[足球/穿越]重來一次的足球人生(6)U-15高圓宮盃

971 回覆
90 Like 5 Dislike
烈陽猶像聚光燈般照射在蕭智堯跟太田茂腳邊,兩人的影子在翠綠之中跳著優雅的探戈。前者快速碎步推進,而後者則側身後退緊隨著,步伐絲毫沒有凌亂,也沒有落入到對方的節奏當中,隱約中更透著一股會隨時主動撲上去破壞皮球的殺氣。

在直播攝影機的特寫前,在鈴木卓的眼前,在綠茵場上一眾球員跟前,以及在這個足球場裡的觀眾面前的,便正是一場萬眾矚目的頂尖對決。

是一場足以讓場上其他球員慶幸自己不是其中一方的對決。

“以睇過嘅比賽片段嚟計,蕭智堯嘅盤帶風格比較偏向實用性,而唔係好南美好森巴式嗰種,”

三木航雙手抱胸,眼睛定定地盯著這應該會一瞬之間分出高下的單對單。

隨著蕭智堯的推進距離愈發深入,太田茂退後的步幅亦逐漸變小,雙方似乎要在三閘線的左側這裡一決勝負。

“所以佢假動作嘅重點會集中於上半身而唔係腳度。”
從理論上而言,有很多崇拜美斯的盤扭型球員都會模仿他那出神入化的肩部假動作,那可以說是他在球場上無人能擋的殺手鐧。

但同樣地,美斯之所以無法真正地學習和模仿,是因為他的靈活性與速度都是正常人所無法達到的。

“而蕭智堯之所以難以成為頂尖嘅進攻中場,就係因為佢缺乏相應嘅靈活性同爆發力。”

跨步。

假身。

雖然還是有點遲疑,但太田茂大致上還是跟上了蕭智堯的節奏,並沒有在最初的一瞬間便被晃開。

三木航心裡暗自感嘆,如果剛才這幾下換作是其他人,又或是狀態不是如此集中的太田茂,肯定會在一眨眼間被騙過。

“身體質素不足,但用技術搭夠……”他重重地呼了口氣。“睇嚟磐田山葉嘅傳聞所言非虛。”

但是,全神貫注的太田茂仍然穩住了自己的防守區域,從他身上所發出來的氣勢反而變得更為強烈了。
這時今村一彥突然改變進攻路線,轉而往蕭智堯的方向迎去,上西洋怕影響太田茂,並沒有出聲提醒。

蕭智堯稍微抬頭看了一眼,然後右腳輕輕撥橫,遞起掃把腳似傳非傳地懸空了半秒,可太田茂仍不為所動。

“同樣嘅招數,唔好諗住我會再上一次當。”

看到蕭智堯將腳邊的皮球快速地從往中間傳去並加速起步時,早有準備的太田茂回身往右後方跑出,因為他本來就沒打算去猜對方會不會傳球,但看那個傳球的動作,是真是假也好,最終的去向也肯定是自己的右邊。

但是那個香港人……只踏了一步。

“!!!”

他壓根兒沒想到,蕭智堯居然會作了一個反跑,放棄更好的向前路線,轉而往中路跑去了。

緊跟在今村一彥身後的上西洋嘗試出腳將皮球破壞,但前者非常乖巧地將球回傳至切入中路的蕭智堯處,反倒讓上西洋所在的處境非常尷尬。
「洋!退後!」

回過身來的太田茂奮力地往那三人所在的區域跑去,但由於蕭智堯推進的位置更具威脅,無從選擇的上西洋也只能邊後退邊追逼蕭智堯,直接形成了一次局部的二打一。

「二打一!蕭智堯帶波推進!上西洋被逼放棄身邊嘅今村一彥跟咗上去!後面嘅太田茂追緊返嚟但似乎……」

錯防了。

鈴木卓緊張地用左手捏著右手的虎口,蕭智堯跟今村一彥的這次配合成功地延後了太田茂的位置,然後上西洋被逼要換防Underlap的蕭智堯……

插花。

假身。

假身。

假身。

「吸過埋上西洋!蕭智堯單刀……」
皮球輕輕送到遠柱的網內,在「作客球迷」的一片歡呼聲中,穿著紅色十三號球衣的蕭智堯跳起揮拳慶祝,並跑到那塊為他而拉起的橫額跟前,激昂地伸出了拳頭。

太田茂叉著腰低下頭去,剛才的這次反擊他難辭其咎,不管怎麼說也好,他確實是被自己盯防的球員擺脫甩開入球了。

鈴木卓仰後身子鬆了一大口氣,雖然比賽只是回到原點,鹿死誰手猶未可知,但至少……

看著蹲在地上一臉無法接受的上西洋,其他那些難掩失望之色的大阪球員、欣喜若狂地與蕭智堯慶祝著的孩子們……

至少他為群馬這些孩子們所做的一切,還留有一絲希望。

與頂尖的同齡球員們對決和比較,親身體會那道如同鴻溝般的差距,未必是每個年青球員都能接受的殘酷事實,但卻是每個想要走上這條職業道路必須要經歷的事情。

“細路們,跨過呢道障礙,呈現喺你哋面前嘅一切都會變得前所未有地明朗……”

“但如果見識過呢一切嘅你哋,都決定要堅持落去嘅話……”

“你哋嘅夢想,將會無人能阻。”
真心,谷左有d 耐,lee 章反而唔夠感動
節奏真係拖得好慢。。。
Goal!!!!!!!!!!!!!!!!!!
終於入波
樓主寫得越來越好睇到好緊張好感動
主角終於入波,等咗好耐
依場波其實寫得好正,每一個球場上嘅片段勾起唔同角色的回憶,而啲回憶又好似講緊主角嘅處境咁。只係三日一更再梅花間竹咁寫,令到場波每一間都只係推進咗少少,影響咗個節奏

都已經寫到咁,睇嚟依場都似係日本最後一場波,之後跳幾年去下一個階段再講㗎啦
終於入波
贏咗下場打肛部彰
可能我睇第一神拳,由第一本單行本已經安排咗主角幕之內對宮田係宿命一戰,但不停錯過彼此,睇到一百三十幾本兩個都未打,而主角已經引退教緊拳(雖然點睇都會復出)

而且以主角想打攻中計,單刀入波嗰刻其實已經突破咗以前嘅框框,港隊同球會教練睇到咁樣一定俾主角繼續打攻中啦,可以話點明咗之後條路,留返港隊先同肛部彰打絕對有可能
雖然需要睇兩次 但係無阻睇到起雞皮
好希望樓主會搵到漫畫師/插畫師出到依份文
同埋都想樓主出密啲
其實之前有貴人幫我搭路搵畫手畫
但最後無成到事

至於更新頻率方面 我知道三日/有時四日一更大家會睇到好無癮
但呢個真係我目前能夠做到嘅最大限度
其實好多時間為咗趕更新 好多嘢我都唔夠深思熟慮就寫咗po出嚟
變到後嚟想改都無得改
所以希望大家體諒下 另一方面都叫可以維持到作品質素
唔緊要好睇最緊要
樓主方唔方便講點解成唔到事
其實我都唔知 應該都有各種原因
但我諗人氣唔夠都係一個重要原因
明嘅,又唔係有錢收,你已經寫得好好!!!
但都唔好介意有真實感受分享
不過小妹愚見唔出漫畫比較好。始終文字會保留到適當嘅空間比讀者想像,相反漫畫就會將所有嘢show晒出嚟,而出到嚟嗰效果或者會同讀者腦海中嘅畫面有唔同而造成期望落差。
所以其實我更加期待呢個故可以出書
我不嬲都歡迎大家踴躍留言
要屌要插都無任歡迎
我自己就想漫畫化嘅
不過因為真係無乜機會嘅話
所以呢排都有諗出書 可能會自己出錢出
應承你買一本
好似足球小將咁,出漫畫我買呀
陳仔,Ok㗎!
你啲文係有質素的,我覺得你依家更新速度已經算係咁
Keep到速度就可以了

遲下出書再修訂內容囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞