LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
如果係個間箍緊牙係咪一定要係個度剝智慧齒
順便問埋剝智慧齒公價大概係幾多

唔一定要搵返箍牙個個剝(雖然我係😂)
上排1700,下排3500-5000

拆線再麻醉?
好白痴啊我

拆線唔駛麻醉,
唔算好痛嫁咋,打針痛啲

成件事好痛,剝係咪要打好多麻醉

我屋企人上次剝其中一邊2隻,
係菲臘牙科打左4枝麻醉藥先剝。
拆線真係唔算好痛,只係攞嘢剪左啲線再夾番啲線出黎。
同埋通常會開止痛藥,我剝完後有食藥,
完全唔痛。

我剝左7隻牙~
有隻智慧牙係要做手術剝
剝完係要連線 不過有麻醉剝果時唔會痛
係麻醉完左先痛~同埋腫左成個星期
依加已經篩左1年了

7隻 好恐怖

計埋智慧齒有機會8隻

係本身啲牙逼到咁,定有多生牙?
係喎 上上個月已經拆咗戒指 上個月無啦啦幫我磨平啲牙 係咪好事近啦 唔好比假希望我啦

我上個月都拆左戒指 就覆診 佢話拆左等埋戒指個個位都埋就完

想知拆咗戒指係咪嗰隻牙嘅牙罅會比其他牙寬啲架?

我上年先箍咋嘛,我今年都介紹左兩個fd去箍,都係38000。唔洗加錢呀,包一set retainer。不過我唔洗剝牙

包一set retainer係咩意思

包一套固定器

解釋番做中文有咩意思
一套係用幾耐?有限包幾套嫁咩?我到依家仲未知

固定器即係拆左箍之後戴嘅
用嚟固定你棚牙 等佢唔會走位
個嘢Keep得好就跟你一世

正解

絲打真係好心地 咁都答佢問題
仲要咁串話翻譯做中文有咩意思?你自己唔撚識做research 嫁?連登有5個箍牙post, 你追哂未呀? 唔好奉指老馮啦
而家連登真係好多小朋友,早前有個tg我問我拎康齒堂介紹人,又係唔做research 加老馮,棚牙係你自己既,洗唔洗幫你比埋錢?

5個post追撚到幾時,問下都唔撚得,又唔係問你,起撚哂鋼咁,痴撚線

因為下排橫生貴啲定下排本身就會貴啲
有冇人係林凱波到箍
上左箍唔夠一個星期 岩岩食野甩左門牙其中一粒粒粒
如果想聽日去既係咪一定要打去預約先 因為佢電話長期冇人聽 依加好驚 條鋼線飛左出黎 好柒

試過 佢會叫你下次複診先整返

唔該巴打 你箍成點?睇佢d評價都幾兩極

進度好慢 就2年 仲未收d牙入去

即係都係搵返箍嗰間會好啲?
佢好似迫我剝晒4隻

佢好似迫我剝晒4隻

你下次覆診果時問下係咪一定要剝哂
我個牙醫完全冇話到我啲智慧齒會影響到前面啲牙

下排d牙腳長d,比上排難剝

佢好似迫我剝晒4隻

因為我之前介紹左幾個朋友去佢度剝智慧齒
無論開刀唔開刀佢都好快手,個個讚佢手勢好
所以我搵返佢剝,又廢事出去格價呢

佢好似迫我剝晒4隻

剝下面既話幾多錢 邊區黎既
有冇係梁達志箍既巴絲講下個流程係點
我上上星期已經去左照x光同牙模,佢話今個星期返去傾剝邊幾隻牙
而啲姑娘話再下一次,即係8月就會上箍
咁我今個星期上去係剝牙,定係上箍同剝牙果日係同一日做?

唔使心情唔好喎 係hk箍啦

唯有安慰你 而加箍牙係貴左好多 再等再貴

我反而覺得依家箍牙平左喎..尤其係隱適美
幾年前普遍都收緊成5萬,但依家好多都3萬幾有得做
透明多左人做,傳統應該仲平左

傳統冇平過喎 年年都加價

一定係貴左

箍牙一定係一年貴過一年
仲要個加幅係幾千幾千咁上
一定係越早箍越好

係咪下面個隻橫生呀?
我剝個4隻都要開刀,因為只係下面1隻橫生出左個角仔,
另外3隻其實仲係牙肉入面。
不過個時排到菲臘牙科先諗住一次過剝哂佢。
依家排一年都唔知有冇期剝。
唔驚,最多腫一兩個星期同頭幾日食唔到咬嘢姐

下面2隻橫生 上面兩隻都生左啲
依家暫時停哂,希望唔好再生
一諗到要開刀拎牙就好驚
剝完個洞會唔會埋

我早幾日剝完,不過唔洗開刀,要開刀個隻下個月先😂
下排剝完會縫針,因為食用會跌入去
上排就唔洗縫,但都會埋口,兩日已經feel到側邊d肉收入去

頂以為一直有個洞
會縫針咪要返去拆線?

唔會有窿架,會生返埋
要縫針個d就要一星期返去拆線

拆線再麻醉?
好白痴啊我

拆線唔駛麻醉,
唔算好痛嫁咋,打針痛啲

成件事好痛,剝係咪要打好多麻醉

我屋企人上次剝其中一邊2隻,
係菲臘牙科打左4枝麻醉藥先剝。
拆線真係唔算好痛,只係攞嘢剪左啲線再夾番啲線出黎。
同埋通常會開止痛藥,我剝完後有食藥,
完全唔痛。

上星期睇牙醫
佢話我下邊兩隻都打橫生, 仲要好近神經線,開刀機會令部份面永久麻痺

跟住我屋企人就鬧話唔好嘥錢箍

最高減6000蚊 你抽到幾多錢

唔好彩,減得2千蚊。
如果中到4-5千就唔駛煩可以直接決定做。
樓上去愛康健果位絲打budget大概幾多?
其實而家箍牙2萬幾已經算平架啦
如果你再磨多幾年會仲貴
同埋有得分期架嘛,每個月都係比1000,慳慳地應該得下化?
如果你再磨多幾年會仲貴

同埋愛康健我有個frd 4年前去都已經要2萬幾咁上下
萬幾蚊箍牙呢個價應該差唔多成10年前先會發生
上咗橫顎桿
中間條鐵壓住條脷
搞到好難吞口水 又變咗痴脷筋
希望快啲慣 驚遲啲食嘢啃撚死
如果你再磨多幾年會仲貴

我原本係預2萬頭,
因為仲要計番匯率同車錢,
比預算差咗幾千蚊。
不過呢個未係final價錢,
星期六再去睇方案先知確實幾多。
如果你再磨多幾年會仲貴

我上網睇個youtuber,
佢暴性暴牙打骨釘同剝4隻牙先係23960,
所以先同我預算有啲出入,唉。
dklm 今日第一日隱適美 成排牙就甩咁
如果你再磨多幾年會仲貴

我上網睇個youtuber,
佢暴性暴牙打骨釘同剝4隻牙先係23960,
所以先同我預算有啲出入,唉。

骨釘愛康健收1k1釘
陶瓷+5k

佢好似迫我剝晒4隻

剝下面既話幾多錢 邊區黎既

$3500-5000 要視乎難度
佢有3間診所:九龍城/西環/西灣河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞