基拉大和係咪最乞人憎高達主角?

1001 回覆
543 Like 76 Dislike
搵人開定2
等戰火延續落去
下下淨係識搬佢出嚟
除左第一戰之外天人有對佢留過手咩
同埋佢老婆有冇因為佢冇死到覺得要對天人停戰呀
老實講我睇G已經最少6-7年前真係唔係好記得詳細劇情

不過就咁理解師傅嘅呢個説話就係講緊殖民地班友遠在天邊派個代表出嚟進行代理戰爭,因為唔會破壞到殖民地本身就唔識痛,就放縱對地球嘅破壞

但係seed d入點解係冇痛同死亡呢?基拉兩季分別俾人擊落兩次,兩次都係死亡邊緣。人又殺過,甚至如果唔係雷搶先,射殺議長嗰就係基拉。

呢啲經歷咪令基拉反思自己係戰場上可以做啲咩嚟達致和平,佢嘅做法咪盡量不殺,以減低雙方係戰爭中嘅仇恨囉。

基拉只係一介打手,戰後嘅嘢咪交俾其他人戲處理,停戰本身就係政治家嘅工作,你想一個軍人點主導停戰。
佢地冇
但seed d故仔有
明未?
尼爾冇死仲反手殺議長
點睇
講緊因為不殺而停戰喎
議長死左梗係唔駛打啦
我地睇緊seed 同seed d
但seed 同seed d唔計!
議長基拉殺既咩?
咁對住窮凶極惡,不可理喻嘅仆街咪唯有殺囉。
家陣古魯謝咪又係俾基拉殺咗,好似講到依家有放過古魯謝搞到佢可以繼續發癲咁
緊係搬佢出嚟啦,你都駁唔到

唔留手都唔死,又無人汁雞。
咁留手又點會死?

一開始攞嚟解釋點解傳統宗教崩潰 同埋似係伏筆 但係最後冇咗件事
主戰場重開緊片定雙方返航戰場冇戰火先救?
跌落海平面算你,入水沉落海就由鳩佢喇,見唔到當冇事
太空係全方位,你點樣全面搜救?
佢會話基魔冇殺死條複製人,所以搞到議長死左
基拉不殺搞掂左雷
雷無啦啦走去反殺議長
之後基拉自白認為死左議長戰爭都唔會完

真係停左戰唯有話係囉
人地係宇宙紀元呀
你唔好再用地球科學嚟睇宇宙動畫啦

咁講突然有啲想睇
高達世界觀係唔係要覺醒newtype+永恆號有精神感應骨架先得
咁咪證明左基拉不殺可以感化到敵人 雷囉
議長條痴線佬溝通唔到
咪比人fault 出局囉
所以停戰根本同雞拉殺唔殺冇直接關係
係雷叛變殺議長先令到戰局停火
基拉做過咩都冇關係
有咩好野都唔會關基拉事
壞事就入晒佢數
咁我講左唔用常理睇動畫囉
自爆都唔撚死,動畫唔畫出腸都當冇人死啦
佢不殺尼爾令到尼爾殺議長
所以都係因為佢嘅不殺停戰
咁你本身咪又係唔畫出腸當有人死
你當就得?
Mother腥sor ca 些路卡
硬打der 字嘩
唔明你唔明啲乜

基拉佢哋應該冇諗過以不殺感動到全世界停戰
而係打殘大家發動戰爭嘅能力嘅時候 可以做到不殺就不殺咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞