買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
係啦, cast 過去就出到
60Hz同120Hz都差好遠啦
要做player Xbox 好似好啲
有,沒有什麼用

情緒病是好難好
你在我在,會慢慢變好的!所有嘢都會變好的!
你上門醫下佢啦
情況似係愈來愈差
如果覺得lg oled睇dolby vision太光,可以檢查下係咪用緊cinema home(user)呢個preset,係就轉返cinema。
就算入面setting一樣, cinema home(user)會明顯光過cinema (user),因為cinema home呢個preset係for日頭有光既環境用;而cinema預你關燈用。
(sony就直接叫dolby vision bright同dolby vision dark)

相反,如果日頭用唔夠光又冇辦法落窗簾,睇dolby vision果陣可以試下用cinema home preset + 開AI brightness setting, 呢個setting會根據光暗sensor黎調整tone curve。以我所知dolby vison IQ就係講緊呢個功能,LG 2020年或之後既oled(cx/c1/c2/etc)可以一試。
都唔一定,A95K 冇 65吋以上
補充返先,我上面所講cinema home 明顯光過cinema是指 整體畫面亮度,唔係指部oled最光去到幾光。

如果你已經熄曬味精功能,都仲係覺得對比強到唔合理,咁我都幫你唔到
SONY有dolby vision (dark)選擇,我覺得同dolby vision (bright)相比顏色更柔和,同埋兩種係唔同嘅靚,唔知LG有冇分呢?
我有其它 HomeKit 嘢,set 咗一開電視就會自動 dim 燈同閂窗簾等
咪講左(cinema home 同cinema 2款)
SONY呢個係入app後強制開嘅function嚟,即係會蓋過本身set嘅任何settings,唔會揀到其他settings

佢講嗰個似乎唔係只係得dolby vision嘅settings,因為冇LG冇試過所以唔知,先至問下有冇咁分開兩種mode(強制與非強制嘅mode)
我唔係好明人嘅眼睛點樣分辨非極端嘅對比度,我始終覺得問題係其他嘢
應該係個人問題姐
你睇sdr定hdr較70?
講緊非極端對比度嘅情況下,唔同嘅dynamic range都唔會太大分別,如果冇標明SDR或HDR應該係分唔到

如果極端對比度情況下,你就會睇得出左邊會叫做低對比度,去到呢個程度的確會好明顯有分別,不過你長期睇都會覺得非常不適

所以我都係深信個問題係其他嘢
screen mirror 起曬格
chromecast 睇now 係轉移授權, 完全兩個世界, screen mirror 取代唔到的
lg 同sony既mode(模式) handle唔太一樣。
sony 既mode 係sdr同hdr共用小部份setting(比如色溫),剩低既setting(峰值亮度,亮度等等)係分開儲。
而sony dolby vison就獨立多左3個mode出黎,呢三個mode完全獨立。

LG sdr,hdr,dolby vision mode setting係完全唔共用。就算佢地preset個名係一樣,入面互不干擾。

所以答返你既問題,lg cinema home (user)~= sony dolby vison bright;lg cinema(user) ~= sony dolby vision dark。都係一個將條curve整體拉高(整體亮度光d),一個盡量貼近創作者原意,當然兩間廠processing完全唔一樣。
個問題係咩?
Airplay都係一樣,唔好用screen mirroring
要等佢set完再答,排除法後會好快得出答案
真係要發燒友先識欣賞HDR高光細節
我仲覺得唔夠光 想要full screen 1000nits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞