基拉大和係咪最乞人憎高達主角?

1001 回覆
543 Like 76 Dislike
宗教同追求自然應該都係次要原因,ce上到宇宙既都係有錢人後代多基因工程又係有錢人多咁。
如果樂觀去睇,基因工程既成熟成本會變得好低同普及,絕大多數人都負擔到(同時個改造質素唔會太大)。咁自然人同調整人既根本矛盾應該會少好多。

剩低既自然人群體,一個生產力發達既社會應該養得起,而且調整人有不孕問題唔知解唔解決到,咁自然人作為生育機器就有佢好大既價值

而且社會對工種既要求應該會有流動性,就算調整者有佢最佳適性工種,啲人既工作都唔一定會一成不變。

悲觀咁睇,就會係命運計劃既直接結果咁,固化調整人既地位
我大基神可以再戰廿年

小鳥係迷途啫 結局都幾好
唯一有可能和平既機會係兩堆人既經濟獨立到 但越多人上宇宙做調整者既話自然人既生產力一定會降低 到時都係繼續會有紛爭
seed ce71
爆左seed嘅基拉同阿斯蘭打連合3個強化人都膠着嘅 如果數量多番少少 佢地兩個分分鐘都會係郁唔到

00 前期 戰術 > 機體性能
seed 根本冇戰術呢樣野 每個大粒野都係自我中心 單挑全軍嘅 ace
阿斯蘭爆seed係從來冇輸過的
如果改善到調整者生育率,咁不如全民調整算不過點樣確保gene pool diversity要諗

或者靠高度自動化達成post scarcity,令生產力優勢冇咁明顯?
全民調整呢個議題仲反感過命運計劃
咁佢拎左鎮魂曲向唔聽話既國家開炮又點睇?
其實條友一早知舊野造緊出來
唔去制止
就係想偷撚來用

講咩野土匪恐怖分子
人地係各國(地聯+紮又+奧布etc)既反戰
組織終端機既成員
行動就係防止大規模滅絕式戰爭
一開始既行動都係對應性
邊度有大規模作戰就打殘佢地
等佢地無得再打之後撤軍
令好多戰鬥規模減細同戰鬥時間減少

起初個個都覺得佢地on9無可能做到
但有基魔無雙
又真係多次打到班友收皮返屋企

成班友自己睇唔明
人地行動理念同作戰方式
就話人地亂打搞亂戰場恐怖分子
人地根本正正就係做到目標

你講既恐怖分子行為只係阻止雙方死鬥
基拉粉魔個位置由揸返自由開始已經企岩左
只係要認清局勢先未大規模行動
最終迫到議長出招搞命運計劃
咪認清個癲佬想搞反人類社會
號召各國打柒佢

最終佢地個行動就係可以停到戰
就知佢地唔係亂來, 一早有哂行動方針
9估
如果議長真係對比馬沙
命運計劃下一步就係局9全人類進化
睇來你仲未明
自然人同調整者個矛盾係無得解決
你想解決就只會制造第2個更嚴重既問題出來
火星班人係漫畫都反個計劃
https://pttcomic.com/gundam/M.1579280032.A.1CF.html

其實你可以睇睇呢度,你所講嗰啲嘢,其實全部都係議長搞出嚟
冇基魔,神乳艦長一早香左
救駕有功,將功抵過
Seed係值得睇
seed-d 唔睇就得
算啦,人哋揸sf勁到空手入白刃呀,路人真都係返屋企抖抖啦,再打就比阿斯蘭削人棍架喇
議長係好多野既黑幕
動畫都算做到出哂面
淨係睇到地球偷嗰三小強,完全冇脈衝資料都知係專登比地球軍偷機再發動戰爭
唔好講咁遠 一開波坐上突擊已經救左佢一鑊
隨時一個基拉都可以爆POST
如果改善到調整者生育率,咁不如全民調整算不過點樣確保gene pool diversity要諗

或者靠高度自動化達成post scarcity,令生產力優勢冇咁明顯?

應該得調整人最大優勢應該係健康呢啲。
到時個矛盾會被階級得矛盾轉變到宗教矛盾。即係自然人先係人呀、上帝唔比我地玩弄生命呢啲人會搞下恐怖活動。
但應該都不成氣候
點解唔偷埋傳說走咁傻豬豬
議長知阿斯蘭有機會25
唔係雷點會叫真一定要隊死
但係基因相似度高 等陣有隻病源突破度就冚球鏟好似現實世界嘅香蕉咁

咁都搞掂嘅話,我諗中產自然人都會將生調整者仔女,跟住多人做整平個價格,唔使逼都會慢慢推廣

傳統宗教嘅話因為Evidence 01好似已經冇乜氣候,反而係睇吓係唔係根本歧視借宗教個名啫

睇波波算喇
你都on9
日本啲票選基拉人氣長期都top5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞