買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
等A95K到貨日子好漫長
明白 !
咁hdmi : arc/cec 同普通hdmi有咩分別呢?
A95K真係好靚
可惜我部49X9000E仲未壞
電視未壞就冇必要今年換a95k,
等下年新mtk soc新影像處理器仲好
會好幾多?
都係SONY?
最近發現用LG C2播netflix disney+幾套電影都出唔到畫面(或者係咁重某幾個畫面定格)
睇落似software問題但都個幾星期無patch
有無人有同樣問題?

無呢個問題又有c2既巴打可唔可以試下 下面呢2套戲
Netflix 喵星人的奇思妙想
Disney+ inside out
冇問題

買咗部qx2a睇下同部q70r係咪差好遠先
reboot 下個webos

如果webos 有update 就update
QX2A同Q70A規格上冇分別,明顯比Q70R少延遲
熄總制後睇到 好神奇
一d都唔神奇
如果55 有冇邊部推介?

本身用緊Sony 想試吓samsung
G2/A95K
試下唔係goggle tv同Dolby Atmos 點唔到燈?
Dolby vision
yes,Sony通常2年左右換一次。
2016 Q3 Z9D - MT5891+ X1 Extreme (類似你900E既Config)
2018 Q3 A9F- MT5893 (MT5598) + X1 Ultimate
2021 J系- MT5895 (S900)+ XR

而mtk Pentonic 700 (for 4K) 同 Pentonic 2000(for 8k)係今年8月終於正式發佈左,所以大家都估緊下年會有新既soc同新processor。

答埋另一位巴打,會好左幾多?我都答你唔到
不過單從Pentonic 700 既specs黎睇,可能會有以下新功能
-4個 48gbps hdmi 2.1 port (目前mt5895得2個),同埋唔洗VRR同DV二揀一?
- 4k 144hz support
- Dolby Vision IQ with precision Detail
- SOC support VVC (H.266)同AV1 decoding,但唔知裝左上google tv會點
成晚潛咗水因爲準備緊呢樣嘢!用咗兩個鐘畫,因爲想早啲送到畀stepmic巴打所以就有啲粗糙,如果唔滿意嘅話即管出聲,我再加工一下!

好耐冇喺連登送畫畀人喇!除咗因爲工作繁忙外,我都好驚再畀人攻擊,不過stepmic巴打我希望呢幅畫可以令你覺得冇咁孤獨啦!YOU ARE (NOT) ALONE

我特登攞咗Android機嘅熒幕比例嚟畫,可以畀你做wallpaper架!

我記得你鍾意綾波麗,我都構思咗一段時間先落筆(其實平時冇時間坐低落筆),多謝你一直以嚟嘅努力,幫助到咁多人。我起初覺得分享技術嗰啲嘢應該都冇人想知,所以有段時間扮蠢扮傻,不過你鼓勵到我後期加入分享。

我記得你講過話得連登呢度嘅電視討論區先咁高質,其實我起初經營自己數碼暴龍嗰邊嘅post時的確都係以呢樣嘢爲目標同堅持,凝聚到一班志同道合嘅發燒友真係好開心,甚至我寫攻略時次次連臺灣嗰邊都未有,打破香港人成日諗住等臺灣乜乜七七嘅觀念。無奈數碼暴龍唔係日用品,佢嘅人氣斷斷續續好難好似電視post咁hold到好耐,多謝你借到個位畀我繼續畀自己衝衝衝。

我明白維持一樣嘢一段長時間係好難,都總會有攰嘅時候,你如果想休息嘅我哋巴打絲打會幫你撐住架!永遠等候你嘅回歸!

P.S. 我都好少好少畫迪路獸,因爲畫佢時要求會極高,浪費極多時間所以你有我畫嘅迪路獸都係一種honour嚟
太有心了
集氣希望stepmom巴早日康復
Stepmic
https://carltonbale.com/home-theater/home-theater-calculator/
依條LINK 低部最大發現的是
如果你用65吋電視睇4K 內容,其實你都要坐近到4呎(1.2M)先至睇到4K效果,否則你只是睇到1080p quality
唔同時代既野都好難比較到,睇得開心咪算
佢寫明係「如有細節」,即係冇細節都係冇嘢好睇到,同視覺解像度無關

一個好簡單直接嘅counter example就係用4K嘅65吋電視播電視臺節目,你坐到4呎以外或更遠更遠睇,佢都唔會因爲個距離解像度match返電視臺訊號嘅1080i而感覺清晰。

最終片源清晰度話事,4K就算坐得再遠都依然會係有視覺上嘅清晰,一個咁大嘅畫面,一句成語「目不暇給」就會明睇唔睇到細節唔關坐得近同遠事,而當然有冇戴眼鏡影響光綫折射、本身有冇近視散光一定會覆蓋曬任何以上嘅因素。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞