[D149-] 抗俄衛國 133: Slava Ukraini All hail Saint HIMARS

1001 回覆
54 Like 3 Dislike
其實唔係炮唔夠 係彈都唔夠多
wiki 話最後都係用MTU授權生產嘅引擎

On 15 December, Germany approved Korea in exporting maximum of 400 engines to Turkey after reaching an agreement with license producing German Type 214 submarine as a winner of the KSS-II program for the Republic of Korea Navy.

光學零件就唔洗講啦
咁一定各有優勢
但k9廷坪島同北泡互射事後睇衞星彈坑
著彈分佈同密集程度唔差
係南泡情報on9用錯坐標 射錯位

而市場訂單155mm/52北約標準得佢2家有

而且東歐最大問題係你德國今次唔爹唔吊咁比俄佬揸春袋
邊個敢搵你買武器

如果你德系主力裝備
一陣同俄佬互片 德國又話要比面布丁狗斷你水喉
點撚算
caesar 其實差唔多係一部車載m777/m198, 技術唔係特別高,不過只係比m777 貴少少就做到半自動上彈同高機動,比較適合無大批直升機運輸嘅國家。重點係平過m109/phz2000/k9 好多,用機動能力代替防禦
As90其實有出場嘅,因為krab個砲塔移值至as90,都可以叫半落場咁
但其實南韓都唔會比啲武器直接打俄羅斯,之前先拒絕美國要求轉讓T80U 同KM-SAM (南韓俄羅斯合作研發,俄羅斯後尾自己整咗s350 出嚟)。等多陣買日本貨安全啲
彈先係最大問題,美國跟本無預過火炮對射,平時陸軍一要火力壓制就即刻call 空軍
所以引擎唔係乜冇德國就死嘅嘢
反而主炮的確如上面我所講 係德國少數幾好嘅嘢
整到坦克用既柴油引擎既廠真係十隻手指數得哂 基本上而家西方多數坦克都係用德國mtu
日本貨太貴 又唔比外輸
而且日本海權國 最擅長個樣唔係陸軍技術
海空先係日本個瓣

南泡同日本啱啱好可以互補
而且南泡可以技術轉移條生產線比你 的確係一個賣點

睇波蘭種玩法都係想美泡高低配

坦克就m1 k2
空軍都傳想買埋KF-21 配f16 f35

自走炮k9買唔少 又搭HIMARS

平時咪用下南泡湊數
真係打起上嚟自然有美帝輸血

呢種玩法可能有唔少國家參考
戰爭時期應該要開
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1551900921080467458?s=20&t=FNmmmxOkank3WyBrMJZ89Q

What the hell! 美國將80公里火箭彈玩到有反幅射飛彈功能都仲得, 玩到咁我真係未想過, 今次俄烏戰爭完全巔覆人們對21世紀陸軍概念:

1. 冇可靠隱形技術下, 面對遠中近多層野戰防空架構, 空軍唔見得有絕對優勢可以單方面將陸軍按在地上打.

2. 陸軍砲兵唔係過時產物, 相反喺無人機同精準打擊配合下砲兵 喺21世紀戰場下得到全新價值 - 只有砲兵遠程砲擊同火箭彈攻擊目前係冇辦法攔截, 可以保證打出去命中就一定能造成傷害. 甚至有好多情況係掉番轉, 要由陸上砲兵先進行40-80公里遠程火砲打擊, 清理敵人野戰防空系統, 然後空軍先可以進場, 協助地面部隊進行火力支援. 一改已往空軍先幫地面部隊排除威脅的慨念.
波蘭空軍話買48 架FA50, 不過其實輕攻擊機買mq9 好過啦
k2 新款轉咗用現代引擎,但都仲係要買德國傳動器
箂茵金屬製主砲, 目前只有比較平, 但性能降低版替代品, 一定要求最高quality的話就只有一家, 別無分號.
始終波蘭空軍四代戰機少 想買多幾架湊數掛

btw波蘭D錢都唔知邊度嚟

買坦克已經買成千部

之後又上百架戰機又f35 又f16 又FA50

各種炮又接近成千

平推柏林真係不是夢
美軍又係人地屋企試玩具 平時搵開中東恐怖份子試
今次難得真係有FULL GEAR 軍隊可以試玩具 幾大都唔好比佢咁快完
重點係美國同烏克籣你情我願, 一個願意俾武器, 一個願意做測試員, 仲要難得對面普京為佐啖氣, 持續派砲灰上場做實驗品, 簡直係天衣無鏠的組合
新玩具一定係退役美軍玩嫁啦 志願軍
所有軍火商都開心死 除咗萊茵金屬之外
由其洛馬
布丁大帝真係洛馬金牌sales
個個國家都想整幾部f16 f35

Long Range Precision Fires概念咪就係針對你#2個方向諗

模擬PrSM + C-130 HIMARS Rapid Infiltration (HIRAIN) 任務
https://youtu.be/8F_bLSbpA7U
https://twitter.com/new27brigade/status/1552000013831917569?s=20&t=FNmmmxOkank3WyBrMJZ89Q

普京腦袋係唔係有問題, 已經唔同佢計成本效益問題(GMLRS火箭彈 1Unit(6枚)先6萬USD VS S400 用最平防空飛彈1Unit 9M96E (4枚)大約20萬USD), 火箭彈RCS同小型無人機差唔多, S-400雷達設計唔係用來搜索RCS咁細的目標

所以美軍當初唔俾300公里陸軍戰術飛彈, 除佐係政治原因, 我懷疑係軍方有考慮到體積較大, 造價較貴的陸軍戰術飛彈有機會俾S-400系統攔截. 攻擊被攔截=倒錢落海, 做無效打擊只係浪費時間+曝露HIMARS位置.
傻啦, 普京每次都係扮釋出善意再反口
M198知唔知幾重先

比多D M777 / M109得了

M142已經確認最終收到30輛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞