買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Reboot the Operating System

Turn the TV on.

Hold down the on/off button for 3 seconds or until it turns off.

Turn the TV back on and make sure you see the LG WebOS logo.
可以加插chromecast with Google TV

43BU8000 / 43BU8500
冇用㗎

LG同Samsung嗰HDMI頭過唔到DTS同Dolby True HD

得一個HDMI OUT嘅Shield TV 插Soundbar就得
唔係行SmartTV

32 bit OS行2GB RAM夠哂啦

正如用i7 6代行WinXP retail mode加SATA SSD都秒開一樣
Panasonic 係咪下年就無app可用?
我答你唔到,正常7年就唔再有Support,Firefox OS由declare demise development到今年剛剛7年

如果下年冇埋security patch,好似QNAP俾人hack都麻煩
即係7年前就已經無再update? Panasonic 啲升級係假既?
當然

你可以去試吓

大家冇用32-bit OS幾耐?

Win 10 加 Macbook 起碼4年

大約Intel 8代行唔到32-bit開始

用HX700,上年每隔兩個月就有一兩個小型app被滅link下架

因為用HTML 5寫,所以早期Panasonic Disney+,遲半年加唔support DV DA

更何況Java 9都冇32-bit
但而家Disney +同Netflix都雙Dolby support又係點做到?
Google TV已經快左好多
20秒內一定見到Home page
用shield tv pro 自己解dolby true hd,之後俾番sb 播

sb 解到dolby true hd 就可以
最重要的是,shield tv pro 插sb 唔駛hdmi 2.1. hdmi 2.0 就可以
Netflix限制冇咁大,同埋web base都有Dolby

Disney+限制大好多,web版到今日都block好多野
咁唔駛Shield TV,食到PCM 7.1都得,只係LG連依種都唔得

所以我一直都話

打電腦game LG
Smart TV SONY
睇電視Panasonic
其實Disney+同Netflix嘅DA係based on compressed DD5.1之上,普通ARC都support此類壓縮format

Sound bar 我覺得好需要獨立重低音

起碼Q600B(2尾)

播Top Gun 獨行俠出唔到engine聲冇乜氣氛
想問吓個HDMI SUPPORT 2.1 , 48Gb通道係咪等於support Earc?
你講緊個port嘅話,support EARC係會寫明
明白,如果只support arc,但 sound bar support earc 會唔會有問題呢?
當然有,你用TCL?
係呀
TCL T7E 85 吋
見佢今年年中出, 仲以為有earc
咁係咩問題呢? 係出唔聲定點呢?
下次買電視必定要睇清楚規格,就算懶得睇都可以上嚟問架嘛,冇eARC冇得享受無損音質,soundbar有啲eARC功能用唔到
TCL C835 先有,仲要用HDMI 2.0 port做EARC
反而T7G用4k30 port 3做EARC

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞