LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想問下大家箍傳統箍會點樣清潔牙齒?洗完牙唔夠兩個月已經黃番晒,又有好多漬

電動牙刷有冇話要邊種比較適合箍牙用?
同埋你覺得水牙線有冇用, 可唔可以取代牙線?
有無人都係剝完牙幾日
剝牙果個位赤赤痛

完全無感覺喎,你係咪傷口發炎,
定醫生手勢唔好?

唔知
你地會唔會有啲 白啡色個分泌物係上面

會有一噠暗紅既嘢系個窿度,但2個禮拜後會消失

暗紅係血塊,保護傷口嘛,
但正常應該唔會痛。
有無人都係剝完牙幾日
剝牙果個位赤赤痛

完全無感覺喎,你係咪傷口發炎,
定醫生手勢唔好?

唔知
你地會唔會有啲 白啡色個分泌物係上面

網上面搵到張同我個傷口差唔多嘅

啡色無,白色有。
如果有腫痛就應該係發炎,
醫生有冇開消炎止痛藥俾你?
有就食咗先。

有,食完會好啲

咁你連續食一兩日睇下有冇好啲啦,
可能係發炎。
如果覺得忍到咪唔好食。
想問下大家箍傳統箍會點樣清潔牙齒?洗完牙唔夠兩個月已經黃番晒,又有好多漬

我唔知邊隻電動牙刷好喎,
醫生有講有啲牙刷設計係for箍牙用,
中間係凹落去。
不過我無特別買,淨係買咗小童牙刷,
細刷頭仔細刷應該都ok。
心郁想箍牙,虎牙可唔可以唔剥?有冇得做做隱適美?

如果隻牙爆得高,又唔想剝,要用2年以上先開始拉得返落黎,做到隱適美

我唔知邊隻電動牙刷好喎,
醫生有講有啲牙刷設計係for箍牙用,
中間係凹落去。
不過我無特別買,淨係買咗小童牙刷,
細刷頭仔細刷應該都ok。

唔記得講水牙線,
箍牙前可能啲牙唔係太污糟,
所以唔多嘢沖到出黎。
不過今日箍牙第2日出去食嘢,
刷完牙再用水牙線有啲嘢食都沖到出黎。
我好懶用傳統牙線,因為我啲牙太唔齊,
所以無得比較。
但係睇過人上網講,都係牙線乾淨啲,水牙線方便啲咁。
可唔可以食彩虹糖
可唔可以食彩虹糖

真心問 求解答
可唔可以食彩虹糖

真心問 求解答
點解唔食得?
可唔可以食彩虹糖

真心問 求解答

我無食開,唔識答。
不過記憶中好似硬嘅,
頭幾日應該咬唔到。
但我唔記得有冇痴力,
如果好似香口膠咁就唔食得。
心郁想箍牙,虎牙可唔可以唔剥?有冇得做做隱適美?

虎牙唔會剝

萬寧牌個隻勁平
買黎頂住當先都得
可唔可以食彩虹糖

真心問 求解答
點解唔食得?

其實只要食得小心,無野唔食得

我連蘋果雞脾都照咬照食
不過太硬同香口膠會唔食

萬寧牌個隻勁平
買黎頂住當先都得

oral b有隻多動向美白電動牙刷都唔駛50蚊,
平過萬寧牌添,
不過我老公話呢啲無乜用,唔好嘥錢買

萬寧牌個隻勁平
買黎頂住當先都得

oral b有隻多動向美白電動牙刷都唔駛50蚊,
平過萬寧牌添,
不過我老公話呢啲無乜用,唔好嘥錢買

唔用我會覺得唔乾淨
用完漱口水
一定要手動刷d釘一次
再電動刷哂全部牙一次先舒服
Feel到d牙滑哂先訓得著

我都康齒堂 分左Dr. Wong俾我

唔係呀話...我都係陳x煌
我拎左第一個箍 明明十日左右換
佢又冇期 已經等到第三星期先去覆診突然又話唔得再推遲
唔知點解佢一星期得三日喺到

箍左年半
我係咬合過深 同想改善牙肉外露
上網見好多都有落骨釘 但我個到既醫生又冇提過同個到應該冇

諗住下次覆診問下 有冇巴絲試過箍箍下想加骨釘
箍左年半

見過有人箍箍下要加,
亦有人開頭話要落,後黎進度良好唔駛加。
問下醫生咪知
箍左年半

睇過啲blog 好似係可以中途加
不過問醫生最直接
醫生話我應該唔駛上骨釘,
但係係左上大牙同左上小臼齒各加咗粒牙釘,
中間有條線拉埋,
(google唔到牙釘係咩黎
搞到依家有輕微痴脷筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞