買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Apple TV囉,唔知今年會唔會再出埋自家TV display
唔高要求都 ok 嘅,佢都叫做有齊 VRR / G-sync / Freesync
Sony 42A90K同LG 42C2兩隻點比較?

無咩概念,Sony個街價而家好似貴兩千幾
睇戲A90K,打機C2
係panel同個反應時間問題?
討論panel冇咩好討論,佢哋用同一種panel,全部都係算法唔同定位唔同
唔該哂
基本要有既要求都有 但就唔係特別標青
但貴就貴在可以做掛畫
做掛畫差唔多係佢唯一嘅賣點,我飯廳專登整咗個 feature wall 嚟 match 返部 The Frame。不過我睇戲打機就用返客廳嗰部。
新手想問 如果想換三星電視機有咩好推薦 主要都係想高性價比為主 如果有咩要補充我都可以再加 主要係依家呢部廢到連apps store都沒 頂唔順了
budget?用途?電視機去眼球位置距離幾完?
budget 可以3000到5000 用途都係睇片 主要係想有個平台link到去youtube nextflix個d 8到9呎左右我估
應該得呢部,冇其他選擇,其實你呢個距離要買65-77吋

Panasonic TH-43LX800H 行貨
$48XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
thanks巴打 想知係距離問題定budget問題? 同埋係咪3星本身定位比較貴所以有影響?
budget問題,好少人買咁平,43吋只係得95cm闊,兩個人睇都有啲勉強

Samsung、LG呢啲係成本極低嘅電視機,佢哋都係市場上定價偏平嘅電視品牌,就算呢個size都冇水貨買

Panasonic成本頗高,同售價比較接近,已經切合你性價比嘅要求
細路仔唔識野 算係第一次買屋企人幫電視 成日覺得佢地被人昆左咁
如果budget可以到8000左右夠唔夠 定要一萬 如果你都覺65吋先夠 咁應該都岩 始終有時睇落都細細地 只係慣左唔多覺
咁你嚟得啱,呢個post就係爲咗你存在。如果$8000有以下選擇,如果水貨呢度推薦去盛⋯澤買,佢哋會幫你轉區轉去香港區,到時就唔會有功能上嘅缺失。

仲有,以我所知我年紀應該大唔過你

Samsung 65Q70A 水貨
8>>>
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 65QX2A 水貨 (規格同Q70A完全一樣)
8>>>
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x3
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 65Q80T 水貨
8>>>
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
7. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 光度750nits
哎唷,唔使咁樣氹我喎太誇張
咁巴打都幾鐘意部電視 會特登整個特色牆襯番
其他電視用app做唔做到相同效果?
畫畫真係天份黎
利申由細到大藝術科除左手工野,畫畫一定F
我畫畫中學都係F,不過原因係我唔鍾意討好人,唔會講啲唔係自己諗緊嘅嘢,同埋我唔鍾意玩小圈子,放學即去返工唔會同佢哋social,最後視藝科公開試成績好過曬全班就得
我岩岩算係快睇左幾眼 應該80t好似唔錯 不過我見佢好似係2020年既產物 會唔會話out左d
當然對比度嚟講Q70A會更高,不過Q80T光度高、喇叭輸出高、直下式背光等,係較高級嘅機種嚟
喇叭應該會另外配個漫步者s880db 主要都係mon方面既擔心多d btw 再次thanks巴打既專業知識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞