[足球/穿越]重來一次的足球人生(6)U-15高圓宮盃

971 回覆
90 Like 5 Dislike
佢靠主角俾佢見到嘅希望姐。
無主角證明佢睇足球有前途佢咪又係一個普通香港人。
又或者入過下港青但性格問題被刷走
余 硬能力天賦根本就亞洲頂級
主角係靠重刷先企到喺同一層次 實則外強中乾
余個定位一路都好似係硬件好勁但心理有問題 但主角
主角好似玩online game老手去虐新手咁,但唔係高手囉
依家既鋪排主角要有二次覺醒 唔係好快比其他人追到 唔好講話要同老余同lv
主角係全部都有問題
又講真主角重生都係多左經驗 佢唔斬掉重練好難做到top tier
所以都係覺得最後會打返左閘
唔好俾佢停
https://youtu.be/QNnEZZB16Pw
開心share高質足球分析片
難得同個故一樣都係講傳統10號位點樣喺現代足球生存,絕對值得睇

另外樓主可唔可以更快啲近兩個禮拜得兩篇
多謝先
但sorry呢排我又唔舒服
今日又早退埋
更新要再遲一兩日
保重
有未
成個禮拜啦
應該凌晨左右
🥀
等到花都謝
十二、

「你有無發現?」

說話的是群馬伊香保溫泉的隊長、擔任球隊中堅的宮澤勝人。

他已年屆三十歲,準備步入職業球員生涯的黃昏,用他自己的話說,就是趕上了開往夢想的終電,一嘗在J1比賽的滋味。

「咩?」櫻井健連頭都沒抬,僅是滾動眼珠看了他一眼。

「嗰個香港人傷咗之後,球隊嘅訓練安排就唔同咗。」正單腳跪在地上拉筋的宮澤將那頭烏黑的長髮撥後,微笑著回答道。

「……係咩,無留意。」

雖然嘴上這麼說,但其實櫻井健早就留意到了,職業球會的訓練當然不可能每天一樣,一般來說是會分成很多個專項,按照一定的規律去排成循環式訓練,但在某些特定比賽前,又會有特定的訓練之類。

不過他發現到,球隊在進攻和防守的情境練習明顯跟之前稍有不同,特別是小組式對抗時的安排-現在又回復到幾季前的狀態。

「和賀監督……睇嚟想用佢踢正選攻中。」宮澤微笑著說道。

「……」櫻井健又看了他一眼。「我知,監督想搵個啱用嘅攻擊中場好耐。」
「你咁講即係話河本同井口唔啱用啦。」

「……」櫻井欲言又止地用鼻呼了口氣,但他想說什麼也不言自明。

雖然只是名被提拔上一隊的青年軍,但蕭智堯的名字在隊內早就人盡皆知,一是他被稱作伊香保溫泉有史以來最出色的青訓產品;二是和賀壽一想要一名進攻中場充當球隊核心這件事無人不知;三是他跟岡部彰之間的事情-雖然他現已遠赴德甲。

其實還有一個原因:他是新妻先生帶來的進攻中場。

「自從車禍走咗嗰個長瀨之後,好似都無聽過新妻先生帶攻中返嚟。」其他隊友在旁邊說道。

「長瀨本身嘅名銜,而家俾個香港人拎晒啦。」

「但呢段時間訓練落嚟,蕭智堯個感覺係唔錯,」宮澤拍手示意轉熱身動作。「但同櫻井夾唔夾到,就係另一回事。」

「櫻井都係新妻先生帶返嚟嘅人,兩個應該有種獨特嘅磁場互相吸引先係喎。」隊友笑道。

「……」櫻井木無表情地拉著筋,看起來全然不想參與這個話題。
終於更新
不知道為什麼,每次拿溫習資料來的時候,都會是長久真穗跟舞木嘉正兩人,明明應該是一個人負責的事就好。

蕭智堯一直抱著這樣的疑問,但並沒有問出口,因為從舞木那不太尋常的表情舉止,他大概也能猜到個八九不離十。

作為一個實際已經年過三十的男人,長久對自己有什麼想法,他當然是清楚的,他也沒打算對這名小女生有什麼非份之想,但就這麼直截了當地拒絕別人又好像殘忍了些。

兩人坐在自己床前,尷尬而沉默的反倒變成了三人。

「係呢,你喺球隊呢排點?」蕭智堯特意說個大家都能說得比較舒服的話題。

「U-18嘅環境有啲……我仲努力適應緊。」舞木嘉正嘆了口氣。「你呢,其實球隊訓練你慣唔慣?」

「梗係唔慣,同青年軍水平完全唔同,」蕭智堯搖頭苦笑道。「等你快啲升上嚟就明㗎啦。」

「……嗯,等我。」舞木點點頭,微笑著答道。

他跟橘大輔、今村一彥與岡田健也已升上了U-18,目前來說適應進度良好,但能否升上一隊,要考慮的因素還有不少-重點當然是一隊有沒有人員空缺,以及讓青年軍上場汲取經驗的機會。

「你能夠升上去,我諗好大原因係因為,和賀監督想用你踢正選,而唔係抱住要你出嚟攞經驗嘅諗法。」

「嘩你咁講我好大壓力啊,我而家仲適應緊隊內訓練個節奏咋。」蕭智堯笑道。

「我講真㗎,你呢個機會好多人恨極都恨唔到,要畀心機捉緊佢。」舞木難得一臉認真地說道。

「咁我一定會盡力嘅,不過而家最緊要係養好傷先……」蕭智堯看著自己那被包紮好的左腳腕,嘆了口氣。
或許是被這話題弄得有點無趣,長久在這個時候站起來說要去洗手間,蕭智堯頓時能感覺到跟舞木之間的氣氛,稍微地變得有點不一樣。

起碼不是再繼續聊足球的時機了,應該有別的事該趁機會好好談一談。

「講起上嚟,拎溫書資料畀我嘅,點解會係你哋兩個?」蕭智堯看著舞木,將聲線壓低了不少。「正常嚟講,唔係應該一個人就夠啦咩?」

「講起上嚟有啲複雜……」舞木摸著後腦,重重地呼了口氣。「其實應該係我或者佢事但一個負責呢件事嘅。」

「……」蕭智堯聽完大概在腦海裡想像了一下。「你……諗住幾時同佢表白?」

「……我都唔知,」舞木朝門外看了一眼,回答道。「其實我知道佢心入面諗乜……我諗你都知呱?」

「我知……但係……」

「但係咩?你都講過自己香港無女朋友,」舞木說道。「你同佢一齊嘅話,咁我就可以死咗條心,應該可以更加畀專心咁練波。」

「有啲嘢……好難解釋清楚,」蕭智堯嘆了口氣。「簡單嚟講就係,我有個心上人。」

「咁如果真穗同你表白……」

「放心,我唔會同佢一齊。」

「你唔係因為顧慮我先有呢個答案㗎嘛?」

「梗係唔係。」

蕭智堯答得斬釘截鐵,但是他心裡其實也有另一樣顧忌,因為穿越後已經有很多事情跟以前不一樣,連文議謙也跟馬君羊提前分手了,之前會有什麼發展他也很難預測。

……
鄭奎凡與余仁海的組合,再次在卡塔爾的集訓中內獲得成效。

很明顯地,能看到兩人在無形之中有著一種默契,鄭奎凡處理皮球的方式跟球隊平常的節奏有那麼一點不同,余仁海雖然仍在適應左翼位置,但他卻能在前者傳出直線時,找到空位衝入禁區起腳,又或是不斷在左路爆破落底傳中。

姜仲昊坐在場邊,雙眼看著手中的球員名單,要改變球隊的正選安排嗎?目前來說好像仍言之尚早,特別是這兩人在球隊內的表現仍有很多不穩定因素。

「或者……我哋考慮下踢雙前鋒?」

助教像是猜到了姜仲昊在想什麼般,開口說道。

「雙前鋒嘅選擇唔多,喺好多方面都要作出犧牲,目前嘅余仁海雖然表現有可取之處,但我唔會為咗佢咁樣去改變成隊波嘅踢法。」姜仲昊搖頭道。

而且,更讓他感到猶豫的是,余仁海這幾天似乎愈來愈熟悉左翼這個新位置了,他能憑著自己絕對的速度優勢,在左路不斷為球隊貢獻出傳中機會。

這恰好符合球隊目前的戰術方針,根本不用想什麼改變陣式的事情。

「左腳!左腳啊!」

鄭奎凡找到空位,在半轉身後馬上便往左邊底部傳出直線,余仁海在慢對方兩個身位的情況下,仍成功爭搶到皮球,對方的右閘在此情況下幾乎無計可施。

利用速度和身位擺脫出空間的余仁海往中間瞄了一眼,左腳斬出精準曲線的傳中,王牌前鋒
宋石徹找準時機入楔,跳起頭鎚一頂破網。

明明是一記漂亮的入球,姜仲昊卻用食指按著額頭,露出苦惱的表情,與場上慶祝的球員們形成鮮明對比。

留意到領隊這個樣子的鄭奎凡,嘴邊的笑意又稍稍多了一些-僅僅是多了一些。
得咁少
有日本妹送上門都阿之阿左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞