LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

係啊..
箍完牙腳會再短啲
遲啲過多十幾廿年易甩牙

箍完點解會再短啲
牙醫冇同我講過依個問題,係咪姐係冇事?
牙腳短,露出黎既牙會唔會望落多啲?定純粹係牙腳問題

你唔係梁達志醫生咩?
我箍佢
佢都係話
你箍完啲牙腳會短左1-2MM(唔記得係咪)
有啲人個對箍牙嘅反應會比較大
牙腳有機會斷,即係隻牙就壞死左
不過個機會就好細
全部都係醫生口中所講,唔係九Up

係簽個份野之前佢都有咁講過
聽到我勁驚

我都係梁醫生
佢話箍完普遍會短1-2mm 有啲就會短3-4mm 睇情況
不過又話我牙腳短 但又唔係短到唔建議佢箍嗰隻
所以最尾都係簽左份野
依家都仲驚驚地

我係梁達志到箍啊,死囉,我冇印象有聽過
你地係箍咩啊?要簽啲咩?我好似係照x光先簽過野咋喎

係啊照完x ray簽

我好似冇啊,係照x光簽張冇大肚咋
下次覆診問下先

我都康齒堂 分左Dr. Wong俾我

唔係呀話...我都係陳x煌
我拎左第一個箍 明明十日左右換
佢又冇期 已經等到第三星期先去覆診突然又話唔得再推遲
唔知點解佢一星期得三日喺到

重要有一日得半日係度 講咗十萬次我要返工次次都話六點後無位喎 你晏晝嚟啦
屌冇位就唔好收咁多啦
箍左兩個月應該係刷得唔乾淨
牙齒後面已經積左牙石
兩星期後覆診應唔應該同牙醫講聲?

唔洗講啦
檢查你擘大個口嗰陣佢會見到架啦

講定先等佢屌得輕手啲

其實最驚係影響箍牙進度
我箍緊隱適美
箍隱適美都會刷得唔乾淨....?

重要有一日得半日係度 講咗十萬次我要返工次次都話六點後無位喎 你晏晝嚟啦
屌冇位就唔好收咁多啦

屌冇位就唔好收咁多啦

咁慘 我都係康齒堂 旺角姓陳女醫生 都多人
但我次次都約到放工時間 就算調遲調早好多事時佢都ok
你約唔到但有冇攞到個箍 如果唔係咪一個戴勁耐都未換

屌冇位就唔好收咁多啦

咁慘 我都係康齒堂 旺角姓陳女醫生 都多人
但我次次都約到放工時間 就算調遲調早好多事時佢都ok
你約唔到但有冇攞到個箍 如果唔係咪一個戴勁耐都未換

貪平的後果😅
但唔洗剝牙佢又真係可以做到咁平
岩岩去塞返藍色個膠圈
但夜晚食野嗰陣又甩左出黎,仲要吞埋
名位有無咩牙醫推介 同埋可唔可以有個大約嘅價 深水埗區或者葵芳呢啲地方都可以

想要普通科定專科先
個價好唔同
普通科 : 葵芳張業文
專科: 荃灣梁達志 / 佐敦岑儉

咁個價分別要幾多
有無啲長沙灣深水埗或者旺角嘅推介
名位有無咩牙醫推介 同埋可唔可以有個大約嘅價 深水埗區或者葵芳呢啲地方都可以

想要普通科定專科先
個價好唔同

咁個價分別要幾多

普通科通常3萬幾全包
但專科淨係箍牙好多都3萬幾,洗牙/剝牙/照x光另計

想要普通科定專科先
個價好唔同

咁個價分別要幾多

普通科通常2萬幾全包

自膠
新手想問各位
我上排門牙有一隻向右邊突左出去
上排牙成排都有少少前傾(1-2mm 但係向外)
今日問左醫生
佢話唔洗剝牙都得
但我想個效果明顯啲
如果唔剝驚好似冇乜變化咁
同埋唔剝要磨牙
我又唔想
求意見

我下排側門牙有輕微前傾同rotate左少少
牙醫話應該夠位轉返正
所以無剝牙,只係磨左少少隔離既牙比空間佢
但4個月都係未轉返正
我最後決定左剝牙確保有位轉返正
你可以參考下
岩岩去塞返藍色個膠圈

代表夠位所以先甩到出黎
唔洗理咖啦
個圈會聽日屙返出黎
岩岩去塞返藍色個膠圈

代表夠位所以先甩到出黎
唔洗理咖啦
個圈會聽日屙返出黎

Total我已經吞左兩個圈
好撚驚阿 聽日剝牙啦
好撚驚阿 聽日剝牙啦

我星期六都上箍
我諗應該無我上星期一次過剝4隻牙咁驚。
好撚驚阿 聽日剝牙啦

我星期六都上箍

我係奇怪d 我未剝就上箍先 話排齊左d牙先剝 聽日剝兩隻 後日兩隻

想要普通科定專科先
個價好唔同

咁個價分別要幾多

普通科通常2萬幾全包

自膠

兩年前,梁達志到箍隱適美$45000,照x光唔駛加錢 剝牙$500/1
睇樓上好似加哂價?

想要普通科定專科先
個價好唔同

咁個價分別要幾多

普通科通常2萬幾全包

自膠

兩年前,梁達志到箍隱適美$45000,照x光唔駛加錢 剝牙$500/1
睇樓上好似加哂價?

冇係佢到洗牙,佢話出去洗都得,同個牙醫講聲小心啲釘就得

想要普通科定專科先
個價好唔同

咁個價分別要幾多

普通科通常2萬幾全包

自膠

睇樓上好似加哂價?

冇係佢到洗牙,佢話出去洗都得,同個牙醫講聲小心啲釘就得

係佢到洗牙要幾錢
好撚驚阿 聽日剝牙啦

我星期六都上箍

我係奇怪d 我未剝就上箍先 話排齊左d牙先剝 聽日剝兩隻 後日兩隻

唔奇怪,
我上網見有人都係咁,
有醫生覺得上箍再剝牙,
啲牙會易剝啲。
但係我見個blog係上咗幾個月先剝,
所以佢會先變哨牙所箍番入去。
如果你唔係隔太耐剝,應該無咁嚴重。
有冇人帶clear retainer嗰時
合唔埋個口 我問姑娘
佢話正常
請問有冇巴絲打係葉宇焜牙醫度箍牙 求幫介紹 我TG@Battlekey
請問有冇巴絲打係葉宇焜牙醫度箍牙 求幫介紹 我TG@Battlekey

有介紹嘅話幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞