[足球/穿越]重來一次的足球人生(6)U-15高圓宮盃

971 回覆
90 Like 5 Dislike
「群馬!!!同我守住啊!!!」再一次把皮球解圍的田中隆用力吼道。

這時,鈴木卓看到三木航朝太田茂做了個手勢。雙手手掌朝下推了兩下,如無意外,應該是示意將節奏拖慢的意思。

他也知道此刻的伊香保僅是靠意志撐住吧。

減緩節奏,讓繃緊神經與腎上腺素急升的對手不知所措,只能縮在禁區前等待對方那不知道何時會再次湧來的巨浪。

不難看到,群馬一眾球員的神情跟體態都慢慢改變了。
我以前中學係打開籃球
得體能無技術,俾人捉去踢波就次次都係打閘,有咩都係大腳清
「終於!喺加時上半場結束前兩分鐘,大阪浪花將比數改寫為2-1!」

「鈴木監督會唔會考慮變陣呢?因為佢哋都已經採取咗守態好一段時間,而家班球員望落都已經無乜鬥心咁款啦。」

「但係大阪浪花係出名狂攻唔停手嘅球隊嚟……」

屋子內只有電視機以及自己有點不自在地調整坐姿的梳化聲音,阿顯偷偷地斜著瞄了母親一眼,眼下父親帶領的球隊在最後階段被逼入絕路,但她看起來卻似乎不怎麼在意般,剛才失球時她連手都沒動一下,也沒有發出驚呼之類的反應。

不過J2球隊面對J1球隊,落敗是再正常不過的事吧?

恐怕母親本人也是這樣想的呢。

阿顯有點無趣地朝玻璃門外的花園看去,幾隻麻雀吱吱喳喳地在不遠處的電線杆上叫個不停,還傳來一些老婆婆在打掃街道跟聊天的聲音。

還真是平和的生活啊……

果然平凡人,就應該接受自己的平凡,踏踏實實地過上一般的生活吧。
港隊直到幾年前都係踢緊大腳清啦
陳偉豪喺電視講波都仲係成日喺度講點解班後衛要喺後場玩波唔一腳清
原來我以前有踢港隊嘅潛質

係我啲friend教我咁做,只要對方唔係太好波,經常跑狗形後衛都可以破壞佢嘅攻勢
而且我果時體能真係好fit,跑嚟跑去又唔駛攻,覺得仲無打籃球咁攰
踢波體能好=贏咗一半
無分隔線喎。
即係未完啦,繼續貼呀唔該,hahahha
po完先發現 但改唔到
屌 又黎
有D不吐不快
小弟覺得寫體育故﹐分配比賽既篇幅好緊要
至少唔好將所有野都放哂入一場(除非果場好重要)﹐今場已經講到凡人幾掙札幾掙札﹐咁下場打岡部想點算?玉碎都唔掂
但如果老蕭輸左﹐又唔會比人覺得雖敗猶榮(之後講到盤田山葉青年軍都stop唔到佢﹐結果比人凍左成場﹐過一兩次人可以點吹。至少我覺得今場老蕭廢過之前好多)
唔通又輸完下年重新黎過?

sorry 但睇到又輸一球真係有D燥
如果更快D﹐感覺應該會比較好
如果真係無得打肛部彰,應該暴動
場波未完有啲嘢唔講得
不過設定上大阪浪花其實係勁過磐田山葉少少
同埋主角之前喺磐田山葉試腳嗰陣表現出色係因為本身隊內比賽就係實力相近
但而家群馬伊香保係J2隊實力爭太遠,只可以龜縮踢防反之餘對手又控住球權,所以其實老蕭無乜波到腳
除咗主角係穿越之外,成個故都係好寫實。

當係英國足總杯咁,總係會有丙丁業餘隊過到幾輪成為黑馬,但決賽都係。兩枝英超隊打嘅多。

同埋個故寫到而家都唔係睇主角屈機㗎啦,唔係邊度嚟咁多真主角
以前班際都有類似經驗,記得條友話做龍有晒手套,但上半場初段已經甩手 own goal ,幾經辛苦先追平
push
//當係英國足總杯咁,總係會有丙丁業餘隊過到幾輪成為黑馬,但決賽都係。兩枝英超隊打嘅多。//

一睇你個Point﹐我本身都覺得幾有道理。
但諗左諗﹐去查英國青訓既比賽(全部資料By wiki):

1.英國U21聯賽基本都係強隊拎

而U18 D1 近3年都係曼城拎
但再上去就係打比郡﹐之前重有富咸、米堡等隊伍 (2010年後﹐年代唔算遠)

2.聯賽杯
U21既話﹐2022年係白禮頓打狼隊
16-17年雷丁打史雲斯

U18既話﹐今年係車仔對富咸 (車仔贏左﹐但都證明富咸既青訓殺到去決賽)

U17
上年係白禮頓對米堡
-------------
當然﹐就算係青訓﹐都睇到豪門係有優勢﹐但都睇到其他隊伍都有機會﹐唔似頂級聯賽咁
所以未必可以用頂級比賽個思維套落青訓度
U15高圓宮杯黎講,18年都有日乙金澤依隊害死過唔少人既仆街殺入過決賽
皮已正支持認真討論
日乙金澤係咩事
好有興趣想知
六十一、

「作為監督,以下呢番說話可能唔應該從我把口講出嚟……但係比賽嚟到呢一步,我可以做嘅嘢真係唔多。」

法定時間結束後,鈴木卓朝圍在自己身邊的球員們說道。

場內對手的應援團呼聲震天,剛才被按著來蹂躪的感覺仍未消退,他能看出這群孩子們對於即將到來的加時賽都顯得一臉迷惘。

也正因如此,準備要說的這番話,由身為監督的自己口中說出來好像也太不稱職了。

「畢竟大家嘅體力有限,我就算有意向叫你哋去Mark咩位遮咩線,大家嘅體能同專注力嚟到呢個時間點都未必做到。」

「到目前為止大家都踢得好好,非常非常好,要知道大阪浪花係日本數一數二嘅青年球隊,我哋可以喺六十分鐘內同呢隊對手打定平手,已經係一個好令人滿意嘅賽果。坦白講我好想贏呢場比賽,喺呢個咁關鍵嘅時候我更加應該激勵你哋,等你哋逼出體內僅餘嘅少少體力同專注力。」

「我唔係想喺呢個時候打擊你哋嘅信心,但足球場上有好多嘢都係好殘酷嘅,亦唔知以後大家仲會唔會有咁嘅機會,所以……」

只是,經歷過足球產業的殘酷,自己能夠明白那種距離感與無力感的絕望,所以與其推動他們拼死一戰,鈴木卓心裡想的反而是提前讓他們學會怎麼接受這場比賽的結果。

「我希望大家可以踢一場唔會令自己後悔嘅比賽。」
上面呢篇作廢 我寫錯咗 轉頭重新po過 sorry
sorry我搞到亂晒龍 要啲時間重新執一次
可能要好晏或者聽日中午補返
六十一、

猶如惡夢一般的加時上半場結束,場內對手的應援團呼聲震天,剛才被按著來蹂躪的感覺仍未消退,他能看出這群孩子們對於馬上到來的下半場都顯得一臉迷惘。

「田中!」鈴木卓朝著暫代隊長一職的田中隆喊了一聲,並招手示意他過來。

「我知道大家可能已經撐唔落去,但係呢個時候相當關鍵:你叫其他人,特別係吉岡同蕭,叫全隊人放開手撲上去,我哋已經無嘢可以輸,盡情去同對手鬥攻。」

「但係……」田中隆的表情並不驚訝,應該說這個決定是情理之中,但他實在無法想像以球隊這樣的狀態要怎樣把落後的一球追回來。

「如果連身為球隊防守支柱嘅你都咁嘅樣,其他人點會有信心能夠扳平?」鈴木卓微笑著拍了拍他的肩膀。「無論如何,我都以你哋為榮。」

加時半場結束並沒有領隊訓話和佈置的時間,鈴木卓只能跟田中隆簡單地說上幾句,然後球員們便在球場上圍成一圈,開始著關於接下來要怎麼踢的討論。
「監督叫我哋放開手迫晒上去攻,背水一戰。」讓球員們靠近後,田中隆壓低聲線說道。「就好似我哋平時咁踢。」

眾人都陷入了短暫的沉默沒有作聲,明顯地都在心裡盤算和想像著迫搶對方的可能性。

「輸一球係輸,輸五球係輸,輸十球都係輸;但係如果我哋想贏嘅話,就必須要喺呢度開始全力反撲-我哋嚟到呢度係真係為咗贏㗎嘛?無人真係係抱住嚟拎下經驗、見識下對手嘅心情企上呢個球場㗎嘛?」田中隆看著大家,語氣平淡地說道。

「……梗係無。」

「點會有啊!」

「……」雖然是隊長,但此刻已以被換下的身份站在場邊的秋元萬世欲言又止地看著他,雖然不知道對話的具體內容,但起碼他知道球隊仍存有戰意。

「南,唔好意思要你頂住中場咁耐,你係時候頂返上去,」田中隆走近吉岡輕聲說道。「履行你同克繁嘅約定啦。」

「……唔使你講都會。」吉岡看了他一眼,應道。
今村在中圈踩著皮球,靜靜地等待著球證的把哨子吹響。

「比數2-1,而家伊香保溫泉一定要試下攻出嚟㗎啦,但係面對住呢支大阪浪花會唔會咁順利呢?」

如評述員所言,任誰也能看出,眼下群馬儼然一副傾巢而出的樣子,但足球可不是光靠意志和氣勢就能贏下的運動。

面對對手如狼似虎的迫搶,太田茂依舊不慌不忙地掌控著球權,甚至還在己方半場玩起了像是馬騮搶球般的三角短傳。

“呢個就係J1同J2嘅差距……”看台上的陳召禧若有所思地搔著下巴,作為香港的足球教練,類似的狼狽場景他當然不會感到陌生。

「壓上去!右邊嗰隻近藤你跟!太田我嚟!」負責前場壓迫指揮的吉岡並沒有示弱。

“勇氣可嘉……”

持球的太田茂瞄了他一眼,果然四周的傳球選擇在這名攻擊中場的指示下都變得微妙了起來,能感受到這支球隊有特別鍛練過高位壓迫的戰術與技巧。

“但係好遺憾……”

面對衝上來的吉岡南太郎,太田茂向左帶了兩步,然後向左九十度轉身輕巧地避過了他的出腳,隨後再次一百八十度轉身,就在那麼一瞬間,就像沙維一樣,自轉了一個圈將撲上來的對手擺脫掉,然後朝著一片空落落的中圈方向大步推進。

“J2始終都係J2啊。”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞