LIHKG 箍牙集中討論區5

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想箍但唔知邊到好,最好有得分期。
我有小臼齒,唔知會唔會貴啲麻煩啲
不過整體上好整齊,係左右兩隻虎牙凹左

通常都係分期,
不過大部份都收1/3或者一半先,尾數個每月俾。
你可以打電話去啲牙科診所度問下。

即係第一次做俾1/3
然後每次覆診再俾?
定分開三次俾然後中間覆診唔洗再俾?
一次俾無錢

間間唔同嫁,
你問多幾間啦。
新帖留名
覆番絲打先

Ps 情願剝牙都唔好磨
磨太多唔好

我其實都係諗住做傳統,
反正我平時又宅,無咩所謂。
睇youtuber骨性爆牙去愛康健剝4隻埋單都係rmb23980,
所以先想去睇下,
希望我唔會貴過佢
呢個應該係最後選擇……
ps 我唔敢磨,驚敏感牙齒!

但係如果返大陸整
要成日留時間返大陸都幾論盡
當初因為呢個原故
所以揀返屋但附近

屋企附近如果唔磨牙,
傳統都要3萬+,自己俾錢,但屋企人知咗會嘈………
唉,到時再睇下咩價單先。

其實最緊要方便自己啫
平時又要返工
放假仲要撲返大陸整牙好辛苦嫁
而且有時斷線/甩attachment 搵醫生都方便啲
同你屋企人解釋下啦
同埋都係比左首期之後慢慢供埋個尾
一時之間負擔上都唔會太沈重

Rmb24000計番都成hkd28000
唔係平好多咋
仲有車貴時間都未計
諗清楚先返大陸整啦

如果2萬4我應該就唔會整嫁喇,
所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

無必要,嘥錢,覺得係純粹為美觀而做,
問題唔大,但銀碼好大,錢好難搵等等等等。

⋯⋯⋯⋯你29歲人應該財政好獨立
覺得有需要咪去箍囉 明知貴而屋企人會反對咪同佢地吹水講個平D既價錢囉
激死

我平時都幾老實
因為我好怕講完自己唔記得兜唔到。
太麻煩了

其實最緊要方便自己啫
平時又要返工
同你屋企人解釋下啦

唔係平好多咋
仲有車貴時間都未計
諗清楚先返大陸整啦

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

覺得有需要咪去箍囉 明知貴而屋企人會反對咪同佢地吹水講個平D既價錢囉
激死

我平時都幾老實
太麻煩了

29歲先箍會唔會太遲⋯⋯

其實最緊要方便自己啫
平時又要返工
同你屋企人解釋下啦

唔係平好多咋
仲有車貴時間都未計
諗清楚先返大陸整啦

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

激死

我平時都幾老實
太麻煩了

唔好再比借口自己啦絲打
想做就去做啦
你已經29歲 唔好再猶豫
事不宜遲
我學生時期好想箍
我個療程要4萬
畢業返工第一個月糧就拎晒去比首期
其實呢d價位好正常
上網睇 唔少專科要6萬以上
所以你2萬幾真係去馬啦
屌好驚 門牙有一小忽牙肉冇咗 有冇人知咩事?

箍左幾耐?
可能係牙肉萎縮
啲牙可能郁得太快
快啲同牙醫講

其實冇話有冇必要
排牙唔整齊嘅話
外觀上唔好睇之餘
有時啲牙重疊嘅位會因為長期刷唔到
會搞到勁多牙石
又容易引發牙周病
呢個其中一個原因去箍齊啲牙

佢覺得我咁多年都係咁過,
我同佢講我覺得自己啲牙有變咗少少佢又唔信,
覺得我想去整最大原因都係貪靚。
而為左個靚字嘥幾萬係佢定義黎講就唔值。
(搵唔到吐血icon,我勁想吐血)

啲牙真係會郁 我開始箍個陣先發現下排牙逼到前後郁左

其實最緊要方便自己啫
平時又要返工
同你屋企人解釋下啦

唔係平好多咋
仲有車貴時間都未計
諗清楚先返大陸整啦

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

激死

我平時都幾老實
太麻煩了

有人話50歲都仲有人箍,
遲最多要戴固定器姐,
但係我真係唔想再遲

其實最緊要方便自己啫
平時又要返工
同你屋企人解釋下啦

唔係平好多咋
仲有車貴時間都未計
諗清楚先返大陸整啦

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

激死

我平時都幾老實
太麻煩了

唔好再比借口自己啦絲打
想做就去做啦
你已經29歲 唔好再猶豫
事不宜遲
我學生時期好想箍
我個療程要4萬
畢業返工第一個月糧就拎晒去比首期
其實呢d價位好正常
上網睇 唔少專科要6萬以上
所以你2萬幾真係去馬啦

屋企附近2萬幾個間要磨幾隻牙,
我真係唔敢。星期六睇下愛康健咩價位再諗。

其實冇話有冇必要
排牙唔整齊嘅話
外觀上唔好睇之餘
會搞到勁多牙石
又容易引發牙周病

佢無郁咪唔信我啲牙有郁囉,唉
無無聊聊打下自己由中一箍到中四既經歷
天生彭牙又爆牙又大隻又唔齊
重之張佢排牙個樣key落我到就係我中一嗰時既樣

咁由於我真係爆得太勁,所以前後mok左6隻牙,上左2粒骨釘。
前後用左老母3萬幾銀
咁箍牙最痛苦係療程啱啱開始既時期,係真係feel到有刀拉梗啲牙同食唔到野。
當年真係食足一個星期老人餐,smoothie ,yogurt ,粥,通粉就變左我呢四年每次見完醫生既主食
到中期入骨釘,要每晚拉橡筋真係好痛苦又好煩又成日唔記得搞到拖長左個療程
入骨釘個感覺好奇怪,feel到有野吉左入嚟,同牙醫既力但又唔太痛
我嗰個牙醫話因爲嗰個位冇乜神經缐就廢9時同我打麻醉 叫我忍下
到左後期折左牙箍要帶牙套嗰時,我張嗰個臨時牙套整唔見左好多次
最誇張嗰次係係郵輪到唔見搞到人地要抄垃圾去幫我搵返
重出左通告話小心唔好dum左客人既牙套
到左正式嗰個嚟到,我就因為太7同好麻煩就淨係訓教先帶
Anyway~我下個月就正式完成成個療程
牙套都唔洗帶
好處就係會瘦
但!箍左呢四年真心有好大變化!
比識左勁內既朋友話我由外星人變正常人
因為箍返好啲牙所以我個下巴,同面型尖左好多。
個箍完一年因為暴食又變返包面⋯⋯
條腰得返24吋
但箍完既一年就急升至26吋⋯⋯

重有一樣野就係唔知關唔關箍牙事但我就係由中一mok左牙開始箍既時候就開始出智慧齒⋯⋯⋯⋯而且係龜速咁出,出到而家都只係上排牙出曬下排牙出左一半⋯⋯

食野果到真係麻煩
本身食得已經夠慢 依家慢上加慢

所以真心會瘦勁多,減肥必須

用隱適美無瘦過
個個話箍牙會減到肥 但依舊食得開心既我

因為我側面睇好似猩猩 上網睇係骨性暴牙
因為依個問題自卑左好耐 最後決定箍
但其實牙醫話我就算箍完都可能無變化
話我牙骨寛 嘴唇厚 無可能好似上網睇個啲咁大變化
聽到個下有諗過放棄咪曬錢 但真係好想試下就箍左
不過依家先箍得一個月 傳統 過兩日就去mok牙

我都係食得好開心
去尖沙嘴箍, 有人介紹 -3000 一次比曬 - 2000 埋單 37000, 隱適美
不過我要比 8000 另外 MOK 多生齒

我係荃灣箍,都係$45000,加$1000兩隻牙咋喎 介紹係咪真係有平
係喎 上上個月已經拆咗戒指 上個月無啦啦幫我磨平啲牙 係咪好事近啦 唔好比假希望我啦

其實冇話有冇必要
排牙唔整齊嘅話
外觀上唔好睇之餘
會搞到勁多牙石
又容易引發牙周病

佢無郁咪唔信我啲牙有郁囉,唉

好慘 不過你都29歲,我覺得你自己比既都係自己決定 反正好多都係頭一兩次比多啲,之後每次覆診比幾千姐,有積蓄既話唔難應付既
留名,箍左3個月
LM

請問各路大神

如果我係港大學生,港大裡面嘅牙科診所有無得做箍牙?大約收費幾多?

搵咗好耐都搵唔到有資料……

會send email 去了解下,不過都順便喺度問定
唉,其實最好箍牙既時間應該係中學,因為個個都係中學箍,依家入左u又唔想大好年華呢幾年都要帶住牙套,依家日日望住排牙都唔知箍唔箍好,

箍啦! 大學都好多人箍
同埋其實唔醜囉箍牙

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

激死

我平時都幾老實
太麻煩了

遲最多要戴固定器姐,
但係我真係唔想再遲

咁你就唔好猶豫喇
無無聊聊打下自己由中一箍到中四既經歷
天生彭牙又爆牙又大隻又唔齊
重之張佢排牙個樣key落我到就係我中一嗰時既樣

咁由於我真係爆得太勁,所以前後mok左6隻牙,上左2粒骨釘。
前後用左老母3萬幾銀
咁箍牙最痛苦係療程啱啱開始既時期,係真係feel到有刀拉梗啲牙同食唔到野。
當年真係食足一個星期老人餐,smoothie ,yogurt ,粥,通粉就變左我呢四年每次見完醫生既主食
到中期入骨釘,要每晚拉橡筋真係好痛苦又好煩又成日唔記得搞到拖長左個療程
入骨釘個感覺好奇怪,feel到有野吉左入嚟,同牙醫既力但又唔太痛
我嗰個牙醫話因爲嗰個位冇乜神經缐就廢9時同我打麻醉 叫我忍下
到左後期折左牙箍要帶牙套嗰時,我張嗰個臨時牙套整唔見左好多次
最誇張嗰次係係郵輪到唔見搞到人地要抄垃圾去幫我搵返
重出左通告話小心唔好dum左客人既牙套
到左正式嗰個嚟到,我就因為太7同好麻煩就淨係訓教先帶
Anyway~我下個月就正式完成成個療程
牙套都唔洗帶
好處就係會瘦
但!箍左呢四年真心有好大變化!
比識左勁內既朋友話我由外星人變正常人
因為箍返好啲牙所以我個下巴,同面型尖左好多。
個箍完一年因為暴食又變返包面⋯⋯
條腰得返24吋
但箍完既一年就急升至26吋⋯⋯

重有一樣野就係唔知關唔關箍牙事但我就係由中一mok左牙開始箍既時候就開始出智慧齒⋯⋯⋯⋯而且係龜速咁出,出到而家都只係上排牙出曬下排牙出左一半⋯⋯

食野果到真係麻煩
本身食得已經夠慢 依家慢上加慢

所以真心會瘦勁多,減肥必須

用隱適美無瘦過

隱適美你箍幾內?我個case太爆只可以用傳統

所以要睇價錢。
多謝建議

點解屋企人會嘈?

激死

我平時都幾老實
太麻煩了

遲最多要戴固定器姐,
但係我真係唔想再遲

咁你就唔好猶豫喇

我依家去箍牙醫都話要帶retainer帶好耐 決定好就去馬啦

隱適美都要上咩 ,骨釘我嗰時冇麻醉,牙醫話嗰個位冇乜神經缐叫我忍下就算

隱適美都要上咩 ,骨釘我嗰時冇麻醉,牙醫話嗰個位冇乜神經缐叫我忍下就算

Feel到有力,⼃乛⼂⼀,但你點拉橡筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞