買電視機 / 換電視機 集中討論區 (107)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
QD oled 多咗層藍色layer
我覺得係啲廠未摸得透點調色
凡新技術等多代是常識吧
trumotion最勁d
我本身關左今晚開黎試試先
關咗=冇補frame
較trumotion動作優先
知道,多謝青蛙巴

下星期試機
拉線成本好高租既唔搞太多
是邊部BD 機?
下?我亂噏架咋喎
送左喇
但冇影相走了, 我想冇野掛
不過望過下張送貨單有remark-> 簽收係指包裝外觀冇爛, 合理
解釋下呢叫多咗層藍色layer你又知唔知QDOLED有幾多代
民用應該第一代?
即係之前全部係軍事用?咁多咗層藍色layer呢?
O 我錯左 sor
係背光用藍色OLED
再加量子點三原色
Concept 我錯咗

藍色 OLED 背光 + 紅、綠量子點
QD-OLED 顧名思義就是用到 Quantum Dot(QD)加上 OLED 的技術,結構上採用了藍色 OLED 發光面板作為「背光」,而紅、綠兩色的則是類似 QLED 電視、以光源激發量子點的方式發出。QD-OLED 上的每粒 OLED 像素分成 3 個子像素,分別是藍色 OLED 原生的藍色子像素,以及由藍色 OLED 激發不同量子點而生成的紅色及綠色子像素,三者就可以結合成白色光線。由於量子點激發顏色光的過程效率相當高、幾乎沒有光能損耗,所以可以獲得比現時 OLED 更強的亮度,同時由於每個像素都獨立採用 OLED 作為「背光」,所以也可以做到 OLED 全黑的畫面。
正式推出市場 今年先見有ja wo
我真係每次喺個腦度寫出嚟喺呢個post都寫咗好多次,如果唔係真係識個原理都唔需要吹水,呢個世界已經太多誤導同假資訊,唔識並唔值得羞恥,始終呢個係我專業嘅價值,當然就算唔係專業嘅人相信肯去睇一兩篇論文都可以滾瓜爛熟至少可以背到一種演繹方法。

WOLED叫唔叫做多咗層黃色光呢?呢個雖然係事實,但我亦唔會咁樣演繹,因為WOLED同QDOLED成個發光原理根本唔同,WOLED嘅紅色偏橙偏黃並唔係因為多咗層黃色光,唔係因為+=,當然好多讀者睇到呢個演繹會覺得好有説服力,不過對唔住呢個唔係事實,就算紅加黃變橙係真,呢個都唔係WOLED紅色呈現橙色嘅因由,我亦唔會抹黑C2。

另外,我已經喺度post過至少幾年前嘅QDOLED產品,如果你見到嘅所有嘢都係事實就唔會有假資訊,希望你明白呢個道理。
Sony Region Free UBP-X800M2 4K Ultra HD Blu-ray Player
呢隻INTERSTELLAR有無中字
你買咗差唔多到先講
拋錯書包唔好意思啦
不過我真係今年先見dell 同電視出QDOLED
可能之前啲product 無咩嚟香港無咩接觸過
呢句點睇?我記得你有解釋過唔係

使用 QD-OLED,所有子像素都由相同的藍色光源支持,因此幾乎不存在色移。 然而,與紅色和綠色材料相比,藍色有機材料的壽命通常較短,因此隨著時間的推移,QD-OLED 中的子像素實際上可能比 W-OLED 變暗得更快

這也可能意味著 QD-OLED 可能更容易出現老化現象,這種情況發生在顯示器的某些部分明顯比其周圍老化更多(或更少)時。 當然,我們只需要等待,看看這是否會成為一個問題。
這是看圖作文,QDOLED你睇青蛙引用嗰part已經可以收呢篇嘅檔,QDOLED係慳光好多,WOLED有好多光都畀濾鏡嘅框嘥咗冇發出嚟,冇咗濾鏡WOLED一定光好多

假設A90J/C2有1000nits,如果拆就濾鏡嗰層會高過1000nits好多,所以邊個損耗勁啲呢?顯然易見,講完。

再講,WOLED背光係黃加藍做白色,唔通WOLED個藍色OLED係長命過QDOLED嘅?一定係咁啦
藍色oled壽命短暫時可以靠stack幾層(目前好似係3層)黎解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞