買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
電視細節的野真是唔夠你同step 巴黎
真是要多多學習
咁啱同面板啲嘢有關姐,其他就全部唔識
題外話
點解香港既電視台畫面質素咁差?
一直是1080i
連1080p 都無
間唔中要分俾J2同85台連1080i 都無
門外漢是咁理解
咁電視台既器材係唔係好落後?
我的理解是YES
無心機投資,出垃圾,觀眾話垃圾,之後更加少廣告,又無錢去投資
你睇見99台平均好過82,83,85就知道
有兩個大因素

首先香港電視發展好慢,模擬電視廣播廣播好遲先終止(我十年前暑假喺日本屋企見證模擬電視廣播嘅終結,我住比較落後嘅區域),數碼電視年代係兩年前先開始,慢過人十年咁多

另外一個因素就係因爲免費電視臺一直好少

4K嘅節目頻譜可以由lan綫(網絡)同電視天綫(即係大氣電波)入電視,不過就係因爲發展頻譜發展得太遲,而一直都係一台獨大,所以大氣電波呢邊嘅頻譜騰空咗都要睇某電視臺有冇興趣發展多一個4K電視臺(當然結果就係佢一直都冇興趣,不過畀返credit全4K製作嘅節目到係佢做得最早最多,只係用收費平臺先播得返4K畫質)

而且香港咩都貴,經營免費電視臺一直都唔吸引,唔關4K唔4K事,要機頂盒嗰啲臺我唔會計,因爲好多國家都係免費4K電視臺
佢個電視合畫面仲差
原來比錢有4k畫面真係唔知
佢播片畫質真係幾一般,我大多數都係用佢做畫同 display 吓家庭照咁
https://www.costco.ca/sony-65%22-class---x75k-series---4k-uhd-led-lcd-tv.product.100988003.html

Sony x75K 65吋大家點睇?想平平地有部65吋
本身對畫質唔係話有太大要求
Exactly

理論就係咁

要唔起格,冇delay,一定要直插
買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)
https://lih.kg/3126821
迪路BB好有心祝早日康復
HDMI CEC功能每個HDMI都有

HDMI ARC插口每部電視得1個,駁Soundbar用,亦都可以當普通HDMI用
Q70R應該比較好,高一級
難以置信,非常靚
1080i + bitrate分得比太多台,令到bitrate唔夠
如果打機係咪都好麻麻
第一次畫,請笑納
但無earc
連畫畫都咁靚,點解可以咁屈機
親戚話想搵可以語音控制既電視
非Google tv有冇呢d?
請個工人,語音控制佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞