[RD 唔易做] F1 2022 法國站 賽後生討論區

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
同埋McLaren都係巴林基金持股

冇記錯幾年前巴林已經買斷埋Ron Dennis份股做咗控股方

你話錢銀上面
其實McLaren係一直蝕錢當食飯咁

但係巴林同英國個外交關係因為McLaren而緊密咗好多
好多時巴林皇室喺英國做show 或者英國喺巴林做show 都係拎幾架McLaren出嚟遊下街
爆偈嗰啲仲情有可原
摩納哥災難 加拿大pit到 drs train 後面
同法國 Sainz 嗰啲錯
就真係分野
我覺得
做生意都係睇個價㗎啫

你肯溢價去買 又或者肯承諾更長期嘅資源投入
咁個蛋糕自然係你嘅

我覺得想做控股未必係問題
即係51/49咁樣 再俾Stroll嗰邊關鍵投票權
咁都可以做到雙贏

先唔講中唔中資

個問題有冇可能係吉利個bargaining power唔夠 / 俾嘅唔俾多呢?

因為Geely Group喺國際市場一直都冇得develop
佢個YouTube channel都係唔夠10k subscription

我一兩年前見到Lynk & Co喺歐洲做leasing 但係宜家又係冇曬聲名咁

個人感覺
Geely Group宜家有啲似大陸幾年前電話市場咁
個個都旨在喺本地市場燒錢換市場

跟住海外市場見有邊啲燒錢冇回報嘅就cut咗佢
冇咁燒錢嘅就留條屍 以後有錢再算 咁樣
Mercedes
再加 Gran Turismo

你話搵AlphaTauri 或者 Williams
我就會俾下面掂下

Gran Turismo如果以為痴撚實Mercedes F1就會繼續有傻仔過嚟咁就錯得離譜

真係當自己EA Games?
Gran Turismo psp / ps3時期都或許有得比
宜家Gran Turismo只係一套連續兩隻game充滿越嚟越冇駕駛樂趣同多bugs嘅半成品
pit call 應該要拎主管 sign off
係拉利可能要拎一百幾十個 sign off 先去到 s🅱️innotto度
沙特嗰場應該都有少少關聯
上場Sainz DNF喎
唔關嗰場事 今場之後炒嘅
應該策略團隊會一路跟返 sim 出來data match即時 data 計數
Race engineers 同 pit wall/trackside大佬會同策略部大佬傾
但係緊急時候eg SC 就策略大佬即時 make call
然後 Sporting director 即刻嗌 pit crew?

佢分析得幾好今次
睇得出有自己嘅input 唔係將英文變番中文讀一次
幾欣賞
其實得一個係做 translation
廿分鐘讀賽後新聞 Channel
我越嚟越覺得叻除咗要揾植髮公司之外 仲要揾返心理醫生先得
搵個戰術大師教佢點一邊揸一邊計數
應該係有個plan b 隨時計住當刻有SC應該點做,而唔係出左先去計“換唔換好呢”

足球都興熱定身隨時換人
唔係輸白軚起步,辛斯係輸係安全車時間,個個時間佢pit唔pit都好尷尬
安全車太早出
但係今場pitlane時間勁長 sc 唔換蝕好多
幾認同

我覺得車廠玩F1 / WRC幫唔幫到marketing
其實都係一場賭博

就好似Hyundai咁
燒錢玩兩三年WRC玩唔掂
索性退出
反而Toyota入場幾下就贏咗個大杯

跟住邊個都冇諗過Tiger Woods揸住架Genesis (Hyundai) sponsor嘅SUV撞完車人冇事 變咗最好嘅口碑宣傳機器
當你明白拉利 Master 🅱️lan™️果刻,你已經痴左線
今場係唔係用到PLAN D
一邊打機無細心睇車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞