買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
無特別設定任何野
舊電視無咁光,新電視C2係光好多
明白!即係入到去都係強制變咗第二個模式,只係個顯示嘅名一樣,我估如果DV外邊揀咗cinema home入咗DV後佢都會自動判斷為cinema home,或者會用室內光綫自動判斷,如果係咁封鎖現場巴打就有以下兩個步驟要試:

1. 試下每次睇DV時都手動較做cinema(冇home嗰個)睇下會唔會好啲
2. 試下熄咗Dolby Vision IQ,然後手動轉cinema(冇home嗰個),再試下

試曬兩個mode之後睇下會唔會有邊個較可取,如果唔得再同我哋講啦~
SDR: rec.709 8bit 100nits
HDR10: rec.2020 10bit 1000nits
如果mon睇應該好易分得出
電視有影像增強 令到一般場景比較難分辨
睇HDR 係咪一定要亮度100?較暗啲會有咩影響?
我第一次有人話OLED 會光得滯
LED / mini LED 過千nits 你咪盲咗?😂
想睇多d細節咪100
暗d咪細節少d
睇得舒適咪得

我都覺得係setting多過hdr原片問題。
電視廠好多時會限制住sdr亮度(見上圖),就算你開到最盡最誇都唔會太光。

但hdr開到最盡又開晒d味精功能,就可能將原先唔應該咁光既畫面推到咁光。
係呀,因為LCD計光度一定最高,而對比度肉眼應該唔係好睇到(喺冇side by side對比嘅情況下)
唔知係咪啲大鋪係咁推到最光
啲display 三星mini LED 好多光到過曝 無曬detail
2者有關係的?即係G2會多細節過C2?
關晶片運算事多啲

好似地理啲地圖咁縮放距離,或者畫棒形圖一格可以代表1或1000咁理解
2部晶片一樣
mini led得一千幾百個分區 控光準確度低 容易過曝
晶片(硬件)一樣但入面算法(軟件)唔會一樣架
或者你係LG內部人士知道算法一樣所以咁答都唔定,我個回答冇講過C2同G2細節唔一樣架我澄清返先
Ok咁我換個問法。

亮度100既c2係咪會多細節過80亮度既c2?
miniLED做得到再高嘅分區其實都差唔多做到一部microLED

不過microLED保養應該咩都唔會包到,換面板冇可能包,死點就算多過100點都冇可能包,我都唔知點樣做家用產品
咁改左做G2既C2係咪會比G2睇少左野?因為亮度唔同。

https://bbs.a9vg.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8840226&extra=page%3D1&page=1&mobile=2
我都講咗係會做縮放,理應冇分別,但你呢個case光度低成咁,整體應該係低過,因爲算法未必可喲控制到展現到差距咁細嘅分別
香港Sony 已經比左答案你
會做縮放咁我就放心去調低個亮度。
我其實唔係好明你講緊咩
將香港行貨既價錢加到去貴其他地方一倍咪得
全球嘅microLED產品都做緊呢樣嘢呀~所以一般家居唔會afford到
最直觀 太陽冇咁曬
光位層次冇咁突出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞