買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
samsung the frame係咪都係綽頭野
佢呢個價錢好似好多選擇 但又幾鐘意佢可以當幅畫咁

呢3個AI 建唔建議開?
我覺得光度你同佢個設定唔夾,可以試下熄咗先
我睇返,原來光度無得較,較左對比度去70
有行家叫你搵個叫HGiG嘅設定,之後你應該fit曬咁話喎
感謝妳
熄ai亮度就可以較oled亮度
喺dynamic tone mapping入面set,有個選項叫HGiG
HGiG係game optimiser先用到
(setting > Picture > Brightness > HDR tone mapping,要game optimiser mode先有HGiG可以揀)

我建議上圖3個ai 都熄左去,之後自己再揀返岩既picture mode。(特別第二個自動調整光暗,同第三個會幫你自己轉埋唔同色溫唔同mode)

SDR(平時睇電視)可以試左 isf expert( bright space)先,接受唔到太黃再用標準入面熄左 dynamic contrast同調低oled pixel brightness.
HDR 10(睇youtube 既hdr片)揀cinema
dolby vision(netflix/ disney plus既hdr片)揀cinema.
亮得三個ai功能都要熄,應該好難會覺得太光
TV APPS用唔到
我駁電腦+game optimiser先有HGiG
我啱啱問咗佢話HDR都會有,我冇C2喺手唔知點撳
我有C2係手喎
真係冇
HGiG原則上係俾console game玩
我哋全民幫封鎖現場巴打
謝謝你先

我較低個光度最簡單
亮度
睇sdr 我亮度較0

利申Panasonic JZ1000
如果爆post, 煩請各位幫手copy頭post資料開新post

因資料太多,電話好難copy
你覺得點呀?
Qualcomm巴打拜託你了
點解你唔整得?話哂都係台柱
精神上比較攰,食左情緒藥

肺炎就沒有感覺了
想請教下 電視駁sound bar應該用HDMI: ARC / CEC 定係optical 好?其實2者有咩分別呢?
HDMI

要多聲道加無損音質只有HDMI

光纖最多只可以5.1加有壓縮音訊
以前玩optical 都係傳送 dd 5.1 或 dts 5.1 壓縮信號
同埋pcm 2.0 無損

再新嘅格式只能靠hdmi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞