[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
哈薩克親俄,但哈薩克用自己獨立國家身份同俄羅斯周旋(哈薩克文字本土化去俄羅斯化)
所以好希望Elon mask快d帶領人類進入宇宙時代。

planetary transportation就有機會唔理中東班柒頭(目前外太空不能claim任何主權)。

仲可以移居去火星,月球,對班野蠻人眼不見為淨。
淨係柏油路已經係石油副產品,
每年全球用幾多噸Bitumen 鋪路
發夢無咁早
宇宙航行既限制同能源消耗太大
根本取代唔到海陸運輸
以而家俄佬實力,
唔好話打到去英國,
就算無曬駐歐美軍,
打得返去前柏林圍牆條界都當佢贏。
吸收曬歐美而家接近最頂級既1線裝備,
仲要對呢啲裝備有實戰認用,
烏仔原則上比英美更加識用呢批武器,
之後reverse engineer,
就算無10成都起碼抄到8成掛....

烏仔如果今次死唔去,軍事力量上就算未去到英德法級數都肯定會强過波蘭奧地利呢班東歐大國
烏克蘭做返前蘇聯啲自走砲/坦克/飛彈先啦,依家連彈藥都要外來補給,邊有咁易reverse engineering
波蘭要買500部himars喎
我對波蘭軍事有信心
點會勁得過波蘭
戰後佢好多軍備都唔會用返,太多制式,
戰時勉強頂,戰後要統一返。

而且,俾你軍事強都無用。戰爭既禍害係以年計算,
淨係延誤孩童教育都會影響十幾年後既國力。
美國佬快啲解鎖300km system la
一半一半啦, 我諗東歐同北歐應該好唔滿意德國同法國.
真係團結咗咩
我覺得東西歐分歧明顯咗喎
其實我唔係咩專業分析,我只係知身邊烏人點睇,就係好單純嘅「抗戰要贏」。不過都真係有唔少烏人走咗可能唔會返嚟,頂多係金錢上幫返烏克蘭,佢哋在外賺西方貨幣其實更加幫到手。一日未打完,重建都係空談,重建完可以炸爛返。
我都知,以而家人類科技發展速度,喺我哋呢個世代內基本上不太可能完成呢個夢想,除非無端端攞到不知明的外星科技同佢哋d技術理論(攞到都要時間消化,吸收然後先用得,甚至依家的物理同數學要重寫)。
俄羅斯央行調高2022-2023年外資走資量預測(美金)
https://www.gazeta.ru/business/news/2022/07/22/18180620.shtml
2022年 1510億>2460億
2023年 690億>1250億
烏克蘭棄核只係想換加入北約,但克林頓同薯仔hold住烏克蘭唔俾入北約
垃圾德國
克林頓嗰時烏克蘭仲係親俄政權
呢條友柒到一個點
有冇美國右翼人因為烏克蘭轉軚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞