲人講,好似要5-6點去到排即日籌
終於係梁醫生到上左箍
問左佢骨針
但佢話我唔洗
無問到價
流程
1.上箍(未上門牙粒粒)
2.覆診
3.分兩次剝
剝牙要分開比
$600隻

即係第一次除左門牙之外,其他都有粒粒?
箍到就黎尾聲留名
箍到就黎尾聲留名

就黎開始箍留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞